Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πολιτική κρίση για το ποιος είναι… Έλληνας

Ο νόμος περί ιθαγένειας προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση, η δημόσια συζήτηση όμως οφείλει να λάβει υπόψη της την πραγματικότητα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας
Πολιτικούς τριγμούς προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην άμεση κατάθεση άλλου νόμου, όμως τα δύο μέρη της, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεννόηση στη βάση της προγραμματικής τους συμφωνίας. Από την άλλη, κύκλοι της ΝΔ είχαν και προεκλογικά εντοπίσει πρόβλημα με το συγκεκριμένο νόμο για τον οποίο θεωρούσαν ότι δίνει με ευκολία τη δυνατότητα λήψης ιθαγένειας σε μετανάστες. Το θέμα είχε απασχολήσει και τον προεκλογικό αγώνα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους.
Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στην πρόβλεψη συμμετοχής μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ θεωρεί ότι απαιτούνται αυστηρότερες ρυθμίσεις που θα οδηγούν και σε σαφέστερες αποδείξεις ότι ο μετανάστης που αιτείται της ελληνικής ιθαγένειας έχει και δεσμούς με το ελληνικό έθνος.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο νέος νόμος- αν κατατεθεί- θα αυξάνει και προς τα πάνω όλα τα χρονικά διαστήματα για την κατάθεση αίτησης.
Η πιθανή όμως ριζική αλλαγή του νόμου Ραγκούση μπορεί να οδηγήσει και σε κυβερνητική κρίση λίγες μέρες μόνο μετά την οριακή έγκριση των οικονομικών μέτρων.
Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση, ανακύπτει για μία ακόμα φορά ένα ζήτημα ουσίας, η αντίληψη δηλαδή για το ποιος μπορεί να γίνει σήμερα Έλληνας. Οι οπαδοί της ανάγκης «δεσμών αίματος» για την απόκτηση της ιδιότητας του πολίτη μίας νέας χώρας, διαφωνούν έτσι κι αλλιώς με κάθε νόμο που προσπαθεί να ορθολογικοποιήσει την κατάσταση με τους μετανάστες που ζουν επί δεκαετίες στον τόπο, θέλουν να γίνουν Έλληνες, αλλά προσκρούουν πάνω σε γραφειοκρατικά επίπεδα.
Επιπλέον, η πολύχρονη παραμονή μεταναστών στην Ελλάδα οδηγεί και στην πλήρη ενσωμάτωση των παιδιών στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς «μετέχουν της ελληνικής Παιδείας» από τα πρώτα τους χρόνια, χωρίς να έχουν επαφή με τον τόπο καταγωγής των γονιών τους. Το ερώτημα τελικά σε ποια πατρίδα θα ανήκουν όσοι γεννήθηκαν και θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα, δεν απαντιέται προφανώς εύκολα με νόμους που απορρίπτουν κάθε έννοια προσαρμογής και αποδοχής της νέας πραγματικότητας για κάθε μετανάστη. Παραμένει όμως ως πρόβλημα που οφείλει να λύσει η ελληνική κοινωνία, η οποία αποδεδειγμένα πλέον είναι πολυπολιτισμική, όπως και όλες πια οι δυτικές κοινωνίες της προηγμένης Ευρώπης.
Από την άλλη και η αυστηροποίηση του νομικού καθεστώτος, κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει στην πράξη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το Βήμα η ελληνική ιθαγένεια χορηγείται έτσι κι αλλιώς με το σταγονόμετρο - το 2010 χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε 375 αλλοδαπούς.
Αλλά και ο αριθμός των αποφάσεων πολιτογράφησης που έχουν εκδοθεί με βάση τη νέα διαδικασία, ανέρχεται σε 155, εκδοθείσες όλες εντός των ετών 2011-12.
Οπότε αναρωτιέται κανείς σε πόσο λιγότερους μπορεί να αποδοθεί η ιθαγένεια αν αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο.
Εκδήλωση
Μέσα σε μία τέτοια συγκυρία, γίνεται ενδιαφέρουσα η εκδήλωση που διοργανώνει τo Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι Εκδόσεις Βιβλιόραμα τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο στα Παλιά Σφαγεία.
Παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου: Ποιος είναι Έλληνας πολίτης (Το καθεστώς ιθαγένειας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως τις αρχές του 21ου αιώνα).
Ομιλητές θα είναι οι: Στέφανος Δημητρίου – αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Παν. Ιωαννίνων, Γιάννης Παπαδημητρίου – δικηγόρος Ιωαννίνων, Γιάννης Παπαθεοδώρου – επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν. Ιωαννίνων και Λάμπρος Μπαλτσιώτης – ιστορικός Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και ο συγγραφέας. Συντονίζει η Μαρία Στρατσάνη, διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Στην Άρτα
Αξιοπρόσεκτη είναι και η εκδήλωση που κάνει το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αρταίων «συνεχίζοντας τις δράσεις για την ομαλή κοινωνική ένταξη των μεταναστών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Άρτα, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του αλβανικού κράτους και έχοντας σαν στόχο την αλληλοκατανόηση της ιστορίας των δύο λαών». Διοργανώνει συζήτηση-εκδήλωση την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Συλλόγου «Σκουφάς». Ομιλητές θα είναι ο Ηλίας Σκουλίδας, Ιστορικός από το ΤΕΙ Ηπείρου με θέμα «Η συγκρότηση του αλβανικού εθνικού κινήματος» και ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Γνωστές και άγνωστες πτυχές των ελληνοαλβανικών σχέσεων τον 20ο αιώνα».
Τους ομιλητές θα προσφωνήσει ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Παντείου Πανεπιστήμιου Δημήτρης Χριστόπουλος. Συντονίζει η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αρταίων Κατερίνα Μάγγου.


Πρωινά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου