Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Σκόπια: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε ζητήσει στήριξη από Αλβανούς για το όνομα

Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είχε ζητήσει την άσκηση πίεσης από τους Αλβανούς των Σκοπίων, στο ζήτημα της ονομασίας, δημοσιεύει το αλβανικό πρακτορείο ‘Ιλλυρία’.
Ο νεοεκλεγείς Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, πριν από μερικά χρόνια, είχε δηλώσει ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους Αλβανούς πολιτικούς στα Σκόπια, για ένα συγκεκριμένο όνομα της χώρας και στη συνέχεια να ασκήσουν πιέσεις για την αποδοχή της λύσης αυτής.



Αυτό είχε επισημάνει το 2010 στην ελληνική τηλεόραση, αλλά το τι ειπώθηκε υπάρχει σε ένα έγγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ το 1992.

Φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα στη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα, έπρεπε να συμφωνήσει με τους Αλβανούς πολιτικούς των Σκοπίων σε ένα συγκεκριμένο όνομα και να ασκήσουν πιέσεις για να γίνει δεκτό. Είχε προτρέψει τον αλβανικό παράγοντα να εκφράσει τις απόψεις του και να ζητήσει τα δικαιώματά του ως τμήμα της πολιτείας της FYROM ώστε να εκφράζεται και από το όνομα, σημειώνει το δημοσίευμα επικαλούμενο κάποια δήλωση του Κοτζιά στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός Εξωτερικών- συνεχίζει το δημοσίευμα- μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει καμία άποψη για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά το κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις ίδιες κόκκινες γραμμές, όσον αφορά την επίλυση της διαφοράς αυτής.

Το κόμμα αυτό έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την πολιτική που αναφέρεται σε ένα όνομα για γενική χρήση, στο οποίο δεν θα υπάρχει το όνομα ‘Μακεδονία’, σημειώνει το κείμενο.


http://www.echedoros-a.gr/2015/01/blog-post_947.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου