Με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ουσιαστικά το σημερινό σημείωμα αποτελεί συνέχεια του χθεσινού, μόνο που χθες «ψαρεύαμε» στα θολά νερά, ενώ τώρα έχουμε κάποιες ενδείξεις.
Υπενθυμίζουμε ότι εχθές προβάλαμε τον προβληματισμό μας, σχετικά με τις πληροφορίες που η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσουν (δεν διαρρέουν ποτέ από μόνες τους αυτές, στερούμενες αυτεξούσια βούληση), ότι εντός του πρώτου τριμήνου η Ελλάδα θα προβεί σε ανακήρυξη τηςΑΟΖ.
Και αφού μετά από συλλογισμούς απορρίψαμε όλες τις περιπτώσεις να συμβεί αυτό, καταλήξαμε σε δύο εκδοχές: Είτε πως έγιναν συζητήσεις (με Τουρκία, Αίγυπτο και Λιβύη) μακριά από τη δημοσιότητα και υπήρξε συμφωνία, είτε πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει συντεταγμένες των ορίων της υφαλοκρηπίδας (ή ΑΟΖ), μόνον σε περιοχές που δεν αμφισβητούνται, και που είναι ελάχιστες. Καταλήγαμε μάλιστα με το σκωπτικό: «Αν έχει η κυβέρνηση κρυμμένα όπλα (αν έχει δηλαδή αναλάβει ήδη κάποια αμερικανική εταιρία την εκμετάλλευση, χωρίς να ενημερωθούμε) θα το δείξει ο χρόνος».
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του χθεσινού σημειώματος, ήρθε ένα δημοσίευμα από την έγκυρη αλβανική εφημερίδα "Shekulli", που επιβεβαιώνει την καχυποψία μας, ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα γίνει «στα εύκολα» και ολίγιστα, αφήνοντας τα δύσκολα και εξόχως σημαντικά «ες αύριον». Κι έτσι, δεν θα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως ο κ. Α. Σαμαράς δεν υλοποιεί την υπόσχεσή του, ασχέτως αν «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».
Η εφημερίδα, που έχει προσβάσεις στο αλβανικό ΥΠΕΞ, έγραψε: «Η ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας φαίνεται πως θα έχει επιπτώσεις για την χώρα (την Αλβανία)», υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στον ΟΗΕ.
Κατά το δημοσίευμα (που μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο) ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Έντμοντ Παναρίτι, είχε προβλέψει σε "μυστική έκθεση" πως η Ελλάδα μπορεί να μην δεχθεί την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των θαλάσσιων συνόρων και απ’ ό,τι φαίνεται προς τα εκεί οδεύουν τα πράγματα.
«Η κίνηση αυτή της Ελλάδας θα μπορούσε να αναγκάσει την Αλβανία να δεχτεί την συμφωνία που υπογράφηκε το 2009, ειδάλλως η μόνη λύση που της απομένει είναι να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που όμως και εκεί θα είναι σκούρα τα πράγματα για την Αλβανία», γράφει η εφημερίδα "Shekulli".
Ο υπογραφόμενος με ανείπωτη χαρά θα δεχθεί, την ανακήρυξη της ΑΟΖ σε όλες τις περιοχές που δικαιούται η Ελλάδα. Και ότι το αλβανικό δημοσίευμα που τις περιορίζει, δεν είναι πλήρες.
Ο υπογραφόμενος με ανείπωτη χαρά θα δεχθεί, την ανακήρυξη της ΑΟΖ σε όλες τις περιοχές που δικαιούται η Ελλάδα. Και ότι το αλβανικό δημοσίευμα που τις περιορίζει, δεν είναι πλήρες.
Εδώ όμως υπάρχει ένα άλλο θέμα. Ανασύρω από το αρχείο μου την απάντηση του κ. Α. Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλβανό δημοσιογράφο κ. Niko Ago, και φιλοξένησε στο πρωτοσέλιδό της η αλβανική "Shqip", στις 15 Ιουνίου 2012, δυο ημέρες πριν από τις εκλογές. Ρώτησε ο δημοσιογράφος: «Θα γνωρίζετε κ. Τσίπρα, ότι μεταξύ των δύο χωρών ακόμη παραμένει μετέωρη η υπογραφή της συμφωνίας των θαλάσσιων υδάτων. Αν αναλάβετε την διακυβέρνηση, σκοπεύετε, να αρχίσετε νέες διαπραγματεύσεις με την Αλβανική πλευρά;»
Η απάντηση του κ. Α. Τσίπρα, ήταν αντίθετη με την πολιτική της ελληνικής Πολιτείας, η οποία δι’ όλων των μέσων δεν αποδέχεται ότι υπάρχει κάποια εκκρεμότητα, αφού η συμφωνία έχει υπογραφεί. Αυτό άλλωστε δέχεται έμμεσα και ο Αλβανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας.
Είπε όμως ο κ. Τσίπρας: «Πρωτεύων στο πρόγραμμά μας είναι να αρχίσουμε άμεσα τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες, με σκοπό μετά την υπογραφή των διμερών συνθηκών, να αρχίσει ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της κάθε χώρας. Αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν βάση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Να υποθέσουμε ότι πιάστηκε «αδιάβαστος» ο κ. Α. Τσίπρας, μη γνωρίζοντας ότι έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία με την Αλβανία, οπότε είναι αδιανόητο να ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις με την χώρα αυτή; Ακόμη και οι δύο (απαράδεκτοι) Υπουργοί Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ έμειναν σταθεροί στη θέση ότι η υπάρχουσα "Συμφωνία των θαλάσσιων υδάτων" είναι σε ισχύ και δεσμεύει την Αλβανία.
Με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν παίζουν. Δεν έχουν σχέση ούτε με μπαλκόνια, ούτε με τηλεπαράθυρα.
Ο Μακεδών
Ο Μακεδών
http://www.apospasma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου