Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Το πολιτικό αδιέξοδο, εμπόδιο στην εκλογή προέδρου στην Αλβανία

Η διαφωνία μεταξύ των μεγάλων κομμάτων της βουλής καθυστερεί την εκλογή του επόμενου προέδρου.

photoΟι κύριοι πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο στο θέμα της εκλογής του νέου προέδρου. 
Τρεις κατά σειρά ψηφοφορίες στη βουλή δεν κατάφεραν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στην Αλβανία και το ζήτημα μετατέθηκε σε τέταρτη ψηφοφορία τη Δευτέρα (11 Ιουνίου), θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το καθεστώς της χώρας αναφορικά με την ΕΕ.
Η ΕΕ πιέζει τους πολιτικούς στην Αλβανία να αναλάβουν συμφωνημένη και από κοινού δράση πριν δοθεί στη χώρα το καθεστώς της υποψηφίας προς ένταξη χώρας.
Ωστόσο, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στάθηκε αδύνατο να συμφωνήσουν κατά τις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες στη βουλή, όπου ο επικρατέστερος υποψήφιος θα πρέπει να απολαμβάνει τη στήριξη των τριών πέμπτων του σώματος.
Ο Τζεζάιρ Ζαγκανιόρι, υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), απέσυρε την Παρασκευή (8 Ιουνίου) την υποψηφιότητά του. "Επιδίωξή μου ήταν να εκλεγώ πρόεδρος με τη συναίνεση του πλειοψηφούντος κόμματος και της αντιπολίτευσης. Δεν θα είμαι υποψήφιος στον τέταρτο γύρο γιατί η αντιπολίτευση δεν εμπιστεύεται την υποψηφιότητά μου και δεν επιθυμώ να εκλεγώ μόνο με την ψήφο του κυβερνώντος συνασπισμού", δήλωσε ο Ζαγκανιόρι λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της βουλής.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, στους δύο τελευταίους γύρους ο αρχηγός του κράτους μπορεί να επιλεγεί με απλή πλειοψηφία, πράγμα που είναι εφικτό για τον κυβερνώντα συνασπισμό αφού διαθέτει περισσότερες από το 50% των εδρών στη βουλή.
"Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στη χώρα έναν πρόεδρο", έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα του ΔΚ.
Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει την φηφοφορία ως διαδικασία ενοποίησης εφόσον αυτή υπερβαίνει τους τρεις γύρους.
Η αντιπολίτευση δεν έχει προτείνει εναλλακτικό υποψήφιο αλλά, αντ' αυτού, ζήτησε από τον πλειοψηφούντα συνασπισμό να προτείνει άλλα ονόματα προς συζήτηση. Ο Κεμάλ Μινχόζι, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ), δήλωσε στους SETimes ότι δεν θα πρέπει η πλειοψηφία να επιβάλει το ποιος θα είναι πρόεδρος, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. "Μέχρι στιγμής η διαδικασία δεν υπήρξε διαφανής. Αυτό που θέλουμε είναι να προκύψει ένας πρόεδρος μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αρχηγών, του ΔΚ και του ΣΚ, είπε ο Μινχόζι.
Ο Ντασνόρ Σούλα, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δικές της προτάσεις.

"Η συνάντηση των δύο αρχηγών δεν θα πρέπει να καθορίζει τον υποψήφιο που προκύπτει από τη συναίνεση, αλλά η ψήφος στη βουλή. Η πλειοψηφία έχει προτείνει δημοσίως το δικό της υποψήφιο και αυτό θα πρέπει να κάνει και η αντιπολίτευση... Δεν είναι δυνατόν να έχουμε "διορισμένο" πρόεδρο. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμετρηθούν και ας κερδίσει ο καλύτερος. Αυτό σημαίνει δημοκρατία", είπε ο Σούλα στους SETimes.
Ο Φάτος Νάνο, πρώην αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και πρώην πρωθυπουργός, ζήτησε δημοσίως από τον πρόεδρο του ΣΚ, τον Έντι Ράμα, να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Ο Ράμα, ωστόσο, δήλωσε ότι μελλοντικός πρόεδρος δεν θα πρέπει να είναι κάποιος που προέρχεται από τον πολιτικό χώρο.
Η αβέβαιη διαδικασία εκλογής του προέδρου παρακίνησε τον Στέφαν Φούλε, ευρωπαίο επίτροπο υπεύθυνο για τη διεύρυνση, να στείλει επιστολή στους Μπερίσα και Ράμα καλώντας τους να αποκαταστήσουν το διάλογο.
"Η εκλογή του προέδρου της χώρας θα πρέπει να γίνει μέσω διαβούλευσης", δήλωσε ο Φούλε στις 30 Μαΐου.
SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου