Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Εμπειρογνώμονες από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο παροτρύνουν για καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης

Καθηγητές και μαθητές αναφέρουν ότι η χαμηλή ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένες περιφερειακές χώρες θα έχει ολέθριες συνέπειες.
photoΟ μεγάλος αριθμός των πανεπιστημιακών πτυχίων που εκδίδονται σε ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ανησυχητικός. [Λάουρα Χασάνι/SETimes]
Ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κάνει πολλούς να αμφισβητούν την εγκυρότητα των διπλωμάτων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, στην Αλβανία, το πανεπιστημιακό δίπλωμα ή οι επαγγελματικοί τίτλοι έχουν αποδειχθεί ότι είναι απλά ένα μέσο για να βρει κάποιος μια δουλειά και δεν αποτελούν εγγύηση ακαδημαϊκής γνώσης ή επαγγελματικών ικανοτήτων.
Στις 25 Ιουλίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ζήτησε την πλήρη αναθεώρηση των κριτηρίων για την απονομή διδακτορικών τίτλων. Ο Μπερίσα είπε ότι είναι ύψιστης σημασίας η μετακίνηση από την ποσότητα στην ποιότητα των ακαδημαϊκών διπλωμάτων, ειδικά αν η βαλκανική χώρα επιδιώκει να εισέλθει στο στίβο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
"Αν συνεχίσουμε με την τρέχουσα τάση, κάποια μέρα μπορεί να έχουμε περισσότερους διδάκτορες από προπτυχιακούς φοιτητές", προειδοποίησε ο Μπερίσα.
"Οι τίτλοι [προπτυχιακών] σπουδών δεν έχουν πλέον κάποια αξία, είναι απλώς διπλώματα. Αυτό έχει επίσης αντίκτυπο στην ποιότητα της εκπαίδευσης, καθώς και μακροπρόθεσμες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τη χώρα", δήλωσε ο Ντέμε Χότι, καθηγητής στη σχολή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, στους SETimes.
Ο Ραγκίπ Γκιόσι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου, συμφώνησε. "Υπάρχει πτώση των κριτηρίων ποιότητας από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο", είπε στους SETimes.
Η Αντριάνα Γκάσι, φοιτήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, δήλωσε ότι υπάρχουν μαθητές που δεν εμφανίζονται στις εξετάσεις, αλλά αργότερα λαμβάνουν πτυχίο. "Το γραφείο του πρύτανη θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, διότι αυτό έχει επίπτωση στην [ακαδημαϊκή] ποιότητα των αποφοίτων", είπε στους SETimes.
Στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, το οποίο ιδρύθηκε το 1970, θα εγγραφούν 9.221 νέοι φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Σήμερα φιλοξενεί 41.800 φοιτητές πλήρους φοίτησης: 37.800 προπτυχιακούς φοιτητές και 3.500 μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Το 2008 το Κοσσυφοπέδιο άρχισε να ρυθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ίδρυση ενός οργανισμού πιστοποίησης. "Ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη [ακαδημαϊκή] πειθαρχία", είπε ο Γκιόσι.
Παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πτυχιούχων, κυρίως στα Νομικά και τα Οικονομικά. Εντούτοις προειδοποίησε για την ασυμφωνία μεταξύ του αριθμού των πτυχιούχων και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, με πλεόνασμα αποφοίτων.
"Δεν έχει γίνει σωστή έρευνα στην αγορά εργασίας [της χώρας], [ώστε να απασχολούνται τόσοι πολλοί απόφοιτοι νομικών και οικονομικών σχολών]", είπε στους SETimes.
Η πρακτική της πώλησης και αγοράς πανεπιστημιακών διπλωμάτων, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, επίσης μαστίζει τον ακαδημαϊκό κόσμο στην περιοχή.
Ο Ρέντσο Μπόσι, ο γιος του Ιταλού πολιτικού, αποφοίτησε το 2011 με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων από ιδιωτικό πανεπιστήμιο στα Τίρανα, χωρίς ποτέ να περάσει τα σύνορα της Αλβανίας.
Οι Αλβανοί εισαγγελείς άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση.
Ο Γκιόσι είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου είχε θορυβηθεί με την περίπτωση Μπόσι. "Έχουμε 300 μαθητές που αποφοίτησαν από το ίδιο ίδρυμα και ζήτησαν την επαλήθευση των διπλωμάτων τους", είπε ο Γκιόσι στους SETimes, προσθέτοντας ότι τα διπλώματά τους ελέγχθηκαν διεξοδικά.
Στη γειτονική Σερβία η υπηρεσία Inter Press Service ανέφερε τον Ιούνιο την ύπαρξη "σημαντικού διαδικτυακού εμπορίου κλεμμένων πτυχιακών εργασιών". Μια online διαφήμιση "προσέφερε εργασίες τριμήνου για 27 με 90 ευρώ, ανάλογα με το μάθημα". Διατίθεται ευρύ φάσμα εργασιών, από σύντομα δοκίμια για συγγραφείς της Σερβίας μέχρι και ερευνητικές εργασίες στις διεθνείς σχέσεις και την κλωστοϋφαντουργία.
"Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν online χρησιμοποιώντας σερβικά δηνάρια, κροατικά κούνα, βοσνιακά μάρκα και ευρώ του Μαυροβουνίου, καθώς η βάση δεδομένων είναι εύκολα προσβάσιμη σε Σέρβους, Κροάτες, Βόσνιους και Μαυροβούνιους λόγω της ομοιότητας των γλωσσών τους", ανέφερε η υπηρεσία.
Σε μια άλλη περίπτωση, η σερβική ημερήσια εφημερίδα Vecernje Novosti, ανέφερε τον Ιούλιο ότι ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Σερβίας συνελήφθη για πλαστογράφηση και εμπορία διπλωμάτων τεχνικών σχολών στο Σμεντερέβο της Σερβίας. Ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, Μίοντραγκ Στάνκοβιτς, λάμβανε μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ για την υπηρεσία αυτή.
 SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου