Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καταγγέλλουν τα επεισόδια στη Δερβιτσάνη

Δελτίο τύπου ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τα επεισόδια στην Δερβιτσάνη

Εκφράζουμε την έντονη δυσφορία, αγανάκτηση και ταυτόχρονα την ανησυχία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και του συνόλου της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που ζει στα πάτρια εδάφη, σε σχέση με τη βάρβαρη συμπεριφορά εκατοντάδων θρασύδειλων τραμπούκων,

που λίγη ώρα μετά τη διακοπή του αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία, εισέβαλαν στο χωριό Δερβιτσάνη κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Έλληνες που ζουν εκεί.
Οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς. Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα.
Απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία της χώρας να εξετάσει με την αρμόζουσα προσοχή την κατάσταση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της φιλήσυχης και ειρηνικής κοινότητας μας.
Δεν δύναται σε μια ευνομούμενη πολιτεία κάποιοι παρακρατικοί να προκαλούν με όλους τους τρόπους σε μια περιοχή που αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και σεβασμού της νομιμότητας και το επίσημο κράτος να αδρανεί.
Απευθύνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Άγιοι Σαράντα 15 Οκτωβρίου 2014
Εκ του Γραφείου τύπου και Επικοινωνίας
-----------------------------------------------

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ

-Ο Ελληνισμός οφείλει να συγκρατήσει την ψυχραιμία του
-Στην επικαιρότητα η Συμμαχία των Ελλήνων και η νομική διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων
444Τις ώρες που σε όλες τις πόλεις  της χώρας όργιαζε το υστερικό εθνικιστικό παραλήρημα των ερυθρόμαυρων φιλάθλων κι όχι μόνο, οι Έλληνες  της Δερόπολης, των Καμποχωρίων, της Χιμάρας και όλων των πόλεων ηρεμούσαν σιωπηροί στα σπίτια τους δυσανασχετώντας για την εξέλιξη των γεγονότων στο Βελιγράδι με αφορμή μια προγραμματισμένη ποδοσφαιρική συνάντηση.
Την ηρεμία τους όμως την χάλασαν οι εισβολές των αλβανικών εθνικιστικών ομάδων σε μερικά κεφαλοχώρια της Δερόπολης και των Αγίων Σαράντα. Κατά τα ξημερώματα της Τετάρτης εισέβαλαν στο κέντρο της Δερβιτσάνης περίπου 100 αυτοκίνητα προερχόμενα από την πόλη του Αργυροκάστρου και από το Λαζαράτι γεμάτα με νεαρούς σκεπασμένους με τις αλβανικές σημαίες να φωνάζουν απειλητικά συνθήματα κατά του Ελληνισμού «Θα σας κάψουμε!», «Θα σας διώξουμε!» κλπ. Εντωμεταξύ οι έξαλλη αυτή ομάδα είχε ξυλοκοπήσει τον Αριστοτέλη Διαμάντη, έναν κάτοικο του χωριού που εκείνη τη στιγμή πήγαινε να πάρει το γιο του από την τρίτη βάρδια σε ένα κοντινό εργοστάσιο.
Η ταραχή αυτή προκάλεσε την οργή των Ελλήνων της Δερβιτσάνης και μέσα σε λίγα λεπτά, αφού χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού,βγήκαν στο κέντρο, έτοιμοι να έρθουν σε αντιπαράθεση με την εθισμένη ομάδα των αλβανών. Ευτυχώς που εκείνη τη στιγμή έφτασαν και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες υποχρέωσαν την ομάδα των προβοκατόρων να απομακρυνθεί από το χωριό.
Ομάδα εθισμένων φΙλάθλων πέρασε και από την πλατεία της Φοινίκης, φωνάζοντας τα ίδια απειλητικά συνθήματα, αλλά  απομακρύνθηκε πολύ γρήγορα αφού δεν ανταποκρίθηκε κανένας κάτοικος του χωριού στις προκλήσεις της.
Το Κόμμα των Ελλήνων θεωρεί αυτά τα περιστατικά επικίνδυνα για την τάξη και την ειρήνη στη χώρα και πιστεύει ότι είναι συνέπεια της συνεχόμενης  ανθελληνικής προπαγάνδας που κυριεύει εδώ και χρόνια τα αλβανικά ΜΜΕ, και που έχει γίνει επίσημο πρόγραμμα κοινοβουλευτικών και μη πολιτικών κομμάτων και που διεισδύει αφάνταστα στη συνείδηση της νέας γενιάς των Αλβανών η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» και μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια.
Στις εξελίξεις αυτές είναι απαραίτητο ο Ελληνισμός να συγκρατήσει την ψυχραιμία του και να τις αντιμετωπίσει αυτές  τις προκλήσεις πολιτισμένα και έξυπνα  για να μην πέσει στην παγίδα των σκοπιμοτήτων που σχεδιάζουν μαύρα σενάρια για τα Βαλκάνια.
Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Ελληνισμού, όσο ποτέ άλλη φορά, θα πρέπει να δόσουν ειλικρινείς αφορμές και πλαίσια συσπείρωσης των Ελλήνων για την νομική αντιμετώπιση των διαχρονικών και καθημερινών προβλημάτων που μας απασχολούν. Επί 2,5 δεκαετίες τώρα τα θέματα πολιτικής εκπροσώπησης και συμμετοχής στην συγκυβέρνηση της χώρας, της εθνικής ταυτότητας, της παιδείας, του πολιτισμού, της περιουσίας και της ασφάλειας ,αιωρούνται στο κενό.
Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός είναι εντελώς απροστάτευτος και εκτίθεται συνεχώς αδύναμος μπροστά σε προκλήσεις που απειλούν το μέλλον του.Είναι καιρός να του σταθούμε δίπλα και να τον εμπνεύσουμε με την αλθινή αισιοδοξία για το μέλλον.Και αυτό επιτυγχάνεται ποντάροντας στη Συμμαχία των Ελλήνων και όχι στη συμμαχία κυκλωμάτων για πολιτικά και άλλα ιδιοτελή συμφέροντα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                               Άγιοι Σαράντα 15 Οκτωβρίου 2014
-----------------------------------------------
Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914
Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις φανατικών αλβανών εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού - Ζητούμε άμεση και έμπρακτη αντίδραση από τη μητέρα Ελλάδα και τους Διεθνείς Οργανισμούς

Σειρά αδικαιολόγητων και απρόκλητων επιθετικών ενεργειών βίωσε το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου.

Συγκεκριμένα στόχος έγινε, για άλλη μια φορά, η Δερβιτσάνη Αργυρόκαστρου, όπου εκατοντάδες φανατικών Αλβανών, αφού πανηγύριζαν (!) για τα επεισόδια στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία, αποφάσισαν να εισβάλλουν με τα αυτοκίνητα τους στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης, ανεμίζοντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας διαρκώς ανθελληνικά και απειλητικά συνθήματα κατά των κατοίκων.
Προέβησαν μάλιστα σε φθορές αυτοκινήτων και καταστημάτων, ενώ πετούσαν πέτρες σε οποιονδήποτε Έλληνα περνούσε από το δρόμο τους.
Οι θρασύδειλοι αλβανοί αποχώρησαν αφού συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός κατοίκων του χωριού, μετά από τις καμπάνες της εκκλησίας που χτύπησαν, προκειμένου να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα στο κοντινό χωριό Βάνιστα, άλλοι φανατικοί Αλβανοί έβγαλαν με τη βία από το αυτοκίνητο του τον Τ.Δ. από τη Δερβιτσάνη, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί, προκειμένου να πάρει το παιδί του που εργάζεται σε τοπική επιχείρηση και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν και τον χτύπησαν με λοστό στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο άτυχος οικογενειάρχης να οδηγηθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Επίσης στη Χιμάρα Αλβανοί εργάτες, φερμένοι από άλλες περιοχές, πανηγύριζαν στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα.

Παρατηρούμε ότι οι αλβανικές αρχές ενοχλούνται από ειρηνικές πατριωτικές κινήσεις Βορειοηπειρωτών όπως η εμφάνιση εθνικών ιστορικών συμβόλων σε σημαίες και μπλούζες ή από αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους και αυτοκόλλητα, αλλά ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός αρέσκεται στο να ρίχνει λάδι στη φωτιά, όσον αφορά στις σχέσεις της χώρας του με γειτονικά κράτη.

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 καταγγέλλει τις πράξεις εκφοβισμού εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Παράλληλα εκφράζει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις σημερινές του δηλώσεις, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για την επίθεση που δέχθηκαν οι Έλληνες στη Δερβιτσάνη.

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση της μητέρας Ελλάδας να προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κάνει σαφές στη αλβανική πλευρά ότι δεν έχει δικαίωμα να επιδεικνύει άθλια συμπεριφορά στους Έλληνες της αλύτρωτης Ηπείρου.  

Προς αυτόν το σκοπό θα προστρέξουμε σε κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, με σκοπό τη διαφύλαξη της παρουσίας μας στα πατρογονικά μας εδάφη.


ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914
15 - 10 - 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου