Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ημερίδα για την καλλιέργεια της στέβιας στην Αλβανία από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου


Ημερίδα για την καλλιέργεια της στέβιας στην Αλβανία  από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης ΠηλίουΜε μεγάλη επιτυχία, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Αλβανίας κ. Prof. Dr. Tokli Thomaj πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου του 2013 η ημερίδα με τίτλο «Στέβια, καλλιέργεια και εμπορία» στους γεωπόνους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Αλβανίας στην πόλη Φιέρι.

Στην ημερίδα συμμετείχαν πενήντα γεωπόνοι από τις περιοχές Φιέρι, Αργυρόκαστρο, Αυλώνα, Δυρράχιο, Ελμπασάν, Μπεράτι, Λούσνια και Άγιοι Σαράντα όπου τα εδάφη είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια της στέβιας.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Αλβανίας κος. Prof. Dr. Tokli Thomaj καλωσόρισε όλους τους γεωπόνους που παραβρέθηκαν για να ενημερωθούν για την καινούρια καλλιέργεια καθώς επίσης και όλους τους Έλληνες που βοηθούν την Αλβανία στην τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της στέβιας.
Στην αρχή μίλησε ο Διευθυντής Γεωργίας του γραφείου του Φιέρι ( Drejtoria Rajonale e Bujqesise Fier ) κύριος Frederik Cuko.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κο. Στέργιος Παπαϊωάννου καλωσόρισε τους γεωπόνους  για την μεγάλη συμμετοχή και μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Εμείς ως Ινστιτούτο, έχουμε αποδείξει μέσα από τη δράση μας, ότι προσπαθούμε τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής μας, όσο και για την υποστήριξη ανθρώπων, όπως των φίλων μας Αλβανών, με τους οποίους βαδίζουμε σε πολλές περιπτώσεις σε κοινούς δρόμους. Θεωρούμε ότι μαζί μπορούμε λοιπόν, να προχωρήσουμε σε «δρόμους» που θα αποφέρουν οφέλη σε όλους μας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικής Στέβιας, γεωπόνος Ηλίας Τσαμπαρδούκας, έκανε όλη την ενημέρωση για την ιστορία και τα στάδια καλλιέργειας της στέβιας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας SweetFitness, η οποία διαχειρίζεται τέσσερις βιομηχανίες παραγωγής στέβιας στην Κίνα, κύριος Ιωάννης Μπουρούνης, μίλησε για την τεράστια σημασία και την ευκαιρία που υπάρχει στην Αλβανία για την καλλιέργεια της στέβιας, αλλά και για τη χρήση προϊόντων στέβιας αφού έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν φυλλάδια για την καλλιέργεια της στέβιας στην Αλβανική γλώσσα. Επίσης, όλοι οι παραβρισκόμενοι δοκίμασαν φύλλα στέβιας.
Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6932222440.
Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου θα πραγματοποιήσει δύο ημερίδες για να ενημερωθούν οι αγρότες για την καλλιέργεια της στέβιας στην περιοχή της Μαγνησίας και στην περιοχή της Κομοτηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου