Το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά η επίσκεψη Αχμέτι στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει περιοδεία στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της αμερικανικής Κυβέρνησης, καθώς και με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πληροφορία ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί και με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με πηγές του DUI, το ζήτημα της ονομασίας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις συναντήσεις του ηγέτη του DUI με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Η επίσκεψη του Αλί Αχμέτι στις ΗΠΑ πραγματοποιείται σε περίοδο, κατά την οποία παρατηρείται έντονη διαπραγματευτική και διπλωματική δραστηριότητα στην περιοχή. Είναι σημαντικό ότι η επίσκεψη έπεται της συμφωνίας Κοσόβου - Σερβίας. Αναμένουμε στις συναντήσεις του Αλί Αχμέτι με τους επίσημους εκπροσώπους των ΗΠΑ να συζητηθεί η πρόοδος της 'Μακεδονίας' προς το ΝΑΤΟ, δηλαδή να συζητηθούν όλα τα σημαντικά για την πρόοδο της χώρας θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ονομασίας. Είναι αναμενόμενο, στις συναντήσεις πρωτίστως να επικρατήσει το ζήτημα της ονομασίας», ανέφεραν από το DUI.
Κάποιες εφημερίδες των Σκοπίων σχολιάζουν ότι η «δραστηριοποίηση» και «ανάμιξη» του Αλί Αχμέτι στο ζήτημα της ονομασίας, το οποίο μέχρι τώρα χειριζόταν «αποκλειστικά» ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αποτελεί μία «μορφή πίεσης» του ηγέτη των Αλβανών της ΠΓΔΜ προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και ένα «μήνυμα» ότι το αλβανικό στοιχείο της χώρας επιθυμεί να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό το συντομότερο δυνατό, ώστε να απεμπλακεί η ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο Αλί Αχμέτι, σε άρθρο του στον Τύπο των Σκοπίων, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να ληφθούν μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις από την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής τής χώρας.
Στο άρθρο του, ο Αλί Αχμέτι - εμμέσως πλην σαφώς - υπέδειξε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ότι πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, τονίζοντας ότι η υπομονή των Αλβανών στην ΠΓΔΜ για το ζήτημα αυτό, σιγά - σιγά εξαντλείται.
Η παρέμβαση του Αλί Αχμέτι σχετικά με την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας επικρίθηκε έντονα από το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός υπουργός των Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, δήλωσε (μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Αλβανό ομόλογό του Άλντο Μπούμτσι) ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική προθεσμία εντός της οποίας Αθήνα και Σκόπια πρέπει να απαντήσουν επί της τελευταίας πρότασης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Πόποσκι πρόσθεσε ότι αυτό που αποτελεί πραγματικότητα είναι ότι ο Μάθιου Νίμιτς έχει επικοινωνία με τα δύο μέρη και ότι θέλει να δοθεί ώθηση στη διαδικασία.
«Αυτό μας ενδιαφέρει. Έχουμε πολλούς λόγους να θέλουμε αυτό να εξελιχθεί με έναν φυσιολογικό τρόπο. Εκ μέρους μας, είμαστε ολοκληρωτικά προσηλωμένοι στη διαδικασία, θέλουμε να έχουμε ανοιχτό διάλογο με τον νότιο γείτονά μας και νομίζω ότι, σε περίπτωση που διακρίναμε μια τέτοια προσήλωση και στην Αθήνα, τότε η εικόνα σχετικά με τις διαδικασίες ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης πραγματικά θα ήταν καλύτερη. Αυτό αναμένουμε. Εκ μέρους μας υπάρχει πλήρης αφοσίωση, εννοείται, όμως, ότι σε έναν διάλογο πρέπει να συμμετέχουν δύο πλευρές και αυτό αναμένουμε και από την άλλη πλευρά», ανέφερε ο Πόποσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί 20 χρόνια μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και Αλβανίας τα Τίρανα δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το «συνταγματικό όνομα-Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά, στη διμερή επικοινωνία χρησιμοποιεί το «συνταγματικό όνομα», πρόσθεσε όμως ότι η Αλβανία σέβεται τη βούληση τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Ελλάδας και θα εφαρμόσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου