Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Απεταξάμην τον... «ιντερνετισμό»

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει μία νέα μορφή εθισμού, κυρίως σε προεφηβικές και νεαρές ηλικίες, εξαιτίας της πολύωρης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet.
Ο «Ιντερνετισμός», όπως ορίζεται η συγκεκριμένη μορφή εθισμού, παρουσιάζει όλο και πιο συχνά περιστατικά. Ήδη 68 παιδιά προεφηβικής ηλικίας έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τον ιντερνετισμό, ενώ ο αριθμός όσων πάσχουν υπολογίζεται πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας έχουν δει περιστατικά από ολόκληρη την Ελλάδα, με περιπτώσεις ιντερνετισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας 20χρονος που μέσω Internet έστειλε μήνυμα πως θα αυτοκτονήσει γιατί αποκλείστηκε από διαδικτυακό ηλεκτρονικό παιχνίδι, αλλά και ένας φοιτητής από την Πάτρα που επί μία εβδομάδα έμεινε κλεισμένος στο σπίτι του σερφάροντας στο διαδίκτυο.
Αναγνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος, η επιστημονική κοινότητα αναλύει το ζήτημα του ιντερνετισμού. Συγκεκριμένα η θεματική περιλαμβάνεται στο 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο, που τις ημέρες αυτές διεξάγεται στα Ιωάννινα.
Το Συνέδριο διοργανώνει το Παιδοπνευμονολογικό – Παιδιατρικό Τμήμα του  Νοσοκομείου «Η Ελπίς» σε συνεργασία με την Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Επίκουρο Καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας Χάρη Κατσαρδή, η εξάρτηση από το διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα και την ιατρική κοινότητα. Κύριο χαρακτηριστικό της ο εθισμός στο Internet και η αντίληψη της ζωής ως μία εικονική πραγματικότητα.
«Η τεχνολογία αντί να είναι στην υπηρεσία μας, γίναμε δούλοι της. Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται και γκάζι και φρένο, όμως εμείς στα παιδιά δίνουμε μόνο το γκάζι και δεν τους υπενθυμίζουμε πως πρέπει να υπάρχει φρένο, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο γκρεμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας δύο βασικούς κανόνες για την αποφυγή του ιντερνετισμού. Πρώτον ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που θα βρίσκεται μέσα στο σπίτι να είναι σε ελεγχόμενο από τους γονείς χώρο, αλλά η ενασχόληση των παιδιών με αυτό να μην ξεπερνά τη μιάμιση ώρα.
Ενδιαφέρουσες θεματικές
Βέβαια ο ιντερνετισμός δεν είναι η μοναδική θεματική που απασχολεί το 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο, που εξετάζει ακόμη καίρια θέματα, όπως το άσθμα, ο εμβολιασμός των παιδιών και η παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρδή, μέσα από τις έρευνες παρατηρείται πως δεν ακολουθείται το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει θέσει η παιδιατρική κοινότητα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα.
Ειδική αναφορά έκανε στην περίπτωση του άσθματος, τονίζοντας πως η αντιμετώπισή του απαιτεί τη συνεργασία του παιδιού, της οικογένειάς του και του γιατρού. Αυτό που παρατηρείται είναι πως δεν γίνεται συστηματική χρήση των φαρμάκων, πως η ενημέρωση δεν είναι η κατάλληλη και πως οι γιατροί δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο προς τον ασθενή και την οικογένειά του, συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί και μία διαχρονική μελέτη για την παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους. Η χώρα μας διαθέτει αρνητική πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρυσούλα Μπακούλα, η παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους δεν αφορά μόνο την κακή διατροφή της κοινωνίας μας και την έλλειψη άσκησης, αλλά και ψυχολογικούς παράγοντες. Διαχρονικά παρατηρείται πως τα παιδιά στην ηλικία των επτά ετών είναι το ίδιο παχύσαρκα ανεξαρτήτως φύλου. Όμως στην εφηβεία η εικόνα διαφοροποιείται, καθώς πλέον τα κορίτσια ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνισή τους και μειώνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αυτές.
Όπως σημείωσε η κα Μπακούλα, στην εφηβεία εντάσσεται ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας γύρω από την παχυσαρκία όπως είναι η ψυχική κατάσταση των παιδιών. Πρόκειται για μία περίοδο με έντονο στρες και συχνά μειωμένη αυτοεκτίμηση, που επιτείνουν την παχυσαρκία.
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

/www.anex.gr

1 σχόλιο:

  1. Κινδύνοι στο διαδίκτυο: πορνογραφία, παρενόχληση, λήψη μηνυμάτων με σεξουαλικό χαρακτήρα, επαφές με αγνώστους, συναντήσεις στην πραγματική ζωή με αγνώστους, λήψη προσβλητικών μηνυμάτων, υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή