Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ο ελληνισμός της Αλβανίας και το πρόβλημα των συντάξεων.


Tου Σταύρου Τζίμα
Η απόφαση της κυβέρνησης να κόψει τις πενιχρές συντάξεις που χορηγούσε στους ηλικιωμένους Ελληνες της Αλβανίας, για να μην εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, προκάλεσε αναβρασμό και αίσθημα πικρίας στα χωριά της μειονότητας. Αυτόπτες μάρτυρες μου μετέφεραν σκηνές με γέροντες μειονοτικούς προσερχόμενους στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου να δακρύζουν.
Οι αντιδράσεις, επίσης, φορέων και παραγόντων της μειονότητας είναι ενδεικτικές του κλίματος που κυριαρχεί. «Μετά τη μαζική φυγή προς την Ελλάδα των παιδιών και των νέων, σ’ αυτούς, την τρίτη γενιά, είχε μείνει η ευθύνη να διατηρηθεί ζωντανή η εθνική ελληνική μειονότητα» δήλωσε μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνισμού της Αλβανίας και πρώτος πρόεδρος της «Ομόνοιας», ο Αντρέας Ζαρμπαλάς.
«Σε ένα κλίμα έξαρσης του εθνικισμού και πιέσεων προς τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό αυτά τα μέτρα δεν πλήττουν απλά και μόνο την αξιοπρέπειά του, τραυματίζουν θανάσιμα την ύπαρξή του» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Ομόνοια», ενώ το «Κόμμα Ελλήνων» αναφέρει πως οι μειονοτικοί «ποτέ δεν περίμεναν ότι θα αντιμετωπίζονταν ως άψυχα όντα από τη μητρόπολη».
Για όσους παρακολουθούν τη φθίνουσα πορεία της μειονότητας στην Αλβανία, για την οποία εν πολλοίς ευθύνονται οι ακραίες και ανερμάτιστες πολιτικές του μητροπολιτικού κέντρου μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, είναι γνωστό πως η ελληνική παρουσία σήμερα περιορίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους που αρνήθηκαν ή δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Για να μη φύγουν και εκείνοι και αφανιστεί ο ελληνισμός, η πολιτεία αποφάσισε, και σωστά, να τους χορηγήσει μια μικρή σύνταξη της τάξης των τριακοσίων ευρώ, ώστε μαζί με εκείνη των τριάντα - σαράντα ευρώ του αλβανικού κράτους να καλύπτουν τα προ το ζην και να κρατούν τις περιουσίες τους.
Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι συντάξεις ψαλιδίστηκαν στην αρχή, ενώ με τον νόμο 4093/2012 κόβονται εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες γέροντες στα χωριά της Δρόπολης, της Χειμάρρας, των Αγίων Σαράντα κ.λπ. μένουν χωρίς εισόδημα, με τις επιλογές τους να περιορίζονται αναγκαστικά στη φυγή προς την Ελλάδα ή την πώληση των περιουσιών τους. Αν και αυτοί αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο για την Ελλάδα τότε η προαιώνια παρουσία του ελληνισμού στον αλβανικό νότο θα σβήσει παντελώς. Οι συντάξεις αυτές δόθηκαν για εθνικούς λόγους που εξακολουθούν να υφίστανται και δεν πρέπει να κοπούν. Ούτε η περίπτωσή τους είναι ίδια με άλλων συνταξιοδοτούμενων ομογενών, όπως π.χ. όσων παλιννόστησαν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το γιατί. Αν μεταξύ αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν από τον ΟΓΑ υπάρχουν και παρανόμως ελληνοποιημένοι Αλβανοί, οφείλει η πολιτεία να τους εντοπίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου