Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΤΕΛ - Διορία ως τη Δευτέρα αλλιώς ξανακλείνουν τα σύνορα


Έληξε το μπλόκο των ΚΤΕΛ στα αλβανικά λεωφορεία στην Κακαβιά. Σε ένδειξη καλής πίστης, περιμένουν από τον αναπλ. υπουργό Μεταφορών Στ. Καλογιάννη, να επιληφθεί του θέματος τη Δευτέρα.
Τον χαρακτήρα μίας έγκαιρης τελικά προειδοποίησης, αποφασιστικού όμως χαρακτήρα, είχε η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου στο τελωνείο της Κακκαβιάς δεκάδες μέλη, ιδιοκτήτες, και εργαζόμενοι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και των άλλων ΚΤΕΛ της Ηπείρου, απαγορεύοντας την είσοδο αλβανικών λεωφορείων που εκτελούν το μεταφορικό έργο από και προς την Αλβανία.
Αυτό όπως είναι γνωστό, γίνεται κατά παράβαση και της διακρατικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και έκανε λόγο για ισομερή κατανομή του μεταφορικού έργου, συμφωνία που ουδέποτε τηρήθηκε και κατά παράβαση της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2012.
Η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, ήταν όμως η αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης που δόθηκε μία μόλις ημέρα μετά τη σχετική εντολή που έφτασε στα τελωνεία να απαγορευτούν τα δρομολόγια των αλβανικών γραμμών, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έτσι λίγο μετά τις 7.30 το πρωί του Σαββάτου δεκάδες λεωφορεία από τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία απέκλεισαν τον τελωνειακό σταθμό Κακκαβιάς, και δεν επέτρεπαν την διέλευση κανενός αλβανικού λεωφορείου. Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγ. Γκίκας ο αποκλεισμός θα είναι επ’ αόριστον, αφού κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται για την εφαρμογή των νόμων.
Μέσα σε λίγες ώρες δημιουργήθηκε μείζον ζήτημα προκαλώντας ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, αφού πολλά λεωφορεία από την Αλβανία έμειναν ακινητοποιημένα, ενώ δεκάδες επιβάτες, οδηγήθηκαν πεζή από το αλβανικό στο ελληνικό έδαφος για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ και να φτάσουν στον προορισμό τους.
Μπροστά στον κίνδυνο ενός αδιεξόδου υπήρξε αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας με τον αναπλ. υπουργό Μεταφορών Στ. Καλογιάννη να ζητά από τους συγκεντρωμένους να λύσουν τον αποκλεισμό με τη δέσμευση, ότι θα δει προσωπικά το θέμα τη Δευτέρα.
Ο αποκλεισμός έληξε με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ όμως, να ανανεώνουν το ραντεβού τους ξανά σε περίπτωση που δε βρεθεί άμεσα λύση.
Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με τον πρόεδρο του Σωματείου Αλέξανδρο Μπαλακέρα, αλλά και οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ΚΤΕΛ της Ηπείρου.


Του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου


 http://www.epirusonline.gr

2 σχόλια:

  1. Ο κ. Καλογιάννης νομίζω έχει αρμοδιότητα για δημόσια έργα…. Να ρωτήσω… σε ποια πόλη εκλέγεται βουλευτής????!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sta giannena an den kano lathos

    ΑπάντησηΔιαγραφή