Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Εξελληνισμός ονοματεπωνύμου Βορειοηπειρωτών κατά την πολιτογράφηση

Εξελληνισμός ονοματεπωνύμου Βορειοηπειρωτών κατά την πολιτογράφηση Επιτέλους, τακτοποιείται το ζήτημα της απόδοσης των ονομάτων ομογενών κατά την πολιτογράφησή τους ως Έλληνες πολίτες. Ως τώρα βλέπαμε Έλληνες Βορειοηπειρώτες να πολιτογράφονται και να αποκτούν ελληνικά έγγραφα όπου αναγράφοντο με τα εξαλβανισμένα στοιχεία που προσκόμιζαν από τις αλβανικές αρχές. Αυτό απλά σήμαινε μια για όλη τους την ζωή διαφορετική αντιμετώπιση έναντι όλων των άλλων Ελλήνων.
Με Δελτίο Τύπου της 16.04.2014 το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφορεί πως πλέον:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                Αθήνα, 16.04.2014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ταχ. Δ/νση :Σταδίου 27 101 83 Αθήνα
Τηλέφωνο :2131364915, 2131364916 FAX : 2131364402
E-mail :pressoffice@ypes.gr
Οι ομογενείς αλλοδαποί κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν ως Έλληνες πολίτες έχουν εφ’ εξής τη δυνατότητα να εξελληνίσουν το ονοματεπώνυμό τους (άρθρο 142 του ν.4251/2014 «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις»).
Ο εξελληνισμός αφορά:
  • στην ορθή απόδοση του ονοματεπωνύμου στην ελληνική γλώσσα που λόγω του αλφαβήτου της χώρας προέλευσης τους ή της χρήσης υποκοριστικού δεν έχει αποδοθεί ορθώς,
  •  στον εξελληνισμό του ονοματεπωνύμου με ορθή κατάληξη (π.χ. τελικό «ς»),
  •  στη μετατροπή της ορθογραφίας του ονοματεπωνύμου.
Όσοι πρόκειται εφ εξής να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης, συμπληρώνουν σχετική υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνουν το εξελληνισμένο ονοματεπώνυμο που επιθυμούν να αναγράφεται στην απόφαση πολιτογράφησης τους Όσοι έχουν ήδη καταθέσει την αίτηση πολιτογράφησης για την οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση, καλούνται, εάν επιθυμούν, να προσέλθουν μέχρι την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 στην υπηρεσία όπου εκκρεμεί το αίτημά τους, προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση.Μετά την 30η Απριλίου 2014, η υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης θα γίνεται δεκτή μόνον εάν δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση πολιτογράφησης. Εάν οι ομογενείς κρίνουν ότι τους ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο έχει αποδοθεί το όνομά τους στην ελληνική με την αίτησή τους, δεν χρειάζεται να προσέλθουν στις υπηρεσίες.
Με τον ίδιο νόμο προβλέφθηκε ότι οι ομογενείς αλλοδαποί κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να χρειάζεται να δώσουν όρκο. Πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία βρίσκονται στην εγκύκλιο υπ’ αρ. 11/Φ.130181/10322/16-4-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΗΝΝ-ΝΝΥ).

neb.gr

3 σχόλια:

  1. Για εμάς που είδη έχουμε πάρει ταυτότητα με λάθη στο ονοματεπώνυμο μπορούμε να κάνουμε ξέρει κανείς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ginete me dikastiki apofasi .Rota enan dikigoro apo ti ksero aplopiithikan afta me ta onomata kai ta eponimata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλετε έ δούλοι να αλλάξετε το επίθετο σας ε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή