Αυτό θα είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Peter Morgan, την Πέμπτη 31 Ιουλίου στην Μελβούρνη
Διάλεξη με θέμα «Ο ελληνικός πολιτισμός ως θέμα διαφοροποίησης στο λογοτεχνικό έργο του Ισμαήλ Κανταρέ» θα δώσει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Peter Morgan, την Πέμπτη 31 Ιουλίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Η διάλεξη θα δοθεί στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Αδελφότητας Ιθακήσιων (2ος Όροφος, 329 Elizabeth Street, Melbourne), στις 7μμ.
Ο Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ, γεννήθηκε το 1936, μεγάλωσε στη μεταπολεμική σοσιαλιστική Αλβανία, σπούδασε στα Τίρανα και στη Μόσχα και επέστρεψε από τη Σοβιετική Ένωση στην πατρίδα του, όπου και έζησε μέχρι την αλλαγή του καθεστώτος το 1990.
Ως συγγραφέας σε ένα από τα πιο καταπιεστικά κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, ο Κανταρέ ακροβατούσε μεταξύ αντίστασης και συμμόρφωσης. Ωστόσο, κατάφερε να γίνει η μοναδική φωνή μιας εναλλακτικής Αλβανίας μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας του. Ο ελληνικός πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο του Κανταρέ. Στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, "Chronicle in Stone" (Το Χρονικό της Πέτρινης Πόλης), εξιστορεί τα παιδικά του χρόνια στο Αργυρόκαστρο, όπου υπήρχαν θύλακες Ελλήνων κοντά στα σύνορα.
Αργότερα, όταν σπούδαζε να γίνει συγγραφέας στο παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Γκόρκι, στη Μόσχα (μεταξύ 1959-60), ένας μεγαλύτερης ηλικίας Έλληνας κομμουνιστής αντάρτης, ο οποίος αναζήτησε καταφύγιο στο Αργυρόκαστρο μετά τον πόλεμο και στη συνέχεια μετανάστευσε στη Μόσχα, τον πήρε υπό την αιγίδα του. Εκεί αντιμετώπιζε με αποστασιοποίηση και αυξανόμενο σκεπτικισμό την εξέλιξη της Σοβιετικής πολιτιστικής πολιτικής.
Ως συγγραφέας στη μεταπολεμική Αλβανία, ο Κανταρέ συχνά επικαλείται την Ελλάδα ως τον επιτυχημένο βαλκανικό πολιτισμό, που «νυμφεύτηκε» νωρίς με την Ευρώπη και παρέμεινε στυλοβάτης του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ακόμα και μετά την κατάρρευση των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών. Στη διάλεξη ο καθηγητής Morgan θα παρουσιάσει το πώς ο Κανταρέ έχει βιώσει την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό και πώς χρησιμοποιεί αυτά τα βιώματα ως αντιπαράθεση της αλβανικής εθνικής ιστορίας.
Ο Καθηγητής Peter Morgan είναι διευθυντής του προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ. Είναι ερευνητής και ομιλεί γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και λίγα ελληνικά καθώς και αγγλικά, που είναι η πρώτη του γλώσσα.
Ο Καθηγητής Peter Morgan είναι διευθυντής του προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ. Είναι ερευνητής και ομιλεί γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και λίγα ελληνικά καθώς και αγγλικά, που είναι η πρώτη του γλώσσα.
Πρόσφατα δημοσιεύματά του συμπεριλαμβάνουν το "Ismail Kadare: The Writer and the Dictatorship 1957-1990" (Thesis 11, 2012), και το "Translating the World: Literature and Re-Connection from Goethe to Gao" (Revue de Litterature compare, 2013). Ο Καθηγητής Morgan ολοκληρώνει επί του παρόντος έρευνα για τις αρχές του γερμανικού λογοτεχνικού μοντερνισμού και έναν δεύτερο τόμο κριτικής μελέτης για τη ζωή και το έργο του Ισμαήλ Κανταρέ, στο πλαίσιο του μετα-κομμουνισμού από την πτώση της αλβανικής δικτατορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου