Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Καλπάκι: Το 2013 ο ανάδοχος για τα πετρέλαια


Εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν για την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο. Χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκε η τυπική διαδικασία που ανοίγματος των φακέλων των προσφορών που είχαν κατατεθεί στις 2 Ιουλίου, παρουσία εκπροσώπων και των 11 εταιριών που συμμετέχουν.

Η διαδικασία διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες. Στην επόμενη φάση η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου θα αξιολογήσει τις προσφορές και ο ανάδοχος για κάθε μια από τις τρεις περιοχές αναμένεται να ανακηρυχθεί τους πρώτους μήνες του 2013.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει βάσει υφιστάμενων δεδομένων τα απολήψιμα κοιτάσματα στον Πατραϊκό είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στα Ιωάννινα (περιοχή Β. Ηπείρου) της τάξης των 50 έως 80 εκατομμυρίων βαρελιών και στο Κατάκολο της τάξης των 3 εκατομμυρίων βαρελιών.
Στο διαγωνισμό συμμετέχουν 11 εταιρίες, οι 2 εκ των οποίων μεμονωμένα και οι υπόλοιπες 9 συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες. Συγκεκριμένα:
Για την περιοχή των Ιωαννίνων ενδιαφέρονται οι εξής: Ελληνικά Πετρέλαια AE (Ελλάδα), Edison International SPA (Ιταλία), Melrose Resources Plc (Βρετανία), Energean Oil and Gas (Ελλάδα), Petra Petroleum (Καναδάς), Schlumberger (strategic technical partner) (έχει έδρα στο Houston), Arctic Hunter Energy Inc (Καναδάς), K.O. Enterprises Inc (Καναδάς), Chariot Oil and Gas Limited (Βρετανία).



  EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου