Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μετά από 74 χρόνια η Ελληνική σημαία πάνω στο κάστρο του Αργυρού, αλλά υπό άλλες συμβατικότητες

του Παναγιώτη Μπάρκα

Ο Παπούλιας στο Αργυρόκαστρο.
Η Δερβιτσιάνη, το κεφαλοχώρι της Εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ήταν ο τελευταίο σταθμός  της τριήμερης επίσκεψης  του Προέδρου της Δημοκρατίας  κ. Κάρολου Παπούλια  στην Αλβανία . Συνόδευαν τον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας  ο Υπουργός   Παιδείας κ.Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Α. Γεροντόπουλος, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς και άλλοι.

Εκατοντάδες Έλληνες Μειονοτικοί ερχόμενοι από όλα τα μέρη που διαμένουν στην Αλβανία  επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Κύριος Παπούλιας απεύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα όπου μεταξύ των άλλων επισήμανε ότι  «Η μητέρα πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό σας, νοιάζεται για τα προβλήματά σας και προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες να βελτιώσει και να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας που σας απασχολούν είτε στην Αλβανία είτε στην  Ελλάδα».
 Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο καφτό θέμα των συντάξεων του ΟΓΑ για τους βορειοηπειρώτες, ο κύριος Παπούλιας είπε στους εκατοντάδες περευρισκόμενους ότι: « Οι αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί, πρόσθεσε, με έχουν διαβεβαιώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την μερική έστω επίλυση τους όπως και τη διατήρησης του δικαιώματος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως κατά τις συναντήσεις που είχε στα Τίρανα με την αλβανική πολιτική ηγεσία διαπίστωσε  ότι «από την επανεκκίνηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, και την εντατικοποίηση  του διαλόγου μεταξύ των δυο  χωρών  οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είστε εσείς οι Έλληνες  της Αλβανία που σε περιόδους εντάσεων ήσασταν εκείνοι που πληρώσατε πρώτοι το  τίμημα της διαφορετικής εθνικής καταγωγής σας».
Την ατμόσφαιρα φόρτισαν ιδιαίτερα  τα  παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα των Ελλήνων  μειονοτικών.  Ο  οικοδεσπότης  έπαρχος της Κάτω  Δρόπολης κ. Δ. Μαλιούκης   δώρισε στον κύριο Παπούλια  την χαρακτηριστική παραδοσιακή Δροπολίτικη ενδυμασία .
Το Αργυρόκαστρο  επιφύλαξε στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια άλλη συγκίνηση. Το δημοτικό συμβούλιο της Πόλης τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ιδιαίτερο σε όλη του ζωή και κατ΄εκείνον οφείλεται  τόσο  στα ταξίδια  που έκανε στο Αργυρόκαστρο μικρό παιδί για να αγοράσει με τη μητέρα του καλαμπόκι, πουλώντας εκείνη τη βέρα της, όσο και  στις προσπάθειες  που κατέβαλε στην πολιτική καριέρα για τη σύσφιξη της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.
Αντιφωνώντας τον δήμαρχο Αργυροκάστρου, Φλιαμούρ Μπίμε κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή διαδρομή της Αλβανίας, τον ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην χώρα  αλλά και στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν πολεμώντας για την ειρήνη στα βουνά της Αλβανίας, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στους Έλληνες πεσόντες του έπους του 40’ είπε  της Αλβανίας  τους συνεχάρη γιατί όπως είπε  «πρωτοστάτησαν  σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της χώρας, μπόλιασαν πνευματικά την Αλβανία και συνεχίζουν να το κάνουν».
Ο δήμαρχος Αργυροκαστρου κ.Φλαμούρ Μπίμε μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Παπούλια,  χαρακτηρίζοντας τον «ακριβό και δοκιμασμένο φίλο που διέλυσε τον πάγο της απομόνωσης για την Αλβανία και εξακολουθεί να συνδράμει στην σφυρηλάτηση της φιλίας μεταξύ των δυο λαών». Μάλιστα , προς τιμή του κύριου Παπούλια είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία  μαζί με την αλβανική στο περίφημο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, κάτι που όπως έλεγαν ντόπιοι εδώ είχε για την ελληνική σημαία συμβαίνει μετά από ολόκληρα 73 χρόνια, δ.λ.δη από τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41
Νωρίτερα ο κ. Παπούλιας  κατευθυνόμενος οδικώς από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο καθώς δεν κατέστη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών  δυνατή η μετάβασή του με ελικόπτερο SuperPuma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, κατέθεσε στεφάνι στο ένα από τα δυο νεκροταφεία των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα της Πρεμετής. Προηγήθηκε τρισάγιο που τελέσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος,
Η τριήμερη επίσκεψη Παπούλια στην Αλβανία, λίγες  μέρες μάλιστα μετά την επίσκεψη  Βενιζέλου στα Τίρανα, απέδειξε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το κλίμα στασιμότητας των τελευταίων χρόνων, παρά τα μεγάλα ατού και προϋποθέσεις  για την εξέλιξή τους σε πολύ καλό επίπεδο και τις επιβεβαιώσεις της Ελλάδας ότι η επίσημη Αθήνα θα συμβάλλει αποφασιστικά για να πετύχουν τα Τίρανα το στάτους χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα Τίρανα θέτουν προς Ελλάδα σε μορφή όρων και μάλιστα δια στόματος του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας, την ανάγκη επίλυσης από Ελλάδα 7-8 θεμάτων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ αυτών διαφαίνεται η αναβάθμιση σε πολιτικό θέμα της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, «το Τσάμικο», όπως ισχυρίζεται, την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, την άρση του εμπολέμου, την επανεξέταση της συμφωνίας του ΑΟΖ κλπ.

Επίσης παρά το γεγονός ότι ο Κάρολος Παπούλιας θεωρείται φίλος των Αλβανών και ο αρχιτέκτονας των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, το πνεύμα καχυποψίας των Αλβανών προς την Ελλάδα , ανεξαρτήτως της οπισθοχώρηση, παραμένει δυνατό. ΤΕΛΟΣ

1 σχόλιο:

  1. εχε εχε οχο οχο οι αλ μπανοι ειναι (λυκο)φιλοι μας.Αλλη μια ανοητη φιεστα της περιβοητης ελληνοαλβανικης φιλιας ειχε ενα ομορφο τελος χωρις κανενα σημαντικο αποτελεσμα με τους τουρκοσκιπταριους να δειχνουν για μια φορα ακομη το πραγματικο τους πρωσοπο και να μας προκαλουν. Που ειναι η ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΣ ολο αυτον τον καιρο για τους ΒΩΡΕΙΟΗΠΗΡΩΤΕΣ ρε γαμω το φελεκι τους μεσα. Τοσα δισεκατομηρια περασαν απο ταχερια των ελλαδιτων κλεφτοπορνοπολιτικαντηδων αυτα τα εικοσι χρονια δεν φιλοτημιθικαν λιγο ουτε μια φορα να ενισχυσουν τους νεους και τις οικογενειες των Βορειοηπειρωτων να παραμεινουν στις πατρογονικες εστιες ,τωρα τι μας παριστανουν ε ρε κρεμασμα απο τη γλωσσα που ηθελαν ολοι αυτοι οι πορνογελιοι και οχι υποδοχες απο κατι αφελεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή