Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Υπό ποια προϋπόθεση η Αλβανία θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ


Ο Έντι Ράμα προειδοποίησε για πρώτη φορά ότι θα προβάλει βέτο στο αίτημα της χώρας

Υπό ποια προϋπόθεση η Αλβανία θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟΗ Αλβανία θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν σεβαστεί πλήρως τη συμφωνία της Οχρίδας, που έχει στόχο την παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στην αλβανική κοινότητα που ζει στη χώρα, ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στη διάρκεια περιφερειακής διάσκεψης στα Τίρανα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.


Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στην περιφερειακή σύνοδο για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε ότι "μόνο μια Μακεδονία που θα περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές ομάδες μπορεί να είναι μέρος του NATO".

Σημείωσε δε, ότι η ΠΓΔΜ "δεν μπορεί να είναι μέρος του ΝΑΤΟ,ΑΝ δεν εφαρμόσει το πνεύμα και το γράμμα των αρχών που κάνουν το ΝΑΤΟ όχι απλά μια στρατιωτική συμμαχία, αλλά και μία συμμαχία δημοκρατικών εθνών που υπερασπίζονται την ειρήνη και το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ελεύθεροι".

"Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να εγγυάται το πνεύμα και το γράμμα, και της 
Συμφωνίας της Οχρίδας" είπε ο κ. Ράμα, αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία του 2001, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο και διεθνή ΜΜΕ, ο κ. Ράμα προειδοποίησε πρώτη φορά ότι θα προβάλει βέτο σε αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αλβανός πρωθυπουργός, μία εβδομάδα μετά τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφάλειας της ΠΓΔΜ και ένοπλης ομάδας στην πόλη Κουμάνοβο, στις οποίες σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε τα επεισόδια στο Κουμάνοβο "τραγωδία" και σαφές σημάδι "δημοκρατικής αποδόμησης μιας χώρας".

Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η σύνδεση του όρου "τρομοκρατία" με τον όρο "Αλβανοί" καθώς "οι Αλβανοί ήταν και θα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες συγκρότησης του κράτους της ΠΓΔΜ".

"Η ανάμειξη των όρων είναι πολύ επικίνδυνη" σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, είναι επικίνδυνη η προσπάθεια να δοθεί στην τρομοκρατία "χροιά εθνοτικού χαρακτήρα".

"Τίποτα πιο επικίνδυνο δεν μπορεί να συμβεί σε όλους εμάς από τη σύγχυση της τρομοκρατίας με την εθνότητα. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να ενώνει όλους τους ανθρώπους στα Βαλκάνια εναντίον αυτού του φαινομένου που απειλεί την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη" τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου