Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Συντάξεις Ελλήνων Ομογενών από την Αλβανία: Μύθοι και Πραγματικότητα!

Ο Γιώργος Τζομάκας, ο αντιπρόεδρος της «Ομόνοιας» σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης
 
*Τι ακριβώς προβλέπεται για τις συντάξεις των ομογενών;
*Ποιές είναι οι ενέργειες των εκπροσώπων και τι ισχύει τελικά;
*Οι άδικες επιθέσεις των κακοποιών σε χωριά της μειονότητας και η αντίδραση της Αλβανικής-Ελληνικής κυβέρνησης
*Η συνεργασία ΚΕΑΔ - Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας και η δυσαρέσκεια τους απέναντι στην νέα κυβέρνηση Ράμα
*Το ιστορικό μειονέκτημα του νέου Πρωθυπουργού της Αλβανίας
*Δημοτικές εκλογές και ομογενείς ψηφοφόροι



Της Ήρα Κ. Λόντο

Τελευταία ακούγονται πάρα πολλά για τις συντάξεις των ομογενών. Τί ακριβώς ισχύει;
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει, μάλλον εσκεμμένα, έντονη παραπληροφόρηση για το θέμα των συντάξεων των ομογενών, από πηγές που κάθε άλλο παρά αξιόπιστες μπορούν να χαρακτηριστούν. Αδυνατώ να καταλάβω που αποσκοπούν όλα αυτά. Ακούγονται δηλώσεις του τύπου: "οι συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται πριν τα Χριστούγεννα", "μετά τις γιορτές", "μέχρι τέλος Ιανουαρίου". Η τελευταία πληροφορία που έφτασε στ' αυτιά μου ήταν "μέχρι τέλος Φεβρουαρίου". Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Δεν υπήρξε ουδεμία ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, Κυβέρνησης ή ΟΓΑ, για τροπολογία στη Βουλή εντός αυτών των προθεσμιών, παρότι κάποιοι κύκλοι επιμένουν να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Κύκλοι που δεν είναι άλλοι, από δικούς μας ανθρώπους, με πολιτική παρότρυνση, κυρίως από πλευράς κυβέρνησης, οι οποίοι δηλώνω ξεκάθαρα, δρουν με στόχο να εξυπηρετήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου, να παραπλανήσουν, ώστε να μη χαθεί η ψήφος και δη στο αντίπαλο στρατόπεδο. Περί αυτού πρόκειται.

Ισχυρίζεστε δηλαδή ότι οι πηχιαίοι τίτλοι του τύπου: «Συντάξεις ομογενών εδώ και τώρα» είναι εντελώς αβάσιμοι;
Η μόνη επίσημη ανακοίνωση είναι η παράταση του βιβλιαρίου υγείας έως τις 28 Μαρτίου 2014, δηλαδή ότι οι συνταξιούχοι ομογενείς έχουν για λίγο καιρό ακόμα δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Από εκεί και πέρα τι γίνεται;
Τίποτα! Μπορεί ο ΟΓΑ να επανέλθει με επιπλέον παράταση. Μετά από τόσες συζητήσεις και τόσες επαφές, υπάρχει μία προφορική και μόνον δήλωση, που θα μπορούσα να σας μεταφέρω, δια στόματος Υπουργού Εργασίας: «αυτό που συμβαίνει αποτελεί αδικία είς βάρος των ομογενών και γίνονται προσπάθειες να διορθωθεί εντός του 2014». Αυτή είναι η μοναδική επίσημη δήλωση που έχουμε. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα διατεθεί στις συντάξεις αυτές. Στις δηλώσεις, αναφέρονται ημερομηνίες που συμπίπτουν με τις δημοτικές εκλογές. Δεν αποκλείεται λοιπόν να πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό τρυκ.


Δηλαδή, δεν υπάρχει τροπολογία ή πρόταση εν αναμονή συζήτησης στη Βουλή; Προς τι όλος αυτός ο ντόρος;
Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω πως προέκυψε όλη αυτή η ιστορία. Μετά από πολλές πιέσεις από πλευράς μας, συζητήσεις με βουλευτές και κοινοβουλευτικές ομάδες από όλο το πολιτικό φάσμα, το Υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε να απαιτήσει ένα σχέδιο προς υλοποίηση, από τον ΟΓΑ, μία μελέτη στην ουσία, βάσει της οποίας πρέπει να επανέλθει σταδιακά η καταβολή/αποπληρωμή των συντάξεων έως το 2016, οπότε και θα φτάσει στο τελικό στάδιο. Το αρχικό ποσό θα ανέρχεται στα 216 ευρώ, ποσό το οποίο αφαιρείται από τυχόν σύνταξη η οποία καταβάλλεται στην Αλβανία, συν το φόρο που αναλογεί. Υπολογίζεται ότι το 2014 η σύνταξη των βορειοηπειρωτών θα ήταν περίπου 100 ευρώ, το 2015 περίπου 200 ευρώ και το 2016 στα 300 ευρώ και κάτι. Αυτά προβλέπει η  μελέτη. Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει να κατατεθεί και ανάλογη τροπολογία στην βουλή. Εύκολες οι υποσχέσεις των κομμάτων. Οι διαδικασίες νομιμοποίησης είναι σαφείς. Χωρίς τροπολογία, δεν υπάρχει τίποτα επισήμως.

Κατανοητό, χωρίς τροπολογία, καμία ελπίδα. Εσείς, πως το αντιλαμβάνεστε όλο αυτό;
Επιθυμώ να είμαι δίκαιος προς όλους, ακόμα και με αυτούς που μας έχουν ταλαιπωρήσει εδώ και18 μήνες. Υπάρχει το ενδεχόμενο, όλες αυτές οι υποσχέσεις να υλοποιηθούν. Ας το ελπίσουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα τους το αναγνωρίσω και η “Ομόνοια” θα βγάλει και τις σχετικές ανακοινώσεις. Οψόμεθα.

Μήπως εκτός από καλή βούληση από πλευράς κυβέρνησης και Ελλήνων πολιτικών απαιτείται και καλή βούληση από την Τρόικα;
Συνυπολογίζοντας τα όσα ακούγονται από τα ΜΜΕ και την επιρροή της Τρόικα, μάλλον δεν θα υπάρξουν ποτέ συντάξεις. Εδώ θα είμαι απόλυτα σαφής. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του Αντώνη  Σαμαρά. Κανείς άλλος δεν έχει ούτε το θάρρος, ούτε το θράσος, ούτε μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να δώσει μερικά εκατομμύρια σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.


Κυκλοφορεί και μία φήμη για τις ανύπαντρες θυγατέρες; Ο νόμος, σύμφωνα με πληροφορίες, καταργήθηκε μήνες πριν, όμως επανήλθε στο προσκήνιο, ενδεχομένως, για προεκλογικούς λόγους.
Ναι, την έχω παρακολουθήσει την υπόθεση. Τι θα πει ανύπαντρη θυγατέρα, τη σήμερον ημέρα; Δεν συμφωνώ καθόλου με συντάξεις για ανύπαντρες κόρες αξιωματικών, μετά από κάποια ηλικία. Ειδικά, όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι οι περισσότερες αποκρύπτουν την πραγματική τους οικογενειακή κατάσταση.
Ειλικρινά, εσείς πιστεύετε πως είναι πολιτικά ορθό να δωθούν τέτοια εποχή συντάξεις σε ομογενείς, ανθρώπους που έχουν ζήσει ελάχιστα χρόνια στην Ελλάδα, ή και καθόλου, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν εργάστηκαν ποτέ εδώ; Δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σπατάλη, περιττή επιβάρυνση του κρατικού κορβανά; Στο κάτω κάτω της γραφής, ποιος θα πρωτοπάρει από αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα;
Πόσο ακριβώς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μας αφορά άμεσα. Και θα σας πω γιατί. Πολύ εύστοχη η ερώτησή σας. Με ρωτάτε, ουσιαστικά, αν θεωρούμε σωστό να παίρνουμε σύνταξη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για της θυσίες μας;
Είναι απλά τα πράγματα. Ώς Έλληνες ομογενείς, πλέον ως Έλληνες πολίτες, το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι το ίδιο για όλους, και όχι διαφορετικό για κάποιον που γεννήθηκε στην Πλάκα σε σχέση με κάποιον που γεννήθηκε στη Χιμάρα, ή στον Καύκασο. Ίσως γι’αυτούς που υπέφεραν για πάρα πολλά χρόνια να αποτελεί και δικαίωση. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο νόμος του 82, που απέδιδε συντάξεις στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους ομογενείς, είναι πάρα πολύ σωστός.
Αν δούμε τα τελευταία μέτρα τα οποία επέβαλαν τα μνημόνια, στις μόνες κοινωνικές ομάδες που δεν έγιναν περικοπές, αλλά αφαιρέθηκε εξ’ολοκλήρου η σύνταξη, είναι η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων. Η απόφαση, στην ουσία, φωτογραφίζει τους Βορειοηπειρώτες και τους Έλληνες του Εύξεινου Πόντου. Τολμώ να το πω ευθέως, εδώ υπάρχει ένας ρατσισμός.


Λέτε ότι το Ελληνικό Κράτος δεν εκτιμά τις θυσίες των ομογενών του;
Κοιτάξτε, σε αυτή την περίπτωση έχει γίνει ένα μεγάλο σφάλμα. Σε κάποιες περιπτώσεις φυσικά και υπάρχει μεγάλη εκτίμηση. Αλλά το γεγονός ότι κάποιες ομάδες κρατάνε ζωντανή την ελληνικότητα, και μάλιστα σε περιοχές βαλλόμενες από εθνικιστές ή και ναζιστικές ομάδες (δείτε τι γίνεται σήμερα στην Ουκρανία) αυτό πρέπει να το εκτιμήσει χίλιες φορές η πατρίδα. Εμείς, συγκεκριμένα, κρατήσαμε μια ζωντανή Ελλάδα στην Αλβανία, χωρίς καμία επικοινωνία με τους Έλληνες. Δεν έχει καμία αξία αυτή η συνεισφορά;
Σαφώς και πρόκειται για μεγάλη προσφορά προς το ελληνικό έθνος, αλλά πέρα από αυτό, ως Έλληνες πολίτες, δεν πρέπει να τυγχάνετε της ίδιας αντιμετώπισης;
Εδώ ακριβώς θέλω να καταλήξω, ότι το συγκεκριμένο άρθρο στον νόμο για το Μεσοπρόθεσμο, με βάση το οποίο σταμάτησε η καταβολή των συντάξεων, φωτογραφίζει ξεκάθαρα τις δυο συγκεκριμένες ομάδες ομογενών.
Λέει ότι δεν δικαιούται την σύνταξη αυτή όποιος δικαιούται άλλο εισόδημα από άλλη δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος. Που σημαίνει ότι έστω και ένα ευρώ να δικαιούται – όχι να παίρνει - ο πολίτης δεν δικαιούται σύνταξη. Δεύτερον, πρέπει να αποδείξει 20 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. Ποιοί είναι αυτοί; Εμείς φυσικά!
Από την άλλη μεριά, μακάρι έστω και προεκλογικά να δώσουν την σύνταξη στους ηλικιωμένους.

Πιστεύετε αλήθεια ότι υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι σύντομα;
Για να είμαι ειλικρινής, οι ελπίδες μου είναι πολύ λίγες. Μακάρι να με διαψεύσει η πραγματικότητα. Κανονικά θα έπρεπε να επέλθει μία μείωση, όπως σε όλες τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες, έστω και η μεγαλύτερη για την περίπτωση μας. Έστω μισή σύνταξη για ένα χρονικό διάστημα μαζί με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σκεφτείτε αυτό, με τα 150 ευρώ το μήνα που θα έδιναν, το ποσό αυτόματα από τα 100 εκατομμύρια ας πούμε, θα γινόταν 40 εκατομμύρια το χρόνο. Αυτό το ποσό είναι, επί λέξη θα το πω, και σε παρακαλώ γράψ΄το έτσι, «οι καφέδες που κερνάει ο πρωθυπουργός  στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ένα χρόνο».

Τι γίνεται με τα βιβλιάρια υγείας; Για πόσο καιρό ακόμα έχουν οι συνταξιούχοι ομογενείς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Η μόνη παράταση είναι αυτή του Μαρτίου, έως τώρα γινόταν κανονική ανανέωση βάσει των συντάξεων που έπαιρναν.
Τα βιβλιάρια υγείας ισχύουν για ένα μήνα και είμαστε εν αναμονή εξελίξεων. Οι δε υπερήλικες με αυτές τις αποφάσεις οδηγούνται σε πρόωρο θάνατο. Πρώτα έρχεται η πείνα, γιατί με τα 50-60 ευρώ της Αλβανίας, τί θα κάνει; Και μετά, τί θα κάνει χωρίς φάρμακα, χωρίς ιατρική φροντίδα; Απ’ό,τι φαίνεται όμως, δεν υπάρχει καμία πολιτική ή κοινωνική ευαισθησία, καμία απολύτως αντίδραση. Έχει αναλογιστεί κανείς ότι 14 χιλιάδες ομογενείς από την Αλβανία ηλικίας άνω των 70 οδηγούνται έτσι στον θάνατο; Να προσθέσω ότι η ανεργία στους κόλπους των ομογενών φθάνει σε δραματικά επίπεδα, αφού οι περισσότεροι δούλευαν στον κατασκευαστικό τομέα. Φανταστείτε τις συνθήκες διαβίωσης μιας οικογένειας ομογενών σήμερα.

Πιστεύω πως ακριβώς αυτές οι δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα είναι και η αιτία για όσα έγιναν και συζητάμε, αυτή είναι και η επίσημη αιτιολογία.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να έχει όσες δικαιολογίες θέλει. Εμείς κάναμε μιαν υποτυπώδη μελέτη που οδηγεί σε ένα συμπέρασμα. Οι υπερήλικες αυτή την στιγμή δεν έχουν κανένα εισόδημα. Δεν τους συντηρεί το κράτος και τα παιδιά τους είναι άνεργα. Χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη, οδεύουν κατευθείαν στον όλεθρο.
Αυτή είναι η κατάσταση. Δεν μπορώ να την περιγράψω με ωραίες υποσχέσεις αυτή την κατάσταση, γιατί είναι τραγική. Ούτε θέλω να περάσω λάθος μήνυμα στην κυβέρνηση, ούτε να δίνω λανθασμένες εντυπώσεις στους δικούς μας ανθρώπους, ούτε να δίνω φρούδες ελπίδες και ψεύτικες υποσχέσεις. Δεδομένων των προσπαθειών μας και εκ του αποτελέσματος, οι ελπίδες μας είναι μηδαμινές. Εύχομαι πραγματικά να ζήτησει ο κος. Πρωθυπουργός την τροπολογία από το Υπουργείο Εργασίας και να περάσει στη Βουλή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τον ίδιο και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Άσχετως με το αν σήμερα γίνεται ολόκληρος σαματάς με γνώμονα το πολιτικό συμφέρον, το οποίο προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου, αφού δεν συμμετέχω καθόλου στις ψηφοθηρικές δηλώσεις του κάθε κόμματος.


Τι ποσοστό ψηφοφόρων είναι ομογενείς; Και κάτι άλλο, θα έχουμε υποψήφιους βορειοηπειρώτες στις δημοτικές εκλογές του Μαίου;
Αυτή την στιγμή τους υπολογίζουμε σε 80.000 ψηφοφόρους σε όλη την Ελλάδα. Η πλειοψηφία βρίσκονται στην Αθήνα, περίπου οι 50.000. Αυτοί οι αριθμοί που σας λέω είναι κατά προσέγγιση, όχι επίσημα στατιστικά δεδομένα. Βεβαίως, και θα υπάρξουν και αρκετές υποψηφιότητες. Αυτό όμως που κυριαρχεί στις απλές συζητήσεις ανθρώπων είναι πως δεν θέλουν να ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, εάν δεν επαναφέρουν την σύνταξη τους. Εδώ θέλω να τονίσω κάτι, αν θέλετε να κάνω και την αυτοκριτική μου, γιατί στις προηγούμενες εκλογές εμείς ως «Ομόνοια» είχαμε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσαμε τους δικούς μας ανθρώπους να ψηφίσουν κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ουσιαστικά τους καλούσαμε να ψηφίσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αφού οι άλλοι ήταν εναντίον των μνημονίων, άρα χωρίς ευρωπαϊκό όραμα. Σήμερα, που έχει παρέλθει και κάποιος χρόνος παραδέχομαι ότι έσφαλα, διότι η Οργάνωση της Εθνικής Μειονότητας με νομική δικαιοδοσία στην Αλβανία, η «Ομόνοια» δεν πρέπει να τάσσεται υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Κατ’εμέ η ανακοίνωση αυτή ήταν ένα λάθος που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί

Πόσοι είναι οι σύλλογοι και οι οργανώσεις Ελλήνων Ομογενών από την Αλβανία στην Ελλάδα;
Βάσει στοιχείων Πρωτοδικείου είναι πάνω από 150 σύλλογοι, σε όλη την Ελλάδα. Το κάθε χωριό έχει και ένα σύλλογο, οι Ομοσπονδίες είναι 4-5, όμως με καταστατικό λειτουργούν λιγότερες. Όλοι οι σύλλογοι ανήκουν στην κεντρική οργάνωση «Ομόνοια», είναι μέλη της ελληνικής ομογένειας της Αλβανίας. Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους ομογενών. Η δε «Ομόνοια» έχει παραρτήματα σε όλες τις περιοχές που ζούμε εμείς στην Αλβανία.

Πόσοι είναι σήμερα οι Βορειοηπειρώτες;
Σύμφωνα με την απογραφή που έγινε με δική μας πρωτοβουλία, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν το περασμένο Δεκέμβριο, κάτι παραπάνω από 286.000. Αν συνυπολογίσουμε κι ένα 10-15% που δεν συμμετείχε στην απογραφή, οι Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας υπολογίζονται στους 300.000 πολίτες.

Μια άλλη ερώτηση, έχετε αντιμετωπίσει θέματα με την διαδικασία της ελληνικής υπηκοότητας, ειδικά με συζύγους ελλήνων υπηκόων;
Όχι, αυτά τα θέματα τουλάχιστον σε εμάς δεν ισχύουν, για τους μετανάστες είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Δηλαδή, υπάρχει καθυστέρηση, πάντα υπήρχε, δεν εφαρμόζεται κανονικά ο νόμος, όμως δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, πρόκειται απλώς για γραφειοκρατικό ζήτημα. Έχει σχέση με την μείωση του προσωπικού στο δημόσιο και με θέματα γραφειοκρατίας, όχι με την νομοθεσία.

***

Ο ΈΝΤΙ ΡΑΜΑ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ!

Ποιό ήταν το θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση με την υφυπουργό Περιβάλλοντος της Αλβανίας, την Οριάννα Ίφτη, η οποία είναι ομογενής της Αλβανίας;
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της στην Ελλάδα. Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε στο αμοιβαίο ενδιαφέρον, κυρίως των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ειδικά στο κομμάτι που αφορά την Ανακύκλωση. Η υφυπουργός κα. Ίφτι αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων των ομογενών ως μέλος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ελλήνων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) σε επίσημη συνάντηση στην ελληνική Βουλή.

Ποιά είναι η συμμετοχή του ΚΕΑΔ στην νέα κυβέρνηση Ράμα;
Το ΚΕΑΔ έχει τρεις υφυπουργούς στη νέα κυβέρνηση. Ιστορικά, είναι η μικρότερη συμμετοχή Ελλήνων Ομογενών της Αλβανίας σε αλβανική κυβέρνηση από την εποχή του Βασσιλιά Ζόγκ, πιο σωστά από τότε που ιδρύθηκε το Αλβανικό κράτος.

Η ερώτηση μου αφορά πάλι διάφορα σχόλια. Άρα στην σημερινή κυβέρνηση Ράμα, τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα προ εκλογών;
Πρέπει να τονίσουμε, γιατί όντως είναι αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι ΔΕΝ τηρήθηκαν οι προεκλογικές συμφωνίες. Και όχι μόνο αυτό. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει υπουργός ελληνικής καταγωγής σε Αλβανική κυβέρνηση από, ούτε και εγώ θυμάμαι, πότε. Δηλαδή και το 1912, και επί της βασιλείας του Ζογκ, και επί δικτατορίας, και ο Μπερίσα είχε υπουργό από την Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας. Πόσω μάλλον όταν ανήκουμε και στον ίδιο πολιτικό συνδυασμό που τελικά κέρδισε τις εκλογές. Μάλιστα, ο Βαγγέλης Ντούλε το ανέφερε σε κάποια πρόσφατη συνέντευξη του, διότι μας έχει μείνει μια πικρία από τον μεγάλο σύμμαχο μας. Δεν γίνεται να αμελείς έναν μεγάλο πληθυσμό, που είναι και σύμμαχος σου. Ο Μπερίσα, παρόλο που δεν ήταν ποτέ σύμμαχος μας τοποθέτησε ως υπουργό Εργασίας έναν από εμάς, μέλος του δικού του κόμματος, αλλά τον προτίμησε για το Υπουργείο Εργασίας, και αναφέρομαι στον Σπύρο Ξέρα. Για αυτό και δεν είναι καθόλου υπερβολή να λέμε πως πολιτικά η μειονότητα μας βρίσκεται στο χειρότερο χρονικό της σημείο, πως το σήμερα είναι το μελανό σημείο της πολιτικής μας σταδιοδρομίας στην Αλβανία.
Αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο, στις περιφέρειες δεν έχουμε παρουσία βορειοηπειρωτών. Και επιπλέον ακόμα χειρότερα που με τόσες απολύσεις που έχουν γίνει, οι επαναπροσλήψεις δεν συμπεριλαμβάνουν δικά μας παιδιά, όσο κι αν πρόκειται για επιστήμονες, μορφωμένους ανθρώπους. Δυστυχώς, έχουμε απογοητευτεί πάρα πολύ από αυτή την κυβέρνηση και έχουμε αντιδράσει ήδη, το έχουμε τονίσει πολλές φορές. Όμως, δεν πήραμε ποτέ απαντήσεις στις επιστολές μας, ούτε η απάντηση στον πρόεδρο μας, τον Ντούλε, ήταν ικανοποιητική.
Πρακτικά, το σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας δεν μας έχει ανάγκη αυτή την στιγμή, αφού έχουμε μόνο δυο βουλευτές. Αλλά, θα μπορούσε να είναι κάποιος από άλλο κόμμα. Γενικά, υπάρχουν αρκετές δυσαρέσκειες, διότι είναι θέμα αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης των κομμάτων, άσχετα από την δύναμη που έχουν την δεδομένη χρονική στιγμή. Σε αυτό στέκομαι κριτικά απέναντι στην ηγεσία του Ράμα, ειδικά στη δική μας μεταχείριση, αφού θα γραφτεί στην ιστορία ως ο πρώτος πρωθυπουργός που απλώς μας αγνόησε.

Και τέλος, ποιό είναι το σοβαρότερο θέμα των εκεί Ελλήνων Ομογενών σήμερα
Το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων στα χωριά μας, αφού συνεχίζονται οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες ακόμα και οι λεηλασίες, στα μέρη μας. Όλα αυτά συνεχίζονται με τους ίδιους σχεδόν ρυθμούς, μήνες, χρόνια. Πρόσφατα υπήρξε κι ένα περιστατικό στην Λειβαδιά των Αγ. Σαράντα, όπου μια ομάδα 5-6 ατόμων ξυλοκόπησε έναν ιδιοκτήτη καφενείου για να του αποσπάσουν χρήματα. Η κατάσταση είναι οικτρή. Μέσα σε 10 μέρες γίνονται τόσες επιθέσεις στα χωριά μας, ενώ εμείς δεν πειράζουμε κανέναν, δεν εισβάλλουμε πουθενά, δεν ενοχλούμε κανέναν. Υπάρχουν κατ’επανάληψη επιθέσεις από αλβανικές συμμορίες στα χωριά μας, χωρίς αντίποινα. Δεν θέλω να προκαλώ. Περιγράφω την κατάσταση κι ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης πως τα χαρακτηρίζει αυτά τα γεγονότα; Ναι, κατανοητό, γίνονται σε όλη την Αλβανία, υπάρχει εγκληματικότητα παντού, δεκτό, όμως εμείς δεν πειράζουμε κανέναν, δεν πάμε σε άλλα χωριά. Δεχόμαστε όμως επιθέσεις. Δεν αποτελεί πρόκληση;  

***
Έγινε και μια συνάντηση με τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα πρόσφατα. Ήταν ικανοποιητική για εσάς η απάντηση του σχετικά με αυτό το θέμα;
Υπήρξε όντως συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον πρέσβη της Αλβανίας, τον κο. Ντερβίσι σε πολύ καλό κλίμα. Στη διάρκεια της συνάντησης εκθέσαμε την κατάσταση, παρουσιάστηκαν επισήμως περιστατικά γνωστά στην Αλβανική κυβέρνηση και να θελήσαμε ν’αποστείλλουμε κι ένα μήνυμα ότι τα χωριά μας δεν είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους. Έτσι και έγινε. Αποφασίστηκε να παραμείνουμε σε επαφή για όλα τα θέματα που μας αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Μπορεί εμείς, όπως και χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες να είμαστε μακριά, αλλά οι παππούδες μας και οι πατέρες μας που ζουν εκεί δεν είναι εγκαταλελειμμένοι. Οι εδώ φορείς είναι ενήμεροι, επίσης.


Πιστεύετε πως όντως υπάρχει σήμερα ένα διαφορετικό, πιο καλό διπλωματικό κλίμα, στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας; Μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων αυτή η θετική αλλαγή των τελευταίων ετών;

Το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων είναι αυτό που δηλώνουν κάθε φορά οι δύο πλευρές. Εγώ θα το πάω λίγο παραπέρα. Τόσα χρόνια έχουμε συμβιώσει με τους Αλβανούς συμπολίτες μας, φυσικά και έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας. Εμείς σήμερα επιθυμούμε αυτή η καλή σχέση να επεκταθεί ακόμα περισσότερο και να επισκιάσει όλα τα κακά που μπορούν να συμβούν, όλα τα μικροπροβλήματα που υπάρχουν. Εμείς θέλουμε να επικρατήσει η αρμονική συμβίωση, η φιλία μεταξύ μας, όχι μόνο γιατί έχει όφελος η χώρα μας αλλά και για το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Μην ξεχνάμε πως εμείς είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και ταυτόχρονα οι καλύτεροι σύμμαχοι της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Μια αρνητική έκθεση από την πλευρά μας επισκιάζει αυτή την προοπτική, κάτι που δεν επιδιώκουμε. Είμαστε και θα είμαστε η πηγή σταθερότητας μεταξύ των δυο όμορρων χωρών αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια, γιατί έχουμε ευρωπαϊκό όραμα και προσανατολισμό που είναι υπέρ της ανάπτυξης των πολιτισμών που συμβιώνουν μαζί, αρκεί ο σεβασμός να είναι αμοιβαίος. Σας είπα προηγουμένως ότι είμαστε δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, και αυτά, τις δυσαρέσκειες, τα κακώς κείμενα, τις κακές ενέργειες, τα επισημαίνουμε για να επιλυθούν. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα η κυβέρνηση της Αλβανίας διότι εμείς είμαστε πάντα μόνο οι αποδέκτες των πράξεων, αποφάσεων, πρωτοβουλιών στην Αλβανία.

2 σχόλια:

  1. Οι ερωτήσεις επίκαιρες και οι απαντήσεις καυτές και μαζι διπλωματικές. Σημασία έχει αν αυτή η συνέντευξη γίνει αντιληπτεί από όλους εμάς, ώστε να ξέρουμε πως απαντούμε σε όσους απευθινόμαστε, σημασία έχει αν τα μυνήματα περάσουν προς τους υπεύθυνους υπουργούς που έμονη ιδέα τους είναι να ευδοκιμήσουν οι αριθμοί και όχι η σωτηρία των ανθρώπων, τόσο περισσότερο των υπερήλικων ομογενών απ' τους οποίους βιάστηκαν να απαλαγούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιοργο εισαι πολυ καλος στα λεγομενα,αλλα ξερουμε καλα πως στην Ελλαδα διεκδικεις και κερδιζεις το δικαιο με μαζικες κινιτοποιησεις, διαμαρτιριες και αγωνες διαρκιας πραγμα που μας λειπει κυριολεκτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή