Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ξέρας στην επιτροπή εργασίας για την τροποποίηση των νόμων "περί του καθεστώτος των Τυφλών» και «για το Καθεστώς των παραπληγικών και τετραπληγικών»

Υπουργός Εργασίας: Οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τα δικαιώματα που έχουν αποκτηθεί.
 «Η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί το θέμα της αναπηρίας μία από τις κύριες προτεραιότητές της και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία τα συμπεριλαμβάνει στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρο Ξέρας, στην Επιτροπή Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας στην οποία συζητούνται αλλαγές στους νόμους "για το Καθεστώς των Τυφλών» και «για το Καθεστώς των παραπληγικών και τετραπληγικών».


Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές δεν θα θίγουν τα κεκτημένα δικαιώματα αυτών των δύο κατηγοριών, αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για τον καθορισμό των κριτηρίων της ειδικής παροχής στα άτομα με ειδικές ανάγκες . Σύμφωνα με τον Υπουργό Ξέρα, από τις αλλαγές θα πρέπει να τιμωρηθούν μόνο τα άτομα που μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί με καταχρηστικό τρόπο.

Παρακάτω, ο λόγος του Υπουργού Σπύρου Ξέρα στην Επιτροπή:
Από χρόνο σε χρόνο για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες - συμπεριλαμβανομένων των τυφλών και παραπληγικών - υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και την προσοχή από το κράτος.

Ένας δείκτης είναι η αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας. Από τα 6 δισεκατομμύρια του οικονομικού νομοσχέδιου που επρόκειτο να υποστηρίξει τα άτομα με αναπηρία το 2005, το ταμείο αυτό  έχει υπερδιπλασιαστεί το 2012, φθάνοντας σε περίπου 13 δισ. ευρώ.



Σε δύο νομοσχέδια που συζητούνται σήμερα, «Η Κατάσταση των Τυφλών» και «Σχετικά με το καθεστώς των παραπληγικών και τετραπληγικών», οι προτεινόμενες αλλαγές δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα που κέρδισαν, αντιθέτως ανοίγουν το δρόμο καθορισμού με σαφή κριτήρια του οφέλους των αναπήρων.. Οι αλλαγές θα ενοποιήσουν τα κριτήρια του ποσού των παροχών για την κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας, για σταθερά τηλέφωνα, αστική και υπεραστική μεταφορά σε 18 χιλιάδες τυφλούς και τετραπληγικούς καθώς σε 2 τωρινούς νόμους σήμερα, έχουμε  διαφορετικούς τρόπους ρύθμισης.

Στο νόμο «περί του καθεστώτος των Τυφλών», τα μέτρα οφέλους των αποζημιώσεων καθορίζονται στο νόμο ενώ στο νόμο  «Περί κατάστασης των παραπληγικών και τετραπληγικών» καθορίζεται  το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας ως ίδρυμα που καθορίζει τα κριτήρια και το μέτρο της αποζημίωσης για την ηλεκτρική ενέργεια γι’ αυτή την κατηγορία.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές, το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ο αρμόδιος φορέας για τον καθορισμό των κριτηρίων μεγέθους και κερδοφορίας και για τις δύο κατηγορίες, τους τετραπληγικούς ανάπηρους και τυφλούς.

Είχαμε πολλές συναντήσεις με τις ενδιαφερόμενες ομάδες και τους διασφαλίσαμε ότι οι νομικές αλλαγές όχι μόνο δεν θα επηρεάσουν τα οφέλη τους, αλλά θα τα βάλουν σε μια δικαιότερη και ασφαλέστερη βάση.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει απαντήσει θετικά στις ανησυχίες των Ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τις ειδικές ομάδες  αναπηρίας για την τοποθέτηση των μέσων που εγγυώνται την αποτελεσματικότητα και την εξάλειψη της κατάχρησης κονδυλίων.

Πρόθεσή μας είναι, όλα τα κονδύλια που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία να πηγαίνουν για υποστήριξη αυτής της κατηγορίας, αυξάνοντας έτσι το ποσό των παροχών τους.

Το σίγουρο είναι ότι από τις προτεινόμενες αλλαγές στους δύο νόμους δεν θα επηρεαστούν τα οφέλη από τις δύο κατηγορίες - των τυφλών και τετραπληγικών, αλλά αυτοί που θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη θα είναι μόνο οι καταχρηστές δικαιούχων.

Η κυβέρνηση εγγυάται την εν λόγω απόφαση, η οποία θα καθορίσει τους όρους, τα κριτήρια και την έκταση της αποζημίωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, του σταθερού τηλεφώνου και των αστικών και υπεραστικών μεταφορών για 18 χιλιάδες τυφλούς και τετραπληγικούς, στη διαδικασία κατάρτισης θα προβεί σε διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη,  που ήταν και είναι  συνεργάτες του Υπουργείου για την κατάρτιση και την εφαρμογή πολιτικών στον τομέα της αναπηρίας.












1 σχόλιο:

  1. Ι Αλβανια στιριζη τους τιφλους κε τους αλλους ι ελλαδα τα κοβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή