Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Γιατί η Κύπρος στοχεύει να βγάλει ως «έβδομο» ευρωβουλευτή της το Βορειοηπειρώτη Λευτέρη Δημητρίου

Λευτέρης Δημητρίου

Ευρωεκλογές: Η άγνωστη υποψηφιότητα «Αναστασιάδη» στην ΕλλάδαΕυρωεκλογές: Η άγνωστη υποψηφιότητα «Αναστασιάδη» στην Ελλάδα

Μια αθόρυβη και άγνωστη προς το παρόν υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο, προωθεί μεθοδικά η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον υποψήφιο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ευρωβουλευτή Λευτέρη Δημητρίου, έναν άνθρωπο που θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, με σημαντικές «άκρες» στις Βρυξέλλες και δη στο χώρο της οικονομίας και των αγροτικών ζητημάτων.


Βορειοηπειρώτης στην καταγωγή ο κ. Δημητρίου βρέθηκε στην Κύπρο πριν από πολλά χρόνια και τιμητικά -λόγω των σχέσεων του με τον κ. Αναστασιάδη- έλαβε παράλληλα με την ελληνική και την κυπριακή υπηκοότητα, με αφορμή τις προσπάθειές του σε εθνικά ζητήματα. 

Ο κ. Δημητρίου, υπήρξε ο άγνωστος συνδετικός κρίκος μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κυπριακής οικονομικής κρίσης της περασμένης άνοιξης ενώ προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς του ζήτησε να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο κατόπιν συνεννόησης με τον Κύπριο πρόεδρο. 

Ο στόχος της Κύπρου η οποία ήδη σε επίπεδο οργάνωσης κινείται παρασκηνιακά για την εκλογή του κ. Δημητριου, είναι να κατορθώσει με την παρουσία του τελευταίου ως Έλληνα ευρωβουλευτή να έχει μια πρόσθετη ψήφο στο Στρασβούργο, καθώς οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές με την προσθήκη ενός Έλληνα, που έχει τόσο στενή σύνδεση με το νησί, αυτόματα θα μετατραπούν σε επτά. 

Στόχος αυτής της ψήφου είναι να πιεστεί κι άλλο η Άγκυρα για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος τώρα που επανεκκινήθηκε ο διάλογος από τις δύο πλευρές αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο Ελλάδας και Μεγαλονήσου για θέματα οικονομίας τα οποία ο κ. Δημητρίου γνωρίζει.