Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Προκλητικό βρετανικό δημοσίευμα: Όταν οι Έλληνες ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τότε κι εμείς θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα

«Σκληρή» επίθεση κατά της Αμάλ Αλαμουντίν εξαπέλυσε το βρετανικό περιοδικό «Spectator».

Προκλητικό βρετανικό δημοσίευμα: Όταν οι Έλληνες ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τότε κι εμείς θα επιστρέψουμε τα ΜάρμαραΣε άκρως προκλητικό άρθρο του την κατηγορεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι μετέτρεψε την υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων σε ταινία του Χόλιγουντ.
Ο τίτλος του άρθρου, από μόνος του, είναι ειρωνικός και δηκτικός: «Κυρία Κλούνεϊ, να σας πω κάτι. Όταν οι Έλληνες ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τότε κι εμείς θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα». Το κείμενο, δε, βρίθει κατηγοριών κατά της Αμάλ Αλαμουντίν.
Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το Χόλιγουντ έχει τη φήμη να φτιάχνει ιστορίες όπου ένας δικηγόρος είναι ο ήρωας ή ότι η Αγγλία είναι ο κακός της υπόθεσης. Η τελευταία επική εκδοχή έχει και τα δύο, μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ταινία, αλλά με την πραγματικότητα».
Ωστόσο το παραλήρημα του περιοδικού δε σταματά εκεί: «Μόλις μια εβδομάδα μετά τον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, η πλέον φωτογραφημένη δικηγόρος επισκέφθηκε την Αθήνα για να συνδράμει στις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τα Μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο».
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος στρέφει για ακόμη μία φορά τα βέλη του στην Ελλάδα. «Με δεδομένο ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει σε ένα γενικό χάος λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, θα περίμενε κανείς να έχει πιο άμεσα ενδιαφέροντα από μια σειρά μαρμάρων που με τη συνδρομή των τότε ελληνικών αρχών σώθηκαν, στις αρχές του 19ου αιώνα, από το να λαξευτούν από τους χωρικούς».

Στο «στόχαστρο» του περιοδικού μπήκαν και οι Έλληνες πολιτικοί: «Αλλά, βέβαια, ξεχνάμε κάτι: τι θα έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί αν γυρνούσαν τα Μάρμαρα; Δεν θα είχαν κάτι άλλο πατριωτικά να φουσκώνει τα στήθη τους, έτσι ώστε να τραβήξουν την προσοχή από τις αποτυχίες τους».
Και η ειρωνική πρόταση του περιοδικού έχει ως εξής: «Εις το όνομα της ευρωπαϊκής αρμονίας προτείνουμε το εξής: όταν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο των 240 δισ. δολαρίων που πήρε για να εξέλθει από την κρίση, τότε θα επιστρέψουμε κι εμείς τα Μάρμαρα. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί τον ρόλο του λόρδου Έλγιν για να σώσει την ελληνική κληρονομιά και επίσης να αποδεχθεί πως το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την προβολή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου