Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

«Ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» Βαρουφάκης: Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία

Τι δήλωσε η Κυβέρνηση, η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ


Συμφωνία - ανάσα
O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου 
Για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη», μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας του Eurogroup.
Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε.

«Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά κλπ) και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, εξήγησε.

Για τις δεσμεύσεις περί αποφυγής μονομερών κινήσεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε αυτές τις δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση («κόκκινα» δάνεια, 100 δόσεις, εργασιακά κλπ) δεν έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τέσσερα χρόνια, η συμφωνία για τέσσερις μήνες.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως για τα «κόκκινα» δάνεια) δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα ελλείμματα, αλλά να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος -όπως είπε- ήταν ένας φόρος άδικος και αναποτελεσματικός.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις το επόμενο τετράμηνο. «Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη απόψε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη ρευστότητα των τραπεζών, επικαλούμενος και τη σαφή αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για τη διάθεση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα παραδώσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να μπουν σε αυτή τη λίστα.

«Θα πάρουμε και τις απόψεις των θεσμών, γιατί και εκείνοι έχουν ιδέες. Αλλά εμείς θα γράψουμε τη λίστα. Και μετά -εκεί είναι η μεγάλη μας αγωνία- να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε: «εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι 'συν-συγγραφείς' των μεταρρυθμίσεων. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα».

Σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη και αποφασισμένη να πατάξει τηφοροδιαφυγή, απέφυγε όμως να πει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι γενικώς αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της, ενώ σχολίασε και τις αναφορές που του έκαναν συνάδελφοί του από φτωχότερες της Ελλάδας χώρες (πχ Σλοβακία). «Εσείς έχετε χαμηλότερο μισθό, αλλά εσείς έχετε και χαμηλότερες τιμές».

Για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων (με έμφαση στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ), διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Για τη στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί του από την Ισπανία και την Πορτογαλία, είπε ότι κατανοεί ότι έχουν τα δικά τους πολιτικά προτάγματα.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι και ο ίδιος διαφώνησε με τα μνημόνια του 2010 και τα χρήματα που οι πορτογάλοι και οι ισπανοί φορολογούμενοι έδωσαν στην Ελλάδα.

Κυβέρνηση: Πήραμε τον απαραίτητο χρόνο για τη διαπραγμάτευση

Κυβέρνηση: Πήραμε τον απαραίτητο χρόνο για τη διαπραγμάτευση
«Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχόλιό τους μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup και προσθέτουν ότι «ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό, ενώ υπογραμμίζουν ότι «τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία».

Αναλυτικά η αποτίμηση των εξελίξεων και οι στόχοι της κυβέρνησης στο εξής είναι οι εξής:

  • 1. Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.
  • 2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
  • 3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.
  • 4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.λπ.), καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • 5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.
  • 6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  • 7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • 8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.
Σχετικά με την αναφορά στις μονομερείς ενέργειες (στην απόφαση του Eurogroup), κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι  δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ για το 2015».



«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα»

ΝΔ: Στο σημείο που παρέλαβε η κυβέρνηση, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες

ΝΔ: Στο σημείο που παρέλαβε η κυβέρνηση, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, σημειώνοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά, όπως είπε, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.
«Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου» συμπλήρωσε ο κ. Καραγκούνης.


«Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα»

ΠΑΣΟΚ: Ελπίζουμε να μπαίνει οριστικό τέλος στις επικίνδυνες ανευθυνότητες

ΠΑΣΟΚ: Ελπίζουμε να μπαίνει οριστικό τέλος στις επικίνδυνες ανευθυνότητες
«Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις. Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος -οριστικό ελπίζουμε- στις επικίνδυνες ανευθυνότητες» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

«Επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: 
«Τελείωσαν τα μεγάλα και εύκολα λόγια. Ας δούμε λοιπόν που ήμασταν πριν τις εκλογές και που είμαστε τώρα μετά από ένα μήνα 'σκληρής' θεαματικής διαπραγμάτευσης.
» Πριν τις εκλογές είχαμε δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος (που έληξε στις 31.23.2014) και δύσκολες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας που οδηγούσαν στο κλείσιμο του προγράμματος, στην καταβολή των δόσεων του 2014 και στο πέρασμα σε μια νέα φάση, αυτήν της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με 'μαξιλάρι' τα 11 δισ. του ΤΧΣ που είχαν μείνει αδιάθετα. Στόχος ήταν επίσης η μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει το Μάρτιο 2016, σε προληπτικό ώστε η Ελλάδα να διαλέγει μεταξύ εταίρων και αγορών με κριτήριο το καλύτερο επιτόκιο.

» Ένα μήνα μετά τις εκλογές και μετά από θεατρινισμούς εσωτερικής κατανάλωσης, η χώρα, με τη ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω:
  • Αντί στο τέλος της δίμηνης τεχνικής παράτασης να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στη προληπτική πιστωτική γραμμή, μένουμε άλλους τέσσερις μήνες στο παλιό μνημόνιο και μετά τους τέσσερις μήνες στόχος δεν είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ένα νέο πρόγραμμα, το μνημόνιο 3! Η γέφυρα μας πηγαίνει τελικά στο μνημόνιο 3!
  • Αντί τα 11 δισ. του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως 'μαξιλάρι' για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αφαιρούνται από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών ( EFSF , ΕΚΤ , SSM ) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μόνον για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δυστυχώς αναφέρεται ως πιθανή παρότι λίγους μήνες πριν οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ.
  • Το πρόγραμμα/μνημόνιο του ΔΝΤ συνεχίζεται κανονικά χωρίς βεβαίως να έχει θέσει η κυβέρνηση ζήτημα μετατροπής του σε προληπτικό.
  • Η κυβέρνηση χωρίς να έχει μπει ακόμη στην ουσία της διαπραγμάτευσης επιδίωξε προσχήματα, συμβολισμούς και νέες λέξεις. Τώρα η τρόικα λέγεται 'οι θεσμοί'. Αυτοί θα ελέγξουν τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα υποβληθούν τη Δευτέρα και θα εγκριθούν από το Eurogroup την Τρίτη.
  • Η τρόικα με το νέο όνομα της θα κάνει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και των νέων δεσμεύσεων. Χωρίς θετική αξιολόγηση δεν υπάρχει σταδιακή εκταμίευση δόσεων.
  • Για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που ανεβαίνουν το Μάρτιο, δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός μέσω ΕΚΤ-ELA-τραπεζών.
  • Η τετράμηνη παράταση σημαίνει μείζονα αξιολόγηση πριν τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Ιουλίου-Αυγούστου.
  • Η κυβέρνηση επισημοποίησε την πλήρη τούμπα στο χρέος. Αποδέχεται το πλαίσιο που συμφωνήθηκε το 2012 και βασίζει όλα τα επιχειρήματα της στο 'καταραμένο' PSI! Δεσμεύεται να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 θα ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο το 2015 όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, αλλά γιατί δεν είναι πλέον εφικτό λόγω της πορείας των δημοσίων εσόδων. Γιατί παρατείνεται το μνημόνιο και ετοιμάζεται μνημόνιο 3.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, άρα ανακαλεί ή έστω αναστέλλει επ' αόριστον εξαγγελίες για άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως αυτά για τις εκατό δόσεις ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015.
» Βεβαίως ούτε λόγος για 'πρόγραμμα Θεσσαλονίκης'.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου