Σε διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με την Ιταλία και την Αλβανία με σκοπό την υπογραφή σύμβασης για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα, όπως έκανε γνωστό χθες στην ειδική εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Θαλάσσιος σχεδιασμός
«Ο χωροταξικός θαλάσσιος σχεδιασμός, ο καθορισμός των χρήσεων της γης και της θάλασσας, είναι η πρώτη προϋπόθεση για μία ασφαλή επένδυση, είναι το πρώτο κριτήριο και το πρώτο κίνητρο για οποιαδήποτε δημόσια και ιδιωτική πρωτοβουλία», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει και ανακήρυξη και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που συμπίπτουν κατ' έκτασιν στο χώρο της Μεσογείου».
«Αξονα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αποτελεί η αξιοποίηση των ΑΟΖ», υπογράμμισε, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Οικονομικές ζώνες
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η ελληνική προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε, υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη.
Στόχος είναι έως το 2020 να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής του Ιονίου, να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του βυθού της Αδριατικής και του Ιονίου και να συγκροτηθεί μία στρατηγική επενδύσεων για τη ζώνη αυτή, επεσήμανε από την πλευρά της η επιτρόπος της Ε.Ε. αρμόδια για Θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου