Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τα βιβλιάρια Βορειοηπειρωτών «αιτία πολέμου» κατά Αλ. Καχριμάνη!

Και πίσω απ’ όλα αυτά υποψήφιοι των Αλβανικών κομμάτων...

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΡΚΑ*
Ο κύριος όγκος των θεωρήσεων βιβλιαρίων υγείας μετατοπίστηκε στα υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι*  Το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη βδομάδα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, απαιτεί βαθύτερη ανάλυση, σοβαρότητα, υψηλή ευθύνη και εθνική επαγρύπνηση!
Η ανακίνηση σκανδαλολογίας με τα βιβλιάρια πρόνοιας προς όφελος των Βορειοηπειρωτών, αποτελεί «χτύπημα κάτω από τη μέση» κατά του Περιφερειάρχη. Ταυτόχρονα είναι το πρόσχημα ενός βαθύτερου παιχνιδιού.


Είναι γνωστό απ’ όλους ότι θεσμικά η δικαιοδοσία έκδοσης βιβλιαρίων πρόνοιας για τους Βορειοηπειρώτες, εδώ και μερικά χρόνια ανήκει πλέον στην αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και όχι στην Περιφέρεια. Είναι, επίσης, γνωστό ότι μεταξύ Δημάρχου και Περιφερειάρχη υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας για εξυπηρέτηση, όπου ήταν δυνατόν, των ομογενών, παρά τα ασφυκτικά απαγορευτικά μέτρα των κεντρικών υγειονομικών αρχών. Εντούτοις, δεν μπορεί να ξεφύγει της προσοχής το γεγονός ότι «με στόχο την υγειονομική εξυπηρέτηση» Βορειοηπειρωτών γύρω από την αρχή του Δήμου, γυροφέρνει ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από Ελλαδίτες... πολιτικάντηδες και Βορειοηπειρώτες πολιτικούς, με διασυνδέσεις με αλβανο-βορειοηπειρώτες μεσάζοντες, που διαμένουν σε Αλβανία και Γιάννενα.
Δεν νομίζω ότι ο Περιφερειάρχης να μην είχε γνώση του φαινομένου. Αλλά θέλω να πιστεύω πως του υπαγόρευε σιωπή, η γνωστή ανοχή του με γνώμονα την αρχή να μη πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά της διάσπασης, μεταξύ των Βορειοηπειρωτών και των εκπροσώπων τους. (Αποδείχτηκε πλέον παρωχημένη και ασύμφορη και για τον ίδιο).
Ωστόσο, θα ήταν λίγο το κακό αν το πρόβλημα εντοπίζονταν σε ύπουλο ανταγωνισμό με στόχο την Γιαννιώτικη εσωκομματική πολιτική, ή τον αποκλεισμό της μίας πλευράς (του Περιφερειάρχη) από τη δυνατότητα παροχής υγειονομικής στήριξης, προς τους Βορειοηπειρώτες. Ούτε έχει τόσο σημασία η σκανδαλολογία, αυτή καθεαυτή, ούτε ασφαλώς θέλω να πιστεύω ή να αφήσω υπόνοιες ότι ο Περιφερειάρχης έκανε κατάχρηση. Απεναντίας!
Εκείνο που πρέπει να ανησυχήσει είναι ότι η προσπάθεια σπίλωσης του Αλ. Καχριμάνη, αποτελεί δείχτη της αναμενόμενης σκληρής αντιπαράθεσης στις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια Αργυροκάστρου. Ο προβληματισμός δεν εστιάζεται στο επιφαινόμενο γεγονός ότι επιδιώκεται (με την «εμπλοκή» σε θέματα βιβλιαρίων πρόνοιας) η εξουδετέρωση του κ. Καχριμάνη, στη στήριξη συγκεκριμένου Βορειοηπειρώτη υποψηφίου βουλευτή. Η ουσία αφορά την πολιτική κάλυψη και ισχύ που απαιτούν συμφέροντα, ένθεν και ένθεν των συνόρων, τα οποία, ουδεμία σχέση έχουν με ανθρώπινα κι εθνικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.
Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου με πέντε έδρες, όλα δείχνουν ότι θα τις κερδίσουν δύο Έλληνες υποψήφιοι Βουλευτές στις δύο συμμαχίες των δύο αλβανικών κομμάτων εξουσίας. Τα νούμερα και η παράδοση φέρνουν επιτυχόντες, τον Σπύρο Ξέρρα, δεύτερο στο ψηφοδέλτιο του κυβερνόντος Δημοκρατικού Κόμματος και τον Αναστάση Αγγελή, τρίτο στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο παιχνίδι έχει μπει σκληρά και ο Βαγγέλης Τάβος, πρώτος στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα.
Οι υποψήφιοι του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κόμματος των Ελλήνων, σε πρώτη όψη φαίνεται ότι θα δώσουν τη μάχη για την τιμή των όπλων.
Ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής τέσσερις φορές στην περιφέρεια Αργυροκάστρου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τα έδρανα της Βουλής. Στη μέχρι τώρα 15χρονη πολιτική αναμέτρηση, είχε απέναντι τον Πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, που όπως είναι γνωστό, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ τους οδήγησε σε ανεπανόρθωτη διάσπαση τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες στο Αργυρόκαστρο και όχι μόνο. Τώρα ο Βαγγ. Τάβος, για να εκλεγεί θα πρέπει όχι απλώς να ανατρέψει την παράδοση, αλλά να αποκλείσει έναν από τους δύο άλλους Έλληνες υποψηφίους: ή τον Σπύρο Ξέρρα, ή τον Αναστάση Αγγελή.  Όντας στη συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας, ο Τάβος έχει την άμεση αντιπαράθεση με το Σπύρο Ξέρρα. Στο πλευρό του έχει και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο όχι απλώς μετέχει στην κοινή με τον Τάβο προεκλογική συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και οι δύο, θεωρούν αντίπαλο μέχρι τελικής πτώσεως τον Ξέρρα!
Ο Σπ. Ξέρρας, λόγω οικογενειακών, εθνικών, πολιτικών και ιδεολογικών σχέσεων, θεωρείται ότι έχει υποστηρικτή τον περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος, δυστυχώς για τους αντιπάλους του Ξέρρα, έχει εμπράκτως δείξει μακρόν και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και κυρίως για την διασφάλιση της ενότητάς της. Ακριβώς, λόγω αυτών των αρχών και λόγω των τελευταίων αλλεπάλληλων κρούσεων ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ε.ε. μειονότητας, ο κ. Καχριμάνης, είχε σχεδόν καθηλώσει την άσκηση επιρροής υπέρ του κ. Ξέρρα.
Άρα, ο Αλ. Καχριμάνης ήταν έμμεσος στόχος. Επιβεβαίωση αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι πληροφορίες από τα ίδια περιβάλλοντα αναφέρουν ότι ο Ξέρρας θα δεχτεί και άλλες επιθέσεις. Της προσπάθειας για ανακοπή της θεωρούμενης ισχυρής ελληνικής στήριξης υπέρ του Ξέρρα (που ακούει στη προκειμένη περίπτωση στο όνομα Καχριμάνη), είχε προηγηθεί προεργασία, Βορειοηπειρωτών και Αλβανών που τον ανέβαζε και κατέβαζε στην Αλβανία σαν Έλληνα εθνικιστή! Όπως αντιθέτως, κατά περίεργο τρόπο, δεχόταν (και δέχεται) στήριξη Ελλαδιτών, Βορειοηπειρωτών και Αλβανών Βορειοηπειρώτης  υποψήφιος, που υπόσχεται ότι θα ανοίξει 500 αλβανικά σχολεία στην Ελλάδα!
Υπό το σκεπτικό αυτό, δεν αποτελεί ανησυχία, αν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που δέχτηκε ο Αλ. Καχριμάνης θα ανοίξουν τους δικούς του Ασκούς του Αιόλου υπέρ του Ξέρρα. Ο Αλ. Καχριμάνης ξέρει να τηρεί τα προσχήματα και τα μέτρα, με αποτέλεσμα να μη δώσει λαβή στις γνωστές βορειοηπειρωτικές ακρότητες και αντιπαραθέσεις.
Ανησυχητικό είναι τα πραγματικά κίνητρα που υποδαυλίζουν τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, τα οποία δεν έχουν ούτε εθνικό υπόβαθρο, ούτε χαίρουν της στήριξης της επίσημης πολιτικής ηγεσίας της Αθήνας, αλλά ανακυκλώνουν την αντιπαράθεση και διάσπαση μεταξύ των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, σε ένα άλλο επίπεδο: Αυτό των διαπλεκόμενων συμφερόντων συγκεκριμένων... συγκοινωνούντων ομάδων από τις δύο πλευρές των συνόρων, η ασφάλεια των οποίων απαιτεί πολιτική εξουσία και εθνικό μανδύα. Τέτοιου είδους εξελίξεις είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι οδηγούν σε αγκυλώσεις, η λύτρωση από τις οποίες απαιτεί θύματα.
• Τέλος, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, επισημαίνω ότι δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να επιβεβαιώνει πώς ο κύριος Τάβος, διεκδικεί ενσυνείδητα υποστήριξη από τους πλήττοντες τον Περιφερειάρχη και τα συμφέροντα που υπηρετούν, είτε επιδιώκει το συγκερασμό των πολιτικών φιλοδοξιών με τα συμφέροντα αυτά, είτε είναι θύμα αυτών, είτε απλώς επωφελείται από την πολιτική μάχη κατά του Περιφερειάρχη.


* Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής, πρ. Βουλευτής Αλβανίας και πρ. Καθηγητής στο Παν/μιο Αργυροκάστρου.

proinoslogos.gr

1 σχόλιο:

  1. PESTA BARKA ..PESTA . MIPOS AFTA DHEN TA KSERUN I OMONITES ? APLLOS TO LLOGARIASMO TUS KANUN .NA TA EXUN KALLA ME OLLUS KE ME TA OLLA ..ALLA?? MIN KSEXNATE MONON TI PSIFO SAS THELLUN, NA PANE VOLTES STIN EVROPI , APO PROVLIMATA DHEN THELLUN NA KSERUN . TI NA TUS PIS KE NA MIN PIS AFTI TO VIOLI TUS KALLA TO PANE , PIOS EXI LIGO MIALLO KE THAROS NA TA KRINI ECI OPOS ESI? BRAVO SU ECI SE THELLOME KE ASTUS NA LIXTANE TA KOBROSKILLA ,....

    ΑπάντησηΔιαγραφή