Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Επιστροφή στην Αλβανία. PHOTOS

Η μετανάστευση είναι ένα αρχαίο φαινόμενο και ήταν ανέκαθεν αποτέλεσμα περιόδων που χαρακτηρίζονταν από υπερπληθυσμό, πολιτικές συγκρούσεις και οικονομική κρίση. Η Ευρώπη ήταν πάντα προσοδοφόρο έδαφος για μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
Οι παράγοντες που ενθαρρύνουν τη μετανάστευση χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους «παράγοντες ώθησης», που συνδέονται με το εσωτερικό και την χώρα προέλευσης, και τους «παράγοντες έλξης», που συνδέονται με τις χώρες προορισμού και το εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, λόγω της κατάρρευσης του Σιδηρού Παραπετάσματος, την πτώση αρκετών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη και το τέλος του πολέμου στα Βαλκάνια, είδαμε μία μαζική μετανάστευση προς τις Δυτικές χώρες.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, η Αλβανία έζησε μία μαζική μετανάστευση, κυρίως προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από την αυξανόμενη οικονομική κρίση, ο παλαιότερος «παράγοντας έλξης» που για χρόνια οδηγούσε τον Αλβανικό κόσμο να εγκαταλείψει τη χώρα για τη Δύση, απλώς δεν υπάρχει.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Η ανεργία είναι υψηλή, κάνοντας άλμα από το 8,4 τοις εκατό το 2007 στο 25,8 τον Οκτώβριο του 2014 και οι δημόσιοι πόροι είναι το λιγότερο περιορισμένοι.
Η Αλβανία είναι μια χώρα μεσαίου εισοδήματος που έχει κάνει τεράστια άλματα στην δημιουργία μιας αξιόπιστης, πολυκομματικής δημοκρατίας και οικονομίας, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Μετά την βαθμολόγηση από τη Διεθνή Ένωση Ανάπτυξης (IDA) και τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) το 2008, η Αλβανία είναι γενικά σε θέση να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.
Για το λόγο αυτό, πολλοί Αλβανοί αποφασίζουν να φύγουν από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ίσως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατηρήσει η χώρα μια πραγματικά «ανάντη έξοδο», καθώς υπάρχουν προφανείς δυσκολίες στην εύρεση εργασίας στην πατρίδα τους, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η οικονομική κρίση της Δυτικής Ευρώπης έχει προκαλέσει μια «μαζική μεταναστευτική φυγή» με συνέπειες τόσο κοινωνικές όσο και περιβαλλοντικές.
Τίρανα, Αλβανία. 2014. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Usadis, χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, περίπου 200.000 άνθρωποι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αφήσει την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψουν στην Αλβανία.
Τίρανα, Αλβανία. 2014. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Usadis, χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, περίπου 200.000 άνθρωποι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αφήσει την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψουν στην Αλβανία.

TIRANA 8TIRANATIRANA2TIRANA3TIRANA4TIRANA5TIRANA6TIRANA7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου