Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αλβανία: "Φρένο" σε όσους ζητούν άσυλο

Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια έχουν θέσει σε εφαρμογή οι αλβανικές συνοριακές αρχές, ύστερα από εντολή του γενικού διευθυντή της Αστυνομίας.

Στόχος είναι να ανακοπεί το "κύμα" των Αλβανών αιτούντων άσυλο στις χώρες Σένγκεν, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού επιστροφής στο καθεστώς θεωρήσεων για την Αλβανία.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο καταγράφεται σημαντικά αυξημένος τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, 3200 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. 

Ο αριθμός αυτός είναι δύο φορές μεγαλύτερος απ' ό,τι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, 6500 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στη χώρα αυτή.

Τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 1648 αιτούντες άσυλο και 1794 τον Φεβρουάριο.
Η μετανάστευση αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για τις αλβανικές αρχές, που φοβούνται ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τις τρέχουσες διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

"Μετανάστευση, όπως στη δεκαετία του '90" γράφει η εφημερίδα "Shqip", επικαλούμενη στοιχεία του ινστιτούτου στατιστικής INSTAT. Βάσει των ίδιων στοιχείων, το 2014 εγκατέλειψαν την Αλβανία 46.413 άτομα.

Η διαταγή του γενικού διευθυντή της Αστυνομίας ενημερώνει τις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, ότι η μαζική μετανάστευση διοργανώνεται από ταξιδιωτικά γραφεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια άτομα παραπλανούν τους πολίτες, λέγοντάς τους πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχονται το αίτημα για άσυλο.

Από το Κούκες, μία από τις φτωχότερες περιοχές του Βορρά, δεκάδες οικογένειες κατέφυγαν στη Γερμανία. Ενδεικτικό δε, της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση που οι κάτοικοι μιας ολόκληρης πολυκατοικίας κλείδωσαν της πόρτες και πήραν το δρόμο της μετανάστευσης διότι ήταν όλοι άνεργοι.

Στην Αυλώνα, στον νότο της χώρας, πριν από λίγες μέρες, περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι για να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία.

Οι γερμανικές Αρχές έχουν καταστήσει σαφές, αρκετές φορές, ότι δεν θα δεχτούν καμιά αίτηση για άσυλο. Το ίδιο έχει τονίσει, επανειλημμένα, και ο Γερμανός πρέσβης στα Τίρανα, σε συνεντεύξεις του στα αλβανικά ΜΜΕ, ενώ πριν από δύο μέρες απηύθυνε δημόσια έκκληση στην πολιτική τάξη, να επαναφέρει την ελπίδα στους πολίτες για να αποφευχθεί η φυγή τους.

Στο μεταξύ, δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες, διότι επέτρεψαν σε πολίτες να περάσουν προς τις χώρες Σένγκεν, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου