Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Επίσκεψη του δημάρχου Fiery της Αλβανίας Baltjar Zeqaj στην Άρτα


Την επίσκεψη του δημάρχου Fiery της Αλβανίας Baltjar Zeqaj, δέχτηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, στα πλαίσια και της προετοιμασίας για τη φιλοξενία στην Άρτα ενός παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος της γείτονας χώρας.
Ο κ. Zeqaj συνοδευόταν από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Agron Χοχα και από άλλα μέλη διευθύνσεων του Δήμου του συζήτησε με τον κ. Παπαλέξη για τις ομοιότητες στον πολιτιστικό τομέα και την ιστορία των δυο περιοχών και με την πρώτη αυτή συνάντηση, όπως αμφότεροι δήλωσαν, φιλοδοξούν να εγκαινιάσουν μια γενικότερη συνεργασία των δυο πόλεων.


Στα πλαίσια αυτής της επικοινωνίας ο κ. Παπαλέξης τους καλωσόρισε στην πόλη και παρέδωσε ως δώρο στον συνάδελφό του όπως και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, από μια σειρά εκδόσεων που αφορούν την Άρτα και τα μνημεία της.
Στις δηλώσεις των δυο μερών που έγιναν προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Zeqaj εξήγησε ότι η επίσκεψη αυτή έχει το χαρακτήρα συνεργασίας των δυο Δήμων και δεν οφείλεται αμιγώς στην παρουσία του φολκλορικού συγκροτήματος του Δήμου του στην πόλη μας, και πρόσθεσε:
«Λαμβάνοντας υπόψιν την εγγύτητα μεταξύ μας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι δύο πόλεις έχουν κοινές παραδόσεις, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κουλτούρα μας είναι πάνω κάτω η ίδια, ο νότος της Αλβανίας και η Ελλάδα έχουν πολλές ομοιότητες σε κάθε τομέα, ακόμη και στη μουσική, φτάσαμε για να ανοίξουμε μια δίοδο συνεργασίας με την Άρτα και γενικά με την Ήπειρο, θέλουμε αρχικά να συνεργαστούμε στα πολιτιστικά και περαιτέρω στα επιχειρηματικά. Οι τομείς συνεργασίας είναι πάρα πολλοί, η συνάντηση μεταξύ Δημάρχων θα ανοίξει το πράσινο φως και για μετέπειτα συναντήσεις και μιας πλατφόρμας συνεργασίας. Συγκεκριμένα, αυτές οι συνεργασίες εξασφαλίζονται και με ευρωπαϊκή υποστήριξη.».
-Ο δήμαρχος Αρταίων ακολούθως, δήλωσε: «Το Φιέρι είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας. Μια πόλη που έχει πολιτισμό, έχει τουρισμό και ανεπτυγμένη επιχειρηματικότητα. Η επίσκεψη του δημάρχου έχει ως σκοπό να φέρει πιο κοντά τους Δήμους μας και να έχουμε κοινή ωφέλεια και στον τουρισμό και στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα συζητήσαμε και θα συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα και με το Επιμελητήριο και ίσως χρειαστεί πολύ σύντομα να πάμε και στο Φιέρι, ώστε να έχουμε μια συνεργασία και με επιχειρηματίες και να ανοίξουμε τον πολιτισμό και την συνεργασία μας με μια πόλη έξω από τα γεωγραφικά μας σύνορα. Εντός των ημερών θα φιλοξενήσουμε στην Άρτα ένα δικό τους πολύ μεγάλο φολκλορικό συγκρότημα που μετείχε σε ένα δικό τους φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο εκεί, και το οποίο φέτος θα έρθει στην Ήπειρο και θα δώσει μια παράσταση και στην Ηγουμενίτσα. Εμείς το προγραμματίζουμε για το θέατρο του Κάστρου μεταξύ 14 και 15 Σεπτεμβρίου, όμως ακόμη δεν έχει κλείσει αυτό και θα σας ενημερώσουμε σχετικά όταν καταλήξουμε. Έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να δούμε τα κοινά σημεία μεταξύ των δυο περιοχών. Διότι η περιοχή μας με την περιοχή αυτή της Αλβανίας έχει κοινά σημεία και ιστορικές καταβολές, από κει περνάει ο Αώος ποταμός που καταλήγει σε εμάς εδώ, από κει έχει περάσει ο Κοσμάς ο Αιτωλός και πολλά άλλα σημεία που μας δένουν και προϊστορικά οι δυο αυτές περιοχές έχουν κοινή διαδρομή. Επομένως είναι ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτούς τους δεσμούς και να έχουμε πρόοδο και στις δυο πόλεις».
Ο κ. Παπαλέξης μεταξύ άλλων είπε ότι στη συνέχεια της συζήτησης θα αναφερθεί και τα αυτοδιοικητικά πράγματα στη γείτονα χώρα και θα ρωτήσει τον ομόλογό του για το τί επικρατεί εκεί, με δεδομένο όπως είπε ότι στη χώρα μας τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης είναι σε τραγική κατάσταση.


http://www.ixotisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου