Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αντιδράσεις για επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Πρέσεβο

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνει η αλβανική ‘gazeta Shqip’ έχουν εκφράσει αντιδράσεις στο επίσημο πρόγραμμα του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά την επίσκεψή του στη Σερβία. Σύμφωνα με την ατζέντα, ο Έντι Ράμα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, και θα μιλήσει στην πλατεία ‘Ιλλυρία’, κατόπιν θα επισκεφθεί το μαιευτήριο της πόλης, που χρηματοδοτείται, εν μέρει από την Αλβανία και στη συνέχεια θα γευματίσει με τα τοπικά πολιτικά πρόσωπα.

Η επίσκεψη στο Πρέσεβο του Αλβανού πρωθυπουργού, αμφισβητείται από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ασκούν πιέσεις σε αξιωματούχους του Βελιγραδίου, για αλλαγή  της ημερήσιας διάταξης, της επίσκεψης του στην Κοιλάδα στο Πρέσεβο.

Δημοσιεύματα βλέπουν ως ‘απειλή’ την ομιλία του Ράμα στην πλατεία ‘Ιλλυρία’ του Πρέσεβο, σημειώνοντας ότι θα ήταν μια πολιτική συγκέντρωση του επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης.

Η σερβική εφημερίδα ‘Politika’ αναφέρει ότι ο Ράμα θα πάει στο Πρέσεβο χωρίς τη  συγκατάθεση του Βελιγραδίου.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Ilir Boçka,  παρέδωσε χθες επίσημα στο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς την ατζέντα του Ράμα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επίσκεψή του στο Πρέσεβο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν θέλησε να σχολιάσει το επίσημο πρόγραμμα του Έντι Ράμα, αλλά δήλωσε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, δεν θέλησε να λάβει μέρος σε μια πολιτική συγκέντρωση στο Πρέσεβο.

Χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έντι Ράμα ως  ευεργετική για την περιοχή και διευκρίνισε ότι η αναβολή της επίσκεψής του έως τις 10 Νοεμβρίου, έγινε για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

«Νομίζω ότι προστατεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα με τον καλύτερο τρόπο, σαφώς όλοι γνωρίζουν ότι θέλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η απόφαση της αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προστατεύει τα συμφέροντα της Σερβίας», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου