Τίρανα: Μνημόνιο κατανόησης, για την κατασκευή του αγωγού TAP, υπογράφηκε στα Τίρανα, μεταξύ της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί  Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα «αναδειχθεί νικητής»,  για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

«Μια μεγάλη απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, σχετικά με την πορεία του αγωγού. Για χρόνια η κοινοπραξία αυτή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και σχεδόν ο καθένας που ρίχνει μια ματιά στον χάρτη της πορεία του σχεδίου, διαπιστώνει ότι αυτό είναι το "φυσικό μονοπάτι", από όπου πρέπει να περάσει ο αγωγός αυτός» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε : «Η περιοχή μας είναι μια περιοχή με πραγματικές δυνατότητες και  δυναμισμό για τα επόμενα χρόνια. Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα με την πλήρη συναίνεση της ιταλικής και την ελληνικής κυβέρνησης είναι, επίσης, απόδειξη της μεγαλύτερης "δίψας" για φυσικό αέριο στην περιοχή».

H κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ αναμένεται να λάβει απόφαση τον Ιούνιο για να καθορίσει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Ο TAP είναι ένας σημαντικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας, με αρχική μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Ξεκινά από το Αζερμπαιτζάν και μέσω Τουρκίας φθάνει στην Κομοτηνή. Από εκεί φτάνει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, συνδέοντας υφιστάμενες υποδομές στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Ο αγωγός TAP, αν κερδίσει απέναντι στο  Nabucco, αναμένεται να κατασκευαστεί, στο τμήμα που διέρχεται  από την Αλβανία, στα μέσα του 2015 και θα διαρκέσει περίπου 3,5 χρόνια, ενώ θα αρχίσει να λειτουργεί το 2018.

Ο ΤΑP θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Nabucco West, μήκους περίπου 800 χλμ. Πρόκειται για μία μικρή εκδοχή του αρχικού γιγαντιαίου πρότζεκτ Nabucco που θα ξενικά από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα καταλήγει στο Μπάουμγκάρντεν της Αυστρίας.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ του ΤΑΡ είναι ότι ακολουθεί συντομότερη διαδρομή και περνά από λιγότερες χώρες.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ