Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«To μεγάλο 'ναι', ή το μεγάλο 'όχι'» Σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση - Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Γ.Παπανδρέου

Να πουν οι πολίτες το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αν δεν θέλει ο ελληνικός λαός αυτή την απόφαση, πολύ απλά δεν θα υλοποιηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν είχε κοινοποιηθεί σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και δεν ήταν γνωστή παρά σε πολύ λίγους στενούς του συνεργάτες.


«H απάντηση του λαού δεν αφορά την εκλογή προσώπων και κομμάτων. Εξίσου κορυφαία δημοκρατική λειτουργία είναι η κατάθεση της θέσης κάθε πολίτη. Tην ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται έχουμε χρέος να προτάξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη. Αυτό είναι το δημοψήφισμα», είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Για τη νέα σύμβαση πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Για μια εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα. Ο λαός πρέπει να τοποθετηθεί. Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία ή θέλει να την απορρίψουμε;»


Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα: Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι, θα προχωρήσουμε

Το δημοψήφισμα τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου, όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση.

Με τον τρόπο αυτό, αν και ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τις εκλογές, ανοίγει ο δρόμος προς μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο δίλημμα του δημοψηφίσματος.

«Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι, θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ζήτησει την Τρίτη να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εν όψει των επόμενων αλλαγών, λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε απορρίψει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον αγώνα στη μέση γιατί έτσι συμφέρει ορισμένους». Απέρριψε παράλληλα σενάρια συγκυβέρνησης και συγκατοίκησης.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε όμως να υπάρξει συνεννόηση σε ένα πρόγραμμα βασικών αλλαγών -από τον εξορθολογισμό του κράτους έως την καταπολέμηση της ανομίας και τις αλλαγές στην Παιδεία- το οποίο θα εφαρμόσει μετά τις κάλπες όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης.
Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν δικαιολογώ σε κανένα σημείο τη βία, μπορώ να συμμεριστώ όμως την οργή του κόσμου», ενώ στηλίτευσε τη συμπεριφορά όσων «για δικούς τους λόγους καλλιεργούν φόβους, μιζέρια και ανασφάλεια» και διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν».
«Από τις αρχές τους 2012 θα υπάρχει ένα νέο τοπίο», πρόσθεσε, «θα μπορούμε να πάμε με όλες μας τις δυνάμεις όχι πια στην άμυνα, αλλά στην επίθεση: στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

«Ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με πέταλα, έχει όμως ένα τέλος» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου επιχειρώντας να δείξει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Παραδέχτηκε όμως ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυξήσεις μισθών αυτήν την στιγμή», μπορούμε όμως «να μιλήσουμε για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το «κούρεμα» του χρέους κατά 50% και μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσους αμφισβητούν τα οφέλη της. Η συμφωνία της συνόδου κορυφής «απομακρύνει την ανασφάλεια και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εξασφαλίσθηκε για τη χώρα μας μία πολύ σημαντική μείωση των βαρών.

Επίσης, ευχαρίστησε τους βουλευτές του κόμματός του για το θάρρος που επέδειξαν, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών, ενώ επιτέθηκε σε ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις που -όπως είπε- προσπαθούν να ακυρώσουν τις προπάθειες της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε τα επεισόδια στις παρελάσεις για την επέτειο του "όχι", και τις αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι υπονομεύουν την δημοκρατία όσοι προσβάλουν τους θεσμούς και τα σύμβολα. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν κάποιοι επιδιώκουν αναρχία, εθνικό διχασμό και γενικευμένη ανωμαλία.
«Θέλει η πλειοψηφία αστάθεια και αναρχία; Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι αυτή λύση για την Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εάν συμπεριφερόμαστε με βία απέναντι στους εκλεγμένους εκπρόσωπους του ελληνικού λαού, εάν χωρίζουμε ο ένας τον άλλο σε εθνικόφρονες και μιάσματα, αυτό δεν υπηρετεί την πατρίδα. «Η βία, ο διχασμός και η λασπολογία δεν υπηρετεί την πατρίδα. Αν στήναμε εθνικά δικαστήρια θα λυνόταν τα προβλήματα μας;» συμπλήρωσε.

7 σχόλια:

  1. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ,Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ,ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ Η ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΑ ΜΑΛΑΚΑΣ; ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΖΩΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ;ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΛΟΥΝΕ ΤΗ ΜΠΑΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ,ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορούμε να παιζουμε συνέχεια τις κουμπάρες, τις θείες και τη χήρα με τα 5 ορφανά.

    Το σωστό ειναι 181 ψηφοι ή εκλογές.

    Εκλογές.
    Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νομιζω ότι αυτη την φορά θα συμφωνησω και με τον : Petros Tatsopoulos
    Μαλάκα μου, όσο το καλοσκέφτομαι, είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ δημοψήφισμα. Εάν ψηφίσεις ΝΑΙ, θα είσαι συνυπεύθυνος για ό,τι συμβεί. Εάν ψηφίσεις ΟΧΙ, θα είσαι συνυπεύθυνος για ό,τι συμβεί. Εάν ΔΕΝ ΠΑΣ να ψηφίσεις, θα είσαι συνυπεύθυνος για ό,τι συμβεί. Αποκλείεται να μην χύνει ο Μπένι με αυτή την πυθαγόρεια αρμονία.

    Petros Tatsopoulos
    Οι εκλογές οδηγούν σε διχόνοια, ενώ το δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε... ομόνοια. Από όλες τις ανεύθυνες αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αυτή είναι με διαφορά η πιο ανεύθυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν μου επιτρέπετε μία πρόβλεψη, ωστόσο, διαισθάνομαι ότι η πλειοψηφία θα ταχθεί κατά (του ευρώ) κι εκεί μας περιμένουν πραγματικά δύσκολα χρόνια. Έτσι λειτουργεί όμως η δημοκρατία(...;;;) και το δημοψήφισμα είναι θεσμός καθόλα δημοκρατικός και πολιτικά αποδεκτός και ας χοροπηδάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους. Τα επτά δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση συντάγματος.Τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.Αναλυτικά:
    1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.
    1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.
    1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως "νόθο δημοψήφισμα". Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το "όχι" απέσπασε μόλις το 2,12%.
    1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.
    1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το "ναι" αποσπά ποσοστό 92,21% και το "όχι" το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
    1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.
    1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΑΜΑΣΑΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ..: 1)ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ 2)ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ 3)ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ) ΚΟΜΜΑΤΑ.ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΕΙΑ..... 50% ΚΟΥΡΕΜΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΗ ΑΦΟΡΑ;;;ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ 25 ΔΙΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΞΕΡΕΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΦΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΣΚΛΑΒΟΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΙΝ ΓΙΑΤΙ ΗΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΛΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.ΚΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που δεν ήξερα ούτε το φαντάστηκα, είναι πως σε περίπτωση μετάβασής μας σε δραχμή, ακόμα και τα μετρητά που πιθανόν να βρίσκονται σε θυρίδες, είναι επισφαλή !
    Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο Β.Βιλιάρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή