Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ε. Παναρίτι ετοιμάζεται να έλθει στην Αθήνα

Κινητικότητα φαίνεται ότι επικρατεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με επίκεντρο τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, αλλά και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Σημειωτέον ότι ο αγωγός ΤΑΡ ανήκει σε κοινοπραξία πολυεθνικών επιχειρήσεων και στόχος είναι να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Εκκρεμότητα
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου είχαν μεταβεί στην Ιταλία, όπου από τις δηλώσεις τους φάνηκε πως Ελλάδα και Ιταλία στηρίζουν το έργο. Ωστόσο, μία από τις καθοριστικές ενέργειες για την προώθησή του είναι και η συμφωνία της Αλβανίας. Για την ακρίβεια, αυτό που εκκρεμεί είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στη χώρα μας και την Αλβανία.
Επαναδιαπραγμάτευση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ε. Παναρίτι ετοιμάζεται να έλθει στην Αθήνα και σε δηλώσεις του σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του έργου του αγωγού TAP και της συμφωνίας για την οριοθέτηση των υδάτων». Μάλιστα αρνήθηκε σχόλια μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα πιέζει τα Τίρανα για την υπογραφή της συμφωνίας. Να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Αλβανία ήταν κοντά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, αλλά πριν από έναν χρόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας απέρριψε τη συμφωνία. Ο Αλβανός υπουργός είπε, πάντως, πως η συμφωνία είναι στο στάδιο της επαναδιαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά. Οπως και να 'χει, για να προχωρήσει ο αγωγός, χρειάζεται αυτή η συμφωνία και απομένει να δούμε τι θα γίνει στις συναντήσεις της Αθήνας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου