Το εγχείρημα άρχισε προ 15ετίας, από το «Κέντρο για τη συμφιλίωση και τη δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με πρώτο πρόεδρο τον κ. Νίμιτς και έδρα τη Θεσσαλονίκη.Η επιχείρηση αλλαγής της καθιερωμένης ιστορίας των Βαλκανίων, παρουσιάζει επιτυχία και στο Κοσσυφοπέδιο, μετά και από την επιμονή της Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, το εγχείρημα άρχισε προ 15ετίας, από το «Κέντρο για τη συμφιλίωση και τη δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με πρώτο πρόεδρο τον κ. Νίμιτς και έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι Τούρκοι θέλουν κι εκεί να επιβάλουν τη θεωρία τους περί «συνωστισμού» και κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Πρίστινα, ο Τούρκος υπουργός Παιδείας κ. Ομέρ Ντιντσέρ ζήτησε από την εκεί κυβέρνηση να αφαιρέσει μέρος από τα κείμενα της ιστορίας, που αναφέρονται στην Οθωμανική κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο.
Η απόκριση της Πρίστινας ήταν ταχύτατη, γράφει ο Μουχάμετ Μπραϊσόρι στους «Southeast European Times». Ο υπουργός Παιδείας Κοσσυφοπεδίου κ. Ράμε Μπούγια επιβεβαίωσε πως έχει διοριστεί ειδική επιτροπή για να προβεί σε συγκεκριμένες αλλαγές στα βιβλία. Η επιτροπή έχει επισκεφθεί την Τουρκία για να «επαληθεύσει» ιστορικά γεγονότα, ανέφερε.
Βέβαια, υπάρχουν και εκεί αντιδράσεις. Ο αναλυτής κ. Ντούε Ουκάι αναφέρει πως η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς δεν μπορούν να τροποποιηθούν τα γεγονότα, ακόμα και αν το επιθυμούν τα υπουργεία της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου.
«Η Τουρκία πρέπει να δεχθεί τα ιστορικά γεγονότα και να μετανοήσει για την καταστροφή που προκλήθηκε εξαιτίας αμέτρητων εισβολών στους Αλβανούς. Η περίοδος της Οθωμανικής ιστορίας δεν αλλάζει», αναφέρει ο κ. Ουκάι.
Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο, κ. Σονγκούλ Οζάν, δήλωσε στην κρατική ραδιοτηλεόραση, πως το πρόγραμμα δεν έχει στόχο να αλλάξει την ιστορία, αλλά «να μάθουν οι μελλοντικές γενιές (ιστορία)... χωρίς μεροληψία», ανέφερε. Βέβαια δεν ρωτήθηκε, ούτε απάντησε, σε ποιες αλλαγές έχουν υποβληθεί τα ιστορικά βιβλία της Τουρκίας.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικής Πολιτικής, κ. Σεμπ Μπιτίτσι, ανέφερε πως η αναθεώρηση της ιστορίας πρέπει να λάβει χώρα για το καλό της επιστήμης. Ωστόσο, «εάν γίνει για πολιτικούς σκοπούς, θα δημιουργήσει νέα σύγκρουση και θα περιπλέξει τις σχέσεις Αλβανίας-Τουρκίας», είπε.
Ο δε κ. Όλσι Τζαζέτζι, με τη δήλωσή του απεκάλυψε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος: «Η ιστορία των Οθωμανών με πιο θετικό και μη-συγκρουόμενο τρόπο θα κάνει τους Αλβανούς να νιώσουν πιο κοντά στους Τούρκους, ως αποτέλεσμα της κοινής θρησκείας τους», υποστηρίζει. Αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι Τούρκοι και επιτυγχάνουν στο Κοσσυφοπέδιο και Ελλάδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι κάθε λαός τονίζει τα θετικά και αποκρύπτει τα αρνητικά γεγονότα της ιστορίας του. Όπως πράττει κάθε ένας για το βιογραφικό του, την οικογένειά του ή και το κόμμα του. Το θέμα έγκειται, σε περίπτωση αναθεώρησης, ποιος ακαδημαϊκός μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός, ώστε να κρίνει τα γεγονότα με ψύχραιμη ματιά.
Βέβαια, σε μια δημοκρατική χώρα κυκλοφορούν ελεύθερα όλες οι αντιτιθέμενες απόψεις, οπότε μπορεί κάποιος να πει ότι υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτές. Στην πράξη βέβαια, η πλειονότητα του λαού πληροφορείται για τα ιστορικά γεγονότα από τις εγκύκλιες σπουδές.
Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι να επιβάλει η Τουρκία ή ο κ. Νίμιτς την αλλαγή της ιστορίας των λαών, υπάρχει κάποια απόσταση.
Ο Μακεδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου