Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Eπιστρέφουν κατά κύματα στην Αλβανία

 Θύμα της ελληνικής κρίσης η γειτονική χώρα. Η οικονομία της στηριζόταν κυρίως στα χρήματα που έστελναν όσοι δούλευαν στην Ελλάδα. Οσοι επιστρέφουν οίκαδε νιώθουν σαν ξένοι στην ίδια τους την πατρίδα. «ΤΑ ΝΕΑ» πήγαν και τους βρήκαν
Στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο των Αγίων Σαράντα στη Νότια Αλβανία, τα σημάδια της ελληνικής κρίσης φάνηκαν πριν από έναν χρόνο. Οι Αλβανοί που είχαν μεταναστεύσει τη δεκαετία του '90 στην Ελλάδα, γυρίζουν πίσω κατά κύματα, ανεβάζοντας δραματικά τα ποσοστά της ανεργίας στον αλβανικό Νότο. Τα διαμερίσματα στις επταώροφες οικοδομές, που φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια στους Αγίους Σαράντα, παραμένουν φρεσκοβαμμένα και απούλητα.
Η αλβανική οικονομία στηρίχθηκε στα χρήματα που έστελναν οι εργάτες στις ελληνικές οικοδομές και τα χωράφια. Και σήμερα οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης αποτυπώνονται ακόμη πιο έντονα στους αλβανικούς δείκτες: το 2007 τα εμβάσματα που στάλθηκαν στη χώρα έφτασαν στα 790 εκατ. ευρώ. Το 2011 ήταν μόλις 511 εκατ. ευρώ.
(File: ALBANIA_METANASTES_LEF_6526.jpg )Την ίδια στιγμή, οι αλβανοί μετανάστες, ανησυχώντας για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στην Ελλάδα, έχουν μεταφέρει μέρος των χρημάτων τους σε τράπεζες στην Αλβανία, που θεωρούν «ασφαλείς». Αυτό, υποστηρίζουν αναλυτές, φαίνεται πως έχει μικρή σημασία. «Αν στερέψει το ποτάμι, το παγούρι δεν μπορεί να γεμίσει με νερό», συνηγορούν όσοι επιστρέφουν στους Αγίους Σαράντα και παρακολουθούν στην τηλεόραση τις εξελίξεις στην Αθήνα. Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα άρχισε να δηλητηριάζει μια πόλη στην οποία δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς μετανάστη στην Ελλάδα.


ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Η Ρουντίνα Κιούρκου είναι υποδιευθύντρια του σχολείου Αντέμ Σέμε στους Αγίους Σαράντα, στο οποίο διδάσκονται και ελληνικά για τους μαθητές της ελληνικής κοινότητας.
(File: ALBANIA_METANASTES_LEF_6520.jpg )Η δασκάλα μέτρησε τον τελευταίο χρόνο 120 παιδιά οικογενειών μεταναστών που επέστρεψαν στο σχολείο. Ακόμη 100 μαθητές γράφτηκαν φέτος στο σχολείο του Αργυροκάστρου. «Οι γονείς τους έμειναν χωρίς δουλειά στην Ελλάδα. Είναι πολύ οδυνηρό για ένα παιδί που γεννήθηκε σε άλλη χώρα και δεν μιλά αλβανικά, να ξεκινήσει από την αρχή», λέει η δασκάλα.
Δύο στενά μακριά από το σχολείο, η 30χρονη Νικολέτα Γκέγκα έχει μόλις δύο μήνες που γύρισε στους Αγίους Σαράντα. Οταν πήγε για πρώτη φορά στην Κοζάνη ήταν κορίτσι 15 χρονών. Εκεί έμαθε τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα. Εργάστηκε σε πιτσαρία, σε φούρνο και αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα. «Είχα βρει καλή δουλειά στο ίδρυμα της Εκκλησίας στο Χαλάνδρι. Ο σύζυγός μου εργαζόταν στην οικοδομή. Ο μισθός μου, όμως, μειώθηκε στα 450 ευρώ και στην οικοδομή τα μεροκάματα κόπηκαν. Επιστρέψαμε και ήμασταν σαν ξένοι. Μας περνούν όλοι για Ελληνες και τα παιδιά μου δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο σχολείο». Στην Αλβανία, όπου ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ, η Νικολέτα με τον σύζυγό της αγόρασαν σπίτι με τα χρήματα που κέρδισαν στην Αθήνα. Οπως λέει, το είχαν αγοράσει για να παραθερίζουν το καλοκαίρι. Δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα επέστρεφαν μόνιμα στους Αγίους Σαράντα.


Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ. Ο Κώστας Μπαριαμπάς, πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, είναι σήμερα καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Τίρανα. Μελετά τον αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης στην αλβανική οικονομία και, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», αυτό μπορεί να ανιχνευτεί σε δύο τομείς. «Πρώτον, στον πληθυσμό που επιστρέφει. Το κύμα επαναπατρισμού θα αυξήσει την ανεργία στην Αλβανία, ωστόσο θα φέρει πίσω στη χώρα τα οικονομικά και ανθρώπινα κεφάλαια της μετανάστευσης. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, βέβαια, να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα, ώστε να απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια», λέει ο κ. Μπαριαμπάς.Τα στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος για τα εμβάσματα των μεταναστών είναι εντυπωσιακά: τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης, το 1992, οι Αλβανοί έστειλαν στην πατρίδα τους 120 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2007 το ποσό εκτινάχθηκε στα 790 εκατ. ευρώ. Και μετά ήρθε η κρίση. Τα εμβάσματα μειώθηκαν το 2008 στα 655 εκατ. ευρώ, το 2009 στα 591 εκατ. ευρώ, το 2010 στα 543 εκατ. ευρώ και το 2011 στα 511 εκατ. ευρώ. Το πλήγμα είναι βαρύ για μια εθνική οικονομία που στηρίζεται στα εμβάσματα και την παραοικονομία.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου