Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

H Αλβανική Καθολική Εκκλησία επιδιώκει εξάλειψη των θανάσιμων βεντετών

Με τις δολοφονίες εκδίκησης να έχουν αυξηθεί, η Καθολική Εκκλησία εκδίδει διάταγμα αφορισμού.
photoΙεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας στην Αλβανία ανέφεραν πως θα αφορίσουν Καθολικούς που διαπράττουν δολοφονίες εκδίκησης, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 100 αυτό το έτος στη χώρα.
Σε προσπάθεια αποτροπής του αυξανόμενου αριθμού θανάσιμων βεντετών στην Αλβανία, ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας εξέδωσαν ειδικό διάταγμα το οποίο αναφέρει πως όσοι Καθολικοί διαπράττουν δολοφονίες εκδίκησης θα αφορίζονται από την εκκλησία.
Η εκκλησία προέτρεψε επίσης τις Αλβανικές δικαστικές Αρχές να εκδίδουν μέγιστες ποινές για ανθρωποκτονίες, και ιδιαίτερα για δολοφονίες εκδίκησης. Η εκκλησία τάσσεται υπέρ της ισόβιας κάθειρξης για τους καταδικασθέντες δολοφόνους, χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης.
Ο Τζιν Μάρκου, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Εθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης, η οποία καταπιάνεται με τον τερματισμό των θανάσιμων βεντετών, δήλωσε στους SETimes πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν σημειωθεί 101 σχετικές ανθρωποκτονίες στην Αλβανία αυτό το έτος. Από τη δεκαετία του 1990, έχουν σημειωθεί πάνω από 10.000 δολοφονίες εκδίκησης στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Συμφιλίωσης.
Οι θανάσιμες βεντέτες έχουν συμβάλει στο αυξανόμενο ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Αλβανία, η οποία έχει περισσότερους φόνους από οποιοδήποτε άλλο Βαλκανικό έθνος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και Μεσολάβησης στα Τίρανα. Υπήρχαν περίπου 2,7 φόνοι ανά 100.000 άτομα το 2009, και ο αριθμός αυξήθηκε σε 4 φόνους ανά 100.000 το 2011.
Ο Λουίτζι Μίλα, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης, η οποία συνεργάζεται με την Καθολική Εκκλησία για τη συμφιλίωση βεντετών, ανέφερε πως η κατάσταση στη βόρεια Αλβανία "είναι εξαιρετικά απογοητευτική και απελπιστική". Ανέφερε ότι πολλές οικογένειες ζουν απομονωμένες επειδή φοβούνται πως θα αποτελέσουν στόχο θανάσιμων βεντετών.
"Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν πάνε σχολείο. ...Υπάρχουν άνδρες που περιμένουν όλη την ημέρα, κάθε μέρα, να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν", δήλωσε ο Μίλα. "Αυτό το έτος, ο αριθμός φόνων έχει αυξηθεί ξαφνικά και αναίτια, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ποτέ επιθυμητό".
Πηγές από την αρχιεπισκοπή ανέφεραν πως άρχισαν να προετοιμάζουν το διάταγμα όταν ένα 17χρονο κορίτσι και ο παππούς της σκοτώθηκαν από αντίπαλη οικογένεια.
"Ο κόσμος που επηρεάζεται από το διάταγμα αυτό και μετανοεί ή δείχνει μεταμέλεια αργότερα, θα πρέπει να εκφράσει δημόσια τη μεταμέλειά του, ώστε να διορθώσει την αδικία, να εκτίσει την τιμωρία που προβλέπει ο νόμος και να λάβει συγχώρεση μέσω της ιερής εξομολόγησης", ανέφερε το διάταγμα, το οποίο υπεγράφη από τους επισκόπους Άνγκελο Μασαφρά της Σκόνδρα, Λιουτσιάν Αβγουστίνι της Σάπα και Οτάβιο Βιτάλε της Λέζα.
"Πραγματικά, ανησυχούμε πάρα πολύ για το μεγάλο αριθμό φόνων και εγκληματικών πράξεων που λαμβάνουν χώρα το 2012", δήλωσε ο Αβγκουστίνι. "Αυτό το έτος, η ανησυχία μας αυξάνεται καθημερινά, ακούγοντας τους ιερείς που έρχονται σε μας γνωρίζουμε πως η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται όλο και περισσότερο, η χρήση βίας στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, καθώς επίσης η εκδίκηση και οι θανάσιμες βεντέτες".

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Συμφιλίωσης, υπάρχουν περισσότερες από 1.300 Αλβανικές οικογένειες που ζουν απομονωμένες και 700 παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή φοβούνται πως θα αποτελέσουν στόχο θανάσιμων βεντετών.
Οι διαφωνίες αγροτεμαχίων έχουν στοιχίσει 7.800 ζωές τις δυο τελευταίες δεκαετίες στη χώρα, ενώ άλλοι έχασαν τη ζωή τους σε διαφωνίες που αφορούσαν οικογενειακή τιμή ή την παράνομη διακίνηση γυναικών.
Ο Μάρκου ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από όσους προσπαθούν να έχουν κέρδος από τις δολοφονίες εκδίκησης. Δήλωσε ότι υπάρχουν φήμες για άτομα τα οποία συνωμοτούν με μία από τις μεριές της θανάσιμης βεντέτας για να δελεάσουν την άλλη πλευρά σε θανάσιμη ενέδρα, με αντάλλαγμα αμοιβές 50.000 έως 100.000 ευρώ.
“Στη σημερινή Αλβανία, όπως και τα τελευταία 100 χρόνια, υπήρχαν πάντα γεγονότα και εξελίξεις στις οποίες κάποιοι μένουν σοκαρισμένοι και άναυδοι. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο σοκ από την ύπαρξη θανάσιμων βεντετών το 2012", δήλωσε ο Μουσταφά Νάνο, ανεξάρτητος αναλυτής, στους SETimes. "Εμείς, ως Αλβανοί, έχουμε ήδη εξοικειωθεί με κάποιο τρόπο με όλα αυτά που συμβαίνουν, σε σημείο που δεν εκπλησσόμαστε πλέον".
SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου