Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»: ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ!

Συνέντευξη του Γ.Τζομάκα στην "Ελεύθερη ώρα"
 ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ Β.ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ!
·        «Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ εθνική στρατηγική για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Κάθε φορά ακολουθούν ευκαιριακή πολιτική!  Εθνική πολιτική δεν υπάρχει»
·        «Η Αλβανική Δικαιοσύνη υπηρετεί τις κρατικές σκοπιμότητες. Ακόμη και 100% να έχουν δίκιο οι Έλληνες, δικαιώνονται οι Αλβανοί. Μέχρι και με πλαστά δικαιολογητικά έχουν υφαρπάξει περιουσίες των Ελλήνων και τις έχουν δώσει στους Αλβανούς»
·        «Πώς είναι δυνατόν η Χιμάρα να αποτελείται μόνο από Αλβανούς, όπως λέει ο Μπερίσα, την ώρα που ο Πρόεδρος της “Ομόνοιας” είναι από την Χιμάρα»;

Του Μάκη Βραχιολίδη
 

 
Η Αλβανία προκαλεί με τον χειρότερο τρόπο την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Οι Βορειοηπειρώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο του αλβανικού εθνικισμού, τέτοιο που θυμίζει τον Εμβέρ Χότζα. Ο ορθόδοξος ναός της Πρεμετής σφραγίστηκε με το έτσι θέλω από την αλβανική ηγεσία, οι ιερείς προπηλακίστηκαν και οι πιστοί εκδιώχθηκαν! «Τα πράγματα είναι ακόμη πιο σκληρά από την εποχή Χότζα», δηλώνει προς την «Ελεύθερη Ώρα» ο Γιώργος Τζομάκας, αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια». Ο κ. Τζομάκας με δηλώσεις του κάνει λόγο για «αρρωστημένο αλβανικό εθνικισμό» από τον οποίο επιβιώνουν όλα τα αλβανικά κόμματα και ο οποίος αυτές τις μέρες εκδηλώνεται περισσότερο φανατισμένος από ποτέ, τόσο από τον νέο Πρωθυπουργό της γείτονος χώρας Ράμα όσο και από τον απελθόντα Μπερίσα. Ο κ. Τζομάκας εκφράζει επίσης το παράπονό του γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν είχε εθνική πολιτική να στηρίξει τους Βορειοηπειρώτες.  

 
Τζομάκας: Είμαστε σε ετοιμότητα και περιμένουμε συνεχώς ενέργειες του αλβανικού εθνικισμού κατά της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Αυτό το περιστατικό με την Ορθόδοξη εκκλησία στην Πρεμετή ήταν το αποκορύφωμα του αλβανικού εθνικισμού μετά τις βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον δήμο Πρεμετής ότι ο χώρος αυτός πρέπει να επιστρέψει στο δήμο αλλά πρέπει να ξέρουμε ιστορικά, ότι πάντα αυτός ο χώρος άνηκε στην Ορθόδοξη εκκλησία. Υπήρχε ναός αλλά το σύστημα του Χότζα το είχε μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο. Αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού επέστρεψε στην Εκκλησία.
 
Όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος γυρίζουμε πίσω στην εποχή του Χότζα.
 
Τζομάκας: Ναι και μάλιστα πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ακόμη πιο σκληρά τα πράγματα.
 
Εσείς αναμένατε αυτή τη συμπεριφορά από το νέο Πρωθυπουργό Αλβανίας, τον Ράμα;
 
Τζομάκας: Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Πρωθυπουργού δεν είναι ενθαρρυντικά για την ελληνική μειονότητα. Από την δημιουργία του αλβανικού κράτους, ο Ράμα είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που δεν συμπεριέλαβε στην κυβέρνησή του στέλεχος από την ελληνική μειονότητα. Να σημειώσω δε ότι ο ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία είναι περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Δεν είναι δηλαδή ένας μικρός πληθυσμός μιας κοινότητας που να τον θεωρείς αμελητέο.
 
Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δίπλα στην συμπεριφορά του Ράμα ήρθαν να στοιχηθούν ήρθαν και οι δηλώσεις Μπερίσα ότι δεν υπήρξε ποτέ ελληνική μειονότητα στην Χιμάρα.
 
Τζομάκας: Η Χιμάρα είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι το οποίο οι Αλβανοί και από την εποχή Χότζα και διαχρονικά, τη θεωρούσαν με αμιγή αλβανικό πληθυσμό. Προσέξτε όμως: ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» που εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα και στην Αλβανία και στους διεθνείς οργανισμούς, είναι από την Χιμάρα. Καταρρίπτονται δηλαδή από μόνα τους τα όσα δήλωσε ο Μπερίσα. Είναι δυνατόν ένα …Αλβανός από την Χιμάρα να εκπροσωπεί τον ελληνισμό; Επομένως, είναι μια απόδειξη ότι και η Χιμάρα είναι ελληνική.
 
Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα κύριε Τζομάκα; Οι Αλβανοί στοχεύουν να ξεριζώσουν ολοκληρωτικά το ελληνικό στοιχεί από την Βόρειο Ήπειρο;
 
Τζομάκας: Το πολιτικό σύστημα της Αλβανίας στηρίζεται στον αρρωστημένο εθνικισμό. Αυτόν τον αρρωστημένο σε βάρος της Ελλάδος εθνικισμό, βάζει μπροστά το κάθε αλβανικό κόμμα προκειμένου να επιβιώσει. Ο ι Αλβανοί στρέφουν μονίμως τα βέλη τους προς την ελληνική μειονότητα, η οποία πρέπει να ξέρετε ότι είναι το καλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Αλβανίας. Είναι το πιο εξελιγμένο και προοδευμένο, συνορεύει με την Ελλάδα, όπου εμείς βέβαια, δεν θεωρούμε ότι συνορεύουμε με την Ελλάδα αλλά ότι είμαστε συνέχεια του ελληνισμού, μια και υπήρξε ιστορική αδικία όταν η Βόρειος Ήπειρος προσαρτήθηκε στην Αλβανική επικράτεια. Επομένως η αλβανική επιθετικότητα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, πότε σε μικρότερο πότε σε μεγαλύτερο βαθμό.
 
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειές σας;
 
Τζομάκας: Το υπουργείο Εξωτερικών, για το συγκεκριμένο γεγονός στην Πρεμετή έβγαλε αμέσως μια ανακοίνωση και καταδίκασε τα γεγονότα…
 
Αμέσως ή με χρονική καθυστέρηση;
 
Τζομάκας: Μπορώ να πω αμέσως, ωστόσο η διαχρονική στήριξη από την ελληνική Πολιτεία και εννοώ όλο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος, θα έπρεπε να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό, καθολική και καταλυτική. Αξίζει να υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική από τις ελληνικές κυβερνήσεις για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Κάθε φορά ακολουθείται ευκαιριακή πολιτική του εκάστοτε υφυπουργού που είναι αρμόδιος για την ελληνική μειονότητα!  Ό,τι εκείνος αντιλαμβάνεται εκείνη τη στιγμή και θεωρεί ότι είναι σωστό, το πράττει. Εθνική πολιτική δεν υπάρχει. Και αυτό είναι το μεγάλο παράπονο του βοειοηπειρωτικού ελληνισμού.
 
Από την πλευρά της Ελλαδικής Εκκλησίας, υπήρξε στήριξη προς εσάς;
 
Τζομάκας: Αυτό δεν το ξέρω, πραγματικά. Επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας είναι αυτοκέφαλη, υπήρξε άμεση αντίδραση του Αριεπισκόπου Αναστάσιου. Ωστόσο, η στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τους Ορθόδοξους στην Αλβανία, είναι διαχρονική. Είναι πάντα στο πλευρό τους.
 
Διάβημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε για τα γεγονότα στην Πρεμετή;
 
Τζομάκας: Βεβαίως έγινε. Όπως επίσης, σκληρές ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε προς το Αλβανικό κατεστημένο αλλά και στην Αλβανική Δικαιοσύνη η οποία δικαίωσε το δήμο Πρεμετής!
 
Ας μην γελιόμαστε κύριε Τζομάκα, η αλβανική Δικαιοσύνη είναι ο μακρύς βραχίονας της κυβέρνησης. 
 
Τζομάκας: Έτσι. Έχουμε πολλά παραδείγματα να αναφέρουμε, όπου η αλβανική Δικαιοσύνη, όταν υπάρχει κάποιο θέμα στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες 1000%  να έχουν δίκιο οι Έλληνες, δικαιώνουν την αλβανική πλευρά, ακολουθώντας πολλές μεθόδους, μέχρι και με πλαστά δικαιολογητικά έχουν υφαρπάξει περιουσίες των Ελλήνων και τις έχουν δώσει στους Αλβανούς. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω ότι τα βιώνουμε καθημερινά.
 
Είστε αισιόδοξος ή περιμένετε να χειροτερέψουν τα πράγματα;
Τζομάκας: Από μία χώρα θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, παίρνοντας το status της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν, με την έννοια ότι οι Αλβανοί θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει μόνο από την Ελλάδα, περνάει από την ελληνική μειονότητα. Βλέποντας όμως ότι οι πρώτες ενέργειες του νέου Πρωθυπουργού είναι απογοητευτικές, υπάρχουν ερωτηματικά για τη συνέχεια...

"Ελεύθερη Ώρα" 

2 σχόλια:

  1. Γενική αναθεώρηση και αντικατάσταση της ιστορίας-λαογραφίας-και πολιτισμού της περιοχής μας.. Να ξεσκολίσουμε από τις ερμηνείες των καθηγητών που σπούδασαν επί κομμουνισμού στη Ρουμανία-Βουλγαρία και Σοβιετική Ένωση και μας βάφτισαν όλους Σλάβους μέσα από τις τοπωνυμίες που μας πλασάρουν, για να χάσουμε τα ίχνη μας.
    ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΑ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 45-90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΡΗΜΟΙ ΣΤΟ ΈΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή