Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας διαμαρτύρεται κατά της απόφασης της κυβέρνησης για να αφαιρέσει την περίφραξη του Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού» στο Κέντρο των Τιράνων. Η ενέργεια αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ιερού Ναού, που έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα πολλοί νέοι και παιδιά.

Το σύμπλεγμα του Καθεδρικού Ναού έχει τρεις εισόδους στο υπόγειο (εκείνο του Πολιτιστικού Κέντρου, τις Αίθουσες της νεολαίας και των παιδιών, καθώς και την αίθουσα παρουσίασης των βιβλίων). Η διαφύλαξη όλων αυτών των εγκαταστάσεων καθίσταται σχεδόν αδύνατη χωρίς να μην υπάρχει μία εξωτερική στοιχειώδης περίφραξη, ειδικά όταν πέσει η νύχτα και στην έλλειψη των συνθηκών ασφαλείας στην οποία ζούμε σήμερα.
Η απόφαση της Κυβέρνησης πάρθηκε τον Οκτώβριο του 2014 χωρίς να ενημερώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η πρώτη ειδοποίηση και αποστολή του πολεοδομικού σχεδίου έγινε στην Εκκλησία από την κατασκευάστρια εταιρεία που ανέλαβε τις εργασίες, στις 12 Ιανουαρίου 2015. Στις 14 Ιανουαρίου, η Κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα κατάρτιζε ένα νέο σχέδιο, για το οποίο θα υπήρχε μια τελική συμφωνία στην οποία θα συμφωνούσαν οι δύο πλευρές. Το νέο σχέδιο που εστάλη μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου, στα 2/3 του ήταν ίδιο με το προηγούμενο. Ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας απάντησε ότι δεν είμαστε πλήρως σύμφωνοι με το νέο σχέδιο. Στις 2 Μαρτίου οι εργάτες της κατασκευαστικής εταιρείας, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, έκοψαν τα κάγκελα της περίφραξης και ξερίζωσαν την δεντροστοιχεία των κυπαρισσιών και των άλλων διακοσμητικών φυτών της βόρειας πλευράς του συμπλέγματος.
Η αυλή του συμπλέγματος είναι επίσης η ταράτσα των υπογείων ορόφων του συμπλέγματος, όπου βρίσκονται τα ακριβά μηχανήματα εξαερισμού, η δεξαμενή πετρελαίου και νερού καθώς και πολύπλοκες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Αυτές οι αυθαίρετες επεμβάσεις αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της επιφάνειας της αυλής και των υπογείων ορόφων.
Οι πράξεις αυτές έρχονται σε ανοιχτή αντίθεση με το νόμο 10057/ ημερ. 22.01.2009 «Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» το οποίο εγγυάται το σεβασμό και την προστασία των ιερών χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είμαστε αναγκασμένοι να διαμαρτυρηθούμε κατά αυτών των παραβιάσεων που τραυματίζουν τα αισθήματα των Ορθοδόξων Χριστιανών και την ειρηνική θρησκευτική συνύπαρξη.

ΤΙΡΑΝΑ 4, ΜΑΡΤΊΟΥ 2015


1 σχόλιο:

  1. Η μεγαλύτερη ντροπή...δεν είναι δυνατόν να συμβεί κατι παρόμοιο τον 21ο αιώνα. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή