Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Δελαβέκουρας: «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε εθνικιστικές κινήσεις από την Αλβανία»

«Θέλουμε να εργαστούμε προκειμένου ολόκληρη η περιοχή μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.Νομίζω ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Αλβανίας, προς το συμφέρον του αλβανικού λαού, τον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια.Από την πλευρά μας όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινήσεις και στάσεις εθνικιστικές, οι οποίες τραβούν την περιοχή μας προς τα πίσω.Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα ότι η Πρέβεζα είναι… αλβανικό έδαφος.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς, γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή.Η έξαρση του εθνικισμού το τελευταίο διάστημα σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη. Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η έξαρση του εθνικισμού», συνέχισε ο κ. Δελαβέκουρας και αρκέστηκε να πει ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «συγκρατεί» την ανασκευαστική δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι η χρήση των επιθετικών προσδιορισμών που χρησιμοποιήσατε έχει άμεση συνάρτηση με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.Γι’ αυτόν το λόγο και είναι ξεκάθαρη η θέση της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή fora στα οποία συμμετέχει, ότι δεν πρέπει να γίνεται η χρήση αυτών των όρων».
Ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε ότι σύμφωνα με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του «η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι απαραίτητη για την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή μας», προσθέτοντας με νόημα ότι «ένα τέτοιο βήμα, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα ήταν απτή απόδειξη σχέσεων καλής γειτονίας και θα έδινε τη δυνατότητα να δοθεί μία πολύ σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».


Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου