Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Λευτέρης Δημητρίου: Η Ήπειρος δικαιούται να έχει αναπτυξιακή προοπτική.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΛΕΥΤΕΡΗ Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Παιδί πολυμελούς οικογένειας από τη Βόρειο Ήπειρο, που πάλεψε για να κερδίσει τη ζωή.
«Διαθέτουμε πολιτισμό, ιστορία και ευκαιρίες, πάνω σε αυτά να χτίσουμε γέφυρες που θα ενώνουν τα κοινοτικά κονδύλια με την οικονομία της Ηπείρου» Λ.Ν.Δ.
«Διαθέτουμε πολιτισμό, ιστορία και ευκαιρίες, πάνω σε αυτά να χτίσουμε γέφυρες που θα ενώνουν τα κοινοτικά κονδύλια με την οικονομία της Ηπείρου» Λ.Ν.Δ.Ξέρει και τη στέρηση, ξέρει και την ταλαιπωρία, την ανασφάλεια, το άγχος τής κάθε μέρας.
Γεωπόνος με μακρά διαδρομή στα αγροτικά, από το 2004 ανώτατο στέλεχος της Αρχής Πληρωμών της Ε.Ε. στην Κύπρο, θέλει να μπει στην πολιτική ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, για να προσφέρει και να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις «αυτούς που δεν τα βρήκαν "έτοιμα" κι αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα». Ο λόγος για τον Λευτέρη Ν. Δημητρίου, το μοναδικό Ηπειρώτη υποψήφιο ευρωβουλευτή.
- Είστε γεωπόνος;
«Ναι, είμαι απόφοιτος του Γεωργικού Πανεπιστημίου με άριστα και τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους, έχοντας ταυτόχρονα παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων ποικίλης θεματολογίας, όπως π.χ. διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, διαπραγματευτικές ικανότητες, μάρκετινγκ, χρηματιστηριακά, εξειδικευμένα θέματα Ε.Ε., Κυπριακή νομοθεσία και Δημόσια Διοίκηση. Από το 2004 εργάζομαι ως διευθυντικό στέλεχος της Αρχής Πληρωμών της Ε.Ε. στην Κύπρο. Εχω πλήρη εικόνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολύτιμες εμπειρίες στην εφαρμογή Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινών Οργανώσεων Αγοράς και Μηχανισμών Εμπορίου και πολυετή παρουσία σε διάφορες Διαχειριστικές Επιτροπές».
- Πώς θα βγει από το τέλμα η Ηπειρος;
«Κακά τα ψέματα, οι μεγάλες πολιτικές περνάνε πλέον από τις Βρυξέλλες. Εκεί διαμορφώνονται πλαίσια, θεσμοί, χρηματοδοτικά εργαλεία. Σήμερα η Ευρώπη αναζητεί τους δρόμους που θα εξασφαλίσουν ανταγωνιστικότητα μέσα στην παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να είμαστε δραστήρια συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία για να αντλήσουμε οφέλη και πλεονεκτήματα. Αναφέρω ενδεικτικά: Ενίσχυση της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής, τουρισμός, έρευνα και καινοτομία με αξιοποίηση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών μας ιδρυμάτων, κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, μεταφορές και logistics. Πρέπει να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και εισοδήματα».
- Αγρότης στην Ηπειρο;
«Βεβαίως. Η Ηπειρος μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος στην παραγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων που θα είναι ποιοτικά, βιολογικά, πιστοποιημένα και ανταγωνιστικά και να διεκδικήσει μερίδια αγοράς με το brand "Προϊόν Ηπείρου". Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την υποστήριξη της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα, στην υψηλή διαφοροποίηση και την εξωστρέφεια».
- Τα πλεονεκτήματά της;
«Εχει μια γεωγραφική θέση που της επιτρέπει να αναδειχθεί σε πραγματική πύλη εισόδου/εξόδου προς τη Δύση. Τα έργα υποδομής στις μεταφορές που έγιναν και γίνονται, σε συνδυασμό και με άλλα πλεονεκτήματα που συνδέονται με τους αγωγούς ενέργειας, μπορούν να αναδείξουν την Ηπειρο σε διαμετακομιστικό κέντρο προς τη Δυτική Ευρώπη κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Αξίζει αυτή την τύχη η Ηπειρος των μεγάλων ευεργετών. Εχει δώσει πολλά η Ηπειρος στην Ελλάδα και δικαιούται να έχει προοπτική κι ελπίδα για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές».
- Η σημερινή Ευρώπη;
«Το κοινό ευρωπαϊκό όραμα θα πρέπει να μείνει ζωντανό, ειδικά σε μια συγκυρία που για πολλές και διάφορες αιτίες, που δεν είναι ώρα να αναλυθούν, ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκεται σε μια καλπάζουσα άνοδο. Η Ευρώπη πρέπει να πείσει πως έχει λύσεις, πως μπορεί. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει πολύ μεγάλη σημασία η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ, για να το πούμε απλά. Ειδικά για την Ηπειρο, έχει καταλυτική σημασία για το πώς θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα υφιστάμενα προβλήματα και πώς θα διασφαλίσουμε την πρόοδο του τόπου μας».

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

2 σχόλια:

  1. Από το 2004 εργάζομαι ως διευθυντικό στέλεχος της Αρχής Πληρωμών της Ε.Ε.
    thimaste otan dothikan oi syntakseis i plionotita elege oti tis dinei i E.E.
    e mathete pos tora tis ekopse i E.E. dia ypografis teli dimitri afou einai διευθυντικό στέλεχος της Αρχής Πληρωμών της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λευτέρης Δημητρίου: Η Ήπειρος δικαιούται να έχει αναπτυξιακή προοπτική.
    opos afti me ta ta skoupidia sti foto,
    an perimenei apo esena tote einai garanti
    trava re kai ti diki sou foto kai ta skoupidia apo to potami kai ti gefira
    giati prosvalete ti fisi;

    ΑπάντησηΔιαγραφή