Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο η Ελλάδα !!

Αυτή την απίστευτη ρήση είπαν Νορβηγοί επιστήμονες, ολοκληρώνοντας την έρευνά τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. 

4 περιοχές καταδεικνύουν μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, δηλαδή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως η νορβηγική εταιρεία PGS, που συνέλεξε στοιχεία μήκους 12.430 χιλιομέτρων, θα πουλάει τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS. Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.430 χιλιόμετρα. 

Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο. Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου. Η τέταρτη είναι η πολλά υποσχόμενη περιοχή νότια της Κρήτης, που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη και δυτικά της Ιταλίας. 



Το Δεκέμβριο του 2013, θα γίνουν έρευνες που θα δείξουν και το τελικό μέγεθος των κοιτασμάτων. Οι εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για τη δυνατότητα από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε όλο τον ελληνικό χώρο να εισπράττει το Δημόσιο περί τα 150 δις ευρώ σε βάθος 30 περίπου ετών. Σκεφτείτε ότι μόνο από τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και τον Πατραϊκό κόλπο, θα εισπραχθούν σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ 11 δις ευρώ σε 25 περίπου χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου