Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Αλβανός Συγγραφέας: «Μόνο ένας τρελός θα έλεγε ότι η Αλβανία θα γίνει μέρος της Τουρκίας»

‘Επικίνδυνες οι δηλώσεις Ερντογάν για τη θρησκευτική ανοχή στην Αλβανία’
Γνωστός  Αλβανός συγγραφέας, ο Dritëro Agolli,  σχολίασε  τα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου, με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Πρίστινα και τις ιδέες που διακοίνωσε, καθώς και τη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Ένα μέρος της κοινής γνώμης χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Ερντογάν ως επικίνδυνες, όσον αφορά  την επίκληση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τις οποίες ο Αγκόλι τις χαρακτηρίζει ως ένδειξη κοινού παρελθόντος με τους Αλβανούς.


«Οι δηλώσεις του Ερντογάν που ανέφερε ως ‘αδελφό’ και ‘φίλο’ τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, νομίζω ότι είναι χάριν της φιλίας».

Ο Αλβανός συγγραφέας πιστεύει ότι Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Αλβανό ομόλογό του με τις εκφράσεις αυτές  λόγω της αγάπης και της εκτίμησης που τρέφει ο ένας για τον άλλον. Είναι συνηθισμένη η έκφραση, πιστεύω,  «αυτός είναι αδελφός μου».

Για τον Dritëro Agolli, οι δηλώσεις αυτές  δεν υπονοούν  ότι θα αποκατασταθεί η Οθωμανική περίοδος στα Βαλκάνια.

«Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να σκεφθεί ότι τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να γίνουν όπως στην Οθωμανική Περίοδο, δηλαδή το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία να γίνουν μέρος μιας νέας Οθωμανική Εισβολής. Η περίοδος αυτή έχει κλείσει για τα καλά και η ιστορία δεν γυρίζει πίσω», δήλωσε ο Αγκόλι.

Ωστόσο, ο συγγραφέας, επεσήμανε ότι αυτές οι δηλώσεις μπορούν να δημιουργήσουν θρησκευτικές διαιρέσεις.

«Οι συζητήσεις αυτές, λόγω ορισμένων θρησκευτικών δογμάτων στην Αλβανία, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ρήγμα μεταξύ των θρησκειών και να χαθεί η θρησκευτική ανοχή, την οποία έχουμε καταφέρει να χτίσουμε εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν πρέπει να ανοίξει καθόλου», είπε ο Agolli στο αλβανικό ‘Πανοράμα’.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου