Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Οσμή σκανδάλου στην Αλβανία: Καταγγελίες σε βάρος του προέδρου του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα, για απόπειρα δολοφονίας πολιτικών του αντιπάλων


«Σκάνδαλο με συγκλονιστικές καταγγελίες», χαρακτήρισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Λουλεζίμ Μπάσα, τις δηλώσεις βουλευτή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος είπε οτι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, είχε «παραγγείλει» τη δολοφονία του ίδιου και άλλου ενός βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο Λουλζίμ Μπάσα ζήτησε την παραίτηση του Ιλίρ Μέτα και την έναρξη ερευνών για τις κατηγορίες αυτές, ενώ ο σοσιαλιστής βουλευτής Τομ Ντόσι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και άλλους υπουργούς της κυβέρνησής του, ως εμπλεκόμενους σε εγκληματικές δραστηριότητες.
Μετά τις κατηγορίες αυτές, ο Τομ Ντόσι, διεγράφη σήμερα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Μετά από την απόφαση αυτή, ο Ντόσι δήλωσε ότι διαθέτει βίντεο το οποίο αποδεικνύει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Ιλίρ Μέτα, είχε διατάξει τη δολοφονία του, καταβάλλοντας 500.000 ευρώ και άλλα 100.000 ευρώ για τη δολοφονία ενός άλλου βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Ντόσι είπε ότι γι’αυτό είχε έλαβε γνώση και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι. Ο Πρόεδρος της Βουλής διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς και μέσω εκπροσώπου του ζήτησε από τον Τομ Ντόσι να καταθέσει στον εισαγγελέα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που τον ενοχοποιούν.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, είπε ότι είναι απαράδεκτο ο βουλευτής αυτός να παραμείνει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρέτισε την απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας να διαγράψει τον Τομ Ντόσι, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «φέρεται να εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν στα σοβαρά την απειλή του εγκλήματος και της διαφθοράς κατά των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινωνιών», αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.
«Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να απομακρύνουν τα άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες ή τη διαφθορά», αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ. Την ίδια θέση εξέφρασε και το γραφείο της ΕΕ στα Τίρανα, που απαίτησε τη συνέχιση της διαδικασίας της αποποινικοποίησης της πολιτικής στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου