Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα της Αλβανίας για Αλή Πασά και Αλβανό συγγραφέα


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέρριψε το αίτημα της Αλβανίας για επιστροφή των λειψάνων του εξέχοντος συγγραφέα,  Αλβανού Οθωμανού, γνωστού για τη σημαντική συμβολή του στο τουρκικό έθνος, σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Αλβανία, πριν από δύο εβδομάδες με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ και τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Σμύρνης,  Ριφάτ Σαίτ – ο οποίος ηγείτο αντιπροσωπείας  του συνδέσμου της Τουρκο-αλβανικής Φιλίας, ο Μπερίσα ζήτησε τη μεταφορά των οστών του Σάμι- γνωστού ως Σάμι Φρασέρι- και το κεφάλι του αποκεφαλισθέντος Αλή Πασά- γνωστού ως Τεπελενλί.

Ο Şemsettin Sami (1850-1904) έγραψε το πρώτο μυθιστόρημα και την πρώτη εγκυκλοπαίδεια στην τουρκική γλώσσα καθώς και το πρώτο μεγάλο Λεξικό της τουρκικής γλώσσας και θεωρείται ως άκρως σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής λογοτεχνίας. Είναι επίσης ο πατέρας του Ali Sami Yen, ιδρυτή του Galatasaray Sports Club.

Ο Νταβούτογλου μιλώντας με τους δημοσιογράφους την Τρίτη, στην Άγκυρα, είπε ότι ο Σάμι είναι ένα θησαυρός για τους Τούρκους και ότι τα οστά του θα παραμείνουν εσαεί στην Κωνσταντινούπολη.

Πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε πιθανό στόχο να κερδίσει εθνικιστές ψηφοφόρους κατά τις  προσεχείς εθνικές εκλογές στη χώρα με αυτή την προσπάθεια.

Ο τάφοι των αδερφών του  Σάμι  Σεμσετίν , Ναίμ και Αμπντούλ Φρασέρι, βρίσκονται στην Αλβανία. Ο Ναίμ Φρασέρι ήταν γνωστός Αλβανός γραμματικός, ποιητής και συγγραφέας και ο Αμπντούλ Χαλίντι  Φρασέρι  ήταν εξέχων πολιτικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Νταβούτογλου, ωστόσο, δεν ανέφερε αν η Άγκυρα σχεδιάζει να επιστρέψει το κεφάλι του κυβερνήτη Αλή Πασά.

Ο Αλή Πασάς  (1744-1822) ήταν κυβερνήτης της Οθωμανικής πόλης των Ιωαννίνων, που τώρα ανήκει στην Ελλάδα και εκτελέσθηκε με διαταγή του Σουλτάνου Μαχμούτ ΙΙ, μετά την έναρξη της εξέγερσης.

Σκοτώθηκε από Οθωμανούς στρατιώτες και τον έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα του Οθωμανικού Κράτους και στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν. Το κεφάλι του είχε μείνει στην Τουρκία, ενώ το σώμα του ήταν στην Αλβανία για 191 χρόνια, γράφει το δημοσίευμα.


http://www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου