Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η Αλβανία εξακολουθεί να προσπαθεί να καταστρέψει από τα αποθηκευμένα πυρομαχικά που διαθέτει

Τα αποθέματα ασταθών πυρομαχικών είναι μια συνεχή απειλή για όσους ζουν στη γύρω περιοχή, ενώ η Αλβανία αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην προθεσμία για την καταστροφή των πυρομαχικών.
photo
Ο καπνός υψώνεται απ' ό,τι έχει απομείνει από την εγκατάσταση πυρομαχικών στο Γκέρντετς μετά τις θανατηφόρες εκρήξεις που έλαβαν χώρα εκεί στις 15 Μαρτίου 2008. 
"Ένας πολίτης, ένας στρατιώτης" ήταν το σύνθημα του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας, εξασφαλίζοντας μια υπερβολικά στρατιωτικοποιημένη χώρα που κατέρρευσε το 1990.
Η Αλβανία κληρονόμησε από τη δικτατορία του Ενβέρ Χότζα περίπου 200.000 τόνους σοβιετικών και κινεζικών πυρομαχικών για ένα στρατό που αποτελείται από 120.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς και εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους.
Αυτό το τεράστιο οπλοστάσιο, που ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε, υποβαθμίστηκε με την πάροδο του χρόνου και έγινε επικίνδυνο για εκείνους που ζουν στην περιοχή. Μια καθοριστική στιγμή έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου 2008, όταν έκρηξη σε μονάδα καταστροφής πυρομαχικών στο Γκέρντετς, 15 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, προκάλεσε μια τεράστια, φλογερή αλυσιδωτή αντίδραση στα αποθέματα. Οι εκρήξεις, οι οποίες συνεχίστηκαν για ώρες, σκότωσαν 26 ανθρώπους, τραυμάτησαν περισσότερους από 300 και κατέστρεψαν σπίτια, εκτοπίζοντας 3.000 άτομα.
"Από εκείνη την ημέρα, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια", δήλωσε στους SETimes ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Εκρέμ Σπαχίου.
Αυτό ώθησε το υπουργείο άμυνας να εφαρμόσει μια ταχεία διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης, την οποία υπόσχεται να ολοκληρώσει μέχρι το επόμενο έτος. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί επίσης την καταστροφή των πλεονασματικών πυρομαχικών.
Μετά την τραγωδία του 2008, εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό της Αλβανίας αντικατέστησε τους ιδιωτικούς φορείς στη διαδικασία καταστροφής των πυρομαχικών.
"Περίπου 60.982 τόνοι πυρομαχικών αποστρατικωποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2009 έως τις 30 Απριλίου 2012. Απομένουν περίπου 31.000 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Με αυτό το ρυθμό, το σύνολο της διαδικασίας αποστρατικοποίησης θα τελειώσει μέσα στο χρονικό πλαίσιο του 2013", δήλωσε ο Σπαχίου.
Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στις εγκαταστάσεις καταστροφής πυρομαχικών διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις των εκρήξεων -- δομικές ζημιές στα σπίτια τους, ενώ εκφράζουν και περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί θύματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο Ντάνιελ Καραντζά, διευθυντής του εργοστασίου Mjekes στο Ελμπασάν, είπε ότι το εργοστάσιό του χειρίζεται το 60% της διαδικασίας καταστροφής πυρομαχικών. "Προς το παρόν, εμείς εργαζόμαστε για την αποστρατιωτικοποίηση των αντιαρματικών ναρκών και των πυραύλων 120 και 122 χιλιοστών. Καταστρέφουμε περίπου 30 τόνους πυρομαχικών κάθε μέρα", είπε στους SETimes.
Η πρόληψη των ατυχημάτων αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα. "Η ασφάλεια στο εργοστάσιό μας είναι η μέγιστη δυνατή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επεισόδια. Η όλη διαδικασία καταστροφής στο εργοστάσιό μας παρακολουθείται όχι μόνο από τις εποπτικές αρχές, αλλά και από ένα κεντρικό σύστημα με κάμερες παρακολούθησης", εξήγησε ο Καραντζά.
Τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και η αντιπολίτευση στηρίζουν αυτή την εθνική προτεραιότητα. "Η ασφάλεια σε όλη τη διαδικασία καταστροφής πυρομαχικών είναι σίγουρα πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια", δήλωσε στους SETimes ο Πίρο Λουτάι, σοσιαλιστής βουλευτής και μέλος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του κοινοβουλίου.
Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ανησυχεί όμως από την ενδεχόμενη κακή χρήση των πόρων και δωρεών που παρέχει τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσο και άλλοι διεθνείς εταίροι.
"Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι διαφάνεια. Ανησυχούμε από την κατάχρηση και τον συχνά ασαφή προορισμό αυτών των κεφαλαίων. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποδείξει την ορθή χρήση αυτών των κονδυλίων, τα οποία παρέχονται από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να βοηθήσουν την Αλβανία στην καταστροφή των πλεονασματικών πυρομαχικών της", δήλωσε ο Λουτάι. 

 SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου