Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η πλούσια σε υδάτινους πόρους Αλβανία αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας και μόλυνσης

Νερό, νερό παντού -- εκτός από τις βρύσες.

Κάτοικοι στα Τίρανα αποθηκεύουν νερό λόγω της μη τακτικής τροφοδοσίας από το απαρχαιωμένο σύστημα υδροδότησης της Αλβανίας.
photoΑξιωματούχοι αποκαλούν συχνά την Αλβανία "μικρή Νορβηγία" -- αναφερόμενοι στους πλούσιους υδάτινους πόρους της χώρας -- ωστόσο λόγω της ακανόνιστης τροφοδοσίας και της μόλυνσης, οι απογοητευμένοι πολίτες και επιχειρήσεις αναγκάζονται να αποθηκεύουν νερό σε υπόγεια ή στέγες.
Το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών της Αλβανίας έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με μολυσμένο νερό βρύσης, πέραν της ακανόνιστης υδροδότησης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Ισλάμ Κάνι.

"Υπάρχουν πάνω από εκατό οικογένειες στην Ιζμπερίσχτ -- 4 χλμ. από τα Τίρανα -- οι οποίες δεν έχουν καθόλου νερό, αν και πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κανονικά", δήλωσε ο Κάνι στους SETimes.
Η Πρανβέρα Ρουνάι, 47 ετών, κάτοικος Τιράνων, δήλωσε στους SETimes πως η υδροδότηση διακόπτεται στην πρωτεύουσα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Πρόσθετες διακοπές στην υδροδότηση σημειώνονται λόγω υδραυλικών επισκευών -- ωστόσο οι πολίτες δεν ενημερώνονται από πριν, πρόσθεσε.
"Ως καταναλωτές, έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε πότε δεν πρόκειται να υπάρχει νερό, μία ή δυο μέρες, ώστε να προνοήσουμε", δήλωσε η Ρουνάι.
Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται επίσης πως οι Αρχές απομακρύνουν τους μετρητές νερού χωρίς προειδοποίηση, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση και καθιστώντας τον οικιακό καθαρισμό, το πλύσιμο ρούχων και την προσωπική υγιεινή δύσκολη υπόθεση.
"Συμβουλεύω τα παιδιά μου να γεμίζουν μεγάλους κουβάδες με νερό όταν επιστρέφουν από το σχολείο επειδή όταν έρχομαι από τη δουλειά δεν υπάρχει ούτε στάλα νερού στη βρύση", δήλωσε η Ρουνάι.
Η Αλβανία δεν αποτελεί τη μοναδική χώρα στην περιοχή που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.
Στο Μαυροβούνιο, σημειώνεται έλλειψη πόσιμου νερού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στη Σερβία, η μόλυνση των υδάτων εξακολουθεί να αποτελεί βασικό περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς ο μισός πληθυσμός τροφοδοτείται με πόσιμο νερό από ελεγχόμενα συστήματος υδροδότησης. Μόλις το 63% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε δημόσια υδροδότηση, ενώ το 35% είναι συνδεδεμένο σε δημόσιο αποχετευτικό δίκτυο.
Ωστόσο, συμφωνία ύψους 25 εκατ. ευρώ που επετεύχθη τον Απρίλιο με τη Γερμανική Τράπεζα Αναπτύξεων (KFW) για χρηματοδότηση προγράμματος υδροδότησης και αποχέτευσης για μεσαίου μεγέθους δήμους στη Σερβία αναμένεται να λύσει μέρος των προβλημάτων.
Ειδικοί ανέφεραν πως η Αλβανική κυβέρνηση γνωρίζει τα πιθανά υγειονομικά προβλήματα που σχετίζονται με την αποθήκευση νερού από τους πολίτες και υποστηρίζει πως θα ενεργήσει για να εκσυγχρονίσει το απαρχαιωμένο σύστημα υδροδότησης της χώρας.
"Ένα σύστημα υδροδότησης-διόρυξης αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Έχουμε σαφές σχέδιο για τις επενδύσεις... οι οποίες παρέχονται από διαφορετικές πηγές ως δάνεια ή ως θεσμικές επιδοτήσεις", δήλωσε στους SETimes ο Έντουαρντ Χάλι, γενικός διευθυντής της κρατικής επιχείρησης διαχείρισης υδάτων.
Ωστόσο, ο Χάλι παραδέχθηκε πως απαιτείται χρόνος και χρήμα για να εξασφαλιστεί αδιάλειπτη υδροδότηση. "Σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική γι' αυτό τον τομέα, θα χρειαστούμε άλλα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017 για να ικανοποιήσουμε τη συνολική ζήτηση στη χώρα", ανέφερε.
Ο Χαϊρεντίν Φρατάρι, κορυφαίος κατασκευαστής, ανέφερε πως κατασκευαστικές εταιρείες κτίζουν πηγάδια ως λύση στην εξασφάλιση 24ωρης υδροδότησης.
"Μπορεί κανείς να ανοίξει ένα πηγάδι στο εργοτάξιο με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Κατόπιν αυτού, όταν ο κόσμος κατοικεί σε νέα κτίρια, το κράτος έχει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες συνδέσεις με το κεντρικό σύστημα υδροδότησης", δήλωσε ο Φρατάρι στους SETimes. 
SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου