Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Δεκαπενταύγουστος στην ύπαιθρο για ντόπιους - επισκέπτες. Τα χωριά γέμισαν, τα Γιάννινα έμοιαζαν με «έρημη πόλη»!..


Πιο πολύς ο κόσμος στα πανηγύρια, όμως οι εισπράξεις έπεσαν στο μισό. • Φτωχότερα φέτος και τα παγκάρια των εκκλησιών…

• Με… λιτό τρόπο γιορτάστηκε φέτος στην Ήπειρο το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», αφού η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει κανένα τομέα της ζωής μας ανεπηρέαστο, πόσο μάλλον την διασκέδαση.
Τα Γιάννινα άδειασαν και τα ορεινά χωριά στο Νομό Ιωαννίνων γέμισαν το περασμένο τριήμερο από Γιαννιώτες και φυσικά αποδήμους συμπατριώτες μας που ήρθαν για ολιγοήμερες διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Κι ενώ κάποιοι ήδη έφυγαν, αρκετοί είναι εκείνοι που θα παραμείνουν σ’ αυτά τουλάχιστον ως την ερχόμενη Κυριακή. 
Όσον αφορά τα πανηγύρια που έγιναν αυτές τις ημέρες παντού όπου υπάρχει εκκλησία και οικισμός στην Ήπειρο, αυτά προσέλκυσαν πολύ κόσμο, όμως αντιστρόφως ανάλογα ήταν τα κέρδη διοργανωτών και φυσικά των παραδοσιακών κομπανιών που συμμετέχουν στις μουσικές εκδηλώσεις. Αντίστοιχη, εξάλλου, υπήρξε η πτώση φέτος και στα έσοδα των Ναών, αφού αρκετά λιγότερα ήταν τα χρήματα που οι πιστοί έριξαν στους «δίσκους» τους.
Ξόδεψαν με σύνεση
Γεμάτες από κόσμο ήταν τις τελευταίες ημέρες οι πλατείες και τα προαύλια των εκκλησιών όπου φιλοξενήθηκαν ημερήσια ή βραδινά πανηγύρια. Θα περίμενε λοιπόν κανείς τα κέρδη για τους επαγγελματίες που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης να είναι μεγάλα. Κι όμως! Ο κόσμος ξόδεψε φέτος με μέτρο τα χρήματά του στα γλέντια, τρώγοντας και πίνοντας με φειδώ, χωρίς υπερβολικές σπατάλες και πολλά κεράσματα!
Μικρό νυχτοκάματο…
Όσον αφορά το χορό, όπου αυτός δεν ήταν ελεύθερος, η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε «μουδιασμένη». Λιγότεροι από κάθε άλλη φορά σηκώθηκαν να χορέψουν και αυτοί όμως δε υπήρξαν ιδιαίτερα… χουβαρντάδες με τις ορχήστρες! Τα 50ευρα του παρελθόντος ήταν… σπάνιο είδος και έδωσαν τη θέση τους σε χαρτονομίσματα των 10 και 20 ευρώ, με αποτέλεσμα το μεροκάματο των μουσικών να συρρικνωθεί εντυπωσιακά. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πανηγυριών που οι διοργανωτές τους (Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.λ.π.) αναγκάστηκαν εκ των υστέρων να δώσουν χρήματα σε ορχήστρες, αφού είχαν πολύ χαμηλές εισπράξεις.
«Πτωχότερο» παγκάρι!
Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε αυτό το Δεκαπενταύγουστο και το «παγκάρι» των εκκλησιών. Οι πιστοί που παρακολούθησαν τις λειτουργίες ήταν μεν πολλοί, όμως ο οβολός τους προς τους Ναούς, μέσω του οποίου οι εκκλησιαστικές επιτροπές καλύπτουν σημαντικό μέρος των λειτουργικών τους εξόδων, μειώθηκε στο μισό περίπου σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις!
Έρημα τα Γιάννινα
Έρημη πόλη θύμιζαν τα Γιάννινα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ειδικά στο κέντρο, καθώς ήδη από την παραμονή της γιορτής τα είχαν εγκαταλείψει και οι τελευταίοι συμπολίτες μας που είχαν μείνει… εντός των τειχών για δουλειές ή για κάποιο άλλο λόγο.
Ελάχιστα ήταν τα οχήματα που κυκλοφορούσαν προχθές το πρωί και το μεσημέρι στο κέντρο των Ιωαννίνων (Λεωφόρος Δωδώνης, Αβέρωφ, Ανεξαρτησίας κ.λ.π.), ενώ και η Κεντρική Πλατεία, ήταν εντελώς άδεια από κόσμο, κάτι που συμβαίνει μόνο τέτοια εποχή!
Επισκέπτες στο Μόλο
Διαφορετική από το κέντρο ήταν πάντως η εικόνα στην Παραλίμνιο περιοχή, ιδιαίτερα στο κομμάτι από την Πλατεία Μαβίλη ως την «Κυρά – Φροσύνη». Αυτήν διάλεξαν για να κάνουν την βόλτα τους, να πιουν ένα καφέ ή να γευματίσουν οι παραμένοντες Γιαννιώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, που για μία ακόμη φορά ήταν αρκετοί. Ντόπιοι και τουρίστες εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την ησυχία και τους χαλαρούς ρυθμούς των ημερών, απολαμβάνοντας τα Γιάννινα όπως σπάνια έχει την τύχη να τα βλέπει κανείς.
Πολλή η κίνηση στην Παραλίμνιο και χθες το πρωί, καθώς μετά τα πανηγύρια πολλοί ξένοι επισκέπτες κατέβηκαν στα Γιάννινα για βόλτα, καφέ και επισκέψεις σε Μουσεία, στο Κάστρο ή στο Νησί.



proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου