Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Αλβανός πρόεδρος: Να εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία της Οχρίδας στα Σκόπια


Ο πρόεδρος της  Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι, συναντήθηκε σήμερα με τον Αλί Αχμέτι,  επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψή του στα Τίρανα.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νισάνι, τόνισε τη σημασία του αλβανικού παράγοντα στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων-FYROM, στην ανάπτυξη της χώρας στα πλαίσια ενός ανεξάρτητου κράτους και τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας παραμένει ζωτικής σημασίας για την «σταθερότητα, τη διεθνική συνύπαρξη στη χώρα αυτή και η προώθηση του εκδημοκρατισμού και των διαδικασιών ολοκλήρωσης».

Ο Νισάνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και διαβίβασε τις εκτιμήσεις του,  για το ρόλο, τη συμβολή και τη δέσμευση του εξέχοντος πολιτικού Αλί Αχμέτι όλα αυτά τα χρόνια στην πολιτική ζωή των Σκοπίων. Διαβεβαίωσε, επίσης, την πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες  των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών στα Σκόπια  για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ομοεθνών στη γειτονική χώρα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την οικονομική συνεργασία καθώς και την πρόοδο των διμερών σχέσεων.

Ο Αλί Αχμέτι με τη σειρά του, υπογράμμισε τη σημασία των κοινών οικονομικών σχεδίων και ενημερώθηκε για την πρόοδο της κατασκευής του Διαδρόμου Οκτώ, και άλλα κοινά σχέδια στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου