Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Σεβασμό στις μειονότητες ζητεί από την Αλβανία το Συμβούλιο Ηπειρωτών

Picture 0 for Σεβασμό στις μειονότητες ζητεί από την Αλβανία το Συμβούλιο ΗπειρωτώνΝα σεβαστεί τα δικαιώματα για την προστασία των μειονοτήτων ζητούν από την Αλβανία οι αντιπρόσωποι του Γ΄ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων στις 24-27 Ιουλίου 2014.
 
Οι αντιπρόσωποι αφού άκουσαν εισηγήσεις σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, αποφάσισαν ομόφωνα σύμφωνα με ανακοίνωση τα ακόλουθα:
 
«Καλούμε την Κυβέρνηση της Αλβανίας, η οποία πρόσφατα έγινε δεκτή ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σεβαστεί στα πλαίσια των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, τις Διεθνείς και Διμερείς συνθήκες για την προστασία των μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα εξής: 
 
1. να σταματήσει την προσπάθεια για τη νέα διοικητική διαίρεση, που σκοπό έχει τη δημογραφική αλλοίωση περιοχών με αμιγή Ελληνικό πληθυσμό στις παραδοσιακές περιοχές και όπου αλλού διαβιεί σημαντικός αριθμός του πληθυσμού μας. 
2. να εφαρμόσεις τις διατάξεις της σύμβασης πλαισίου και το σύμφωνο σταθερότητας, που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της μειονότητας, τα οποία έχει επικυρώσει και υπογράψει η Αλβανία. 
3. Να θεσπίσει το Νόμο Παιδείας και Γλώσσας, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από χρόνια.
4. Να επιστρέψει τις περιουσίες στους δικαιούχους, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και στις Κοινότητες της Ελληνικής Μειονότητας.
5. Να αναβαθμίσει την Επιτροπή Μειονοτήτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
 
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να επιμείνει στην εφαρμογή των ανωτέρω αιτημάτων και σε ένα λογικά εύλογο χρονικό διάστημα να παρακολουθήσει για την εφαρμογή του, άλλως να εμποδίσει την περαιτέρω προοπτική της Αλβανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Καλούμε επίσης την Ελληνική Κυβέρνηση να ενδιαφερθεί με περισσότερο ζήλο για την ανάπτυξη ολόκληρης της Ηπείρου μας. 
 
Χαιρετίζουμε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ως υποψήφια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία της χώρας προς όφελος του Αλβανικού Λαού. 
 
Ταυτόχρονα ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθήσει και επιμείνει στην εφαρμογή των συνθηκών που εξασφαλίζουν το δικαίωμα της Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου