Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Φωτοβολταϊκά καραβάκια στις Πρέσπες – Συνεργασίες με Αλβανία-ΠΓΔΜ


Με ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα κινούνται τα καραβάκια στις Πρέσπες από το 2013, τόσο στην ελληνική όσο και στην αλβανική πλευρά.
Ο δήμος Πρεσπών θα προμηθευτεί δύο τέτοια σκάφη και ακόμα ένα ο δήμος Λικένα της Αλβανίας.
Το πρόγραμμα για προμήθεια σκαφών από φωτοβολταϊκά υλοποιείται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg.

«Στόχος μάλιστα των δημοτικών αρχών είναι κάποια στιγμή τα καραβάκια αυτά να μην σταματούν στα εθνικά όρια κάθε χώρας αλλά να κινούνται σε όλη την επιφάνεια των Πρεσπών, καθώς τα φυσικά οικοσυστήματα δεν έχουν σύνορα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Πρεσπών, Γιάννης Καζόγλου.
—Και άλλες συνεργασίες
Δρομολογείται ακόμα πρόγραμμα ελληνοαλβανικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός «τουριστικού πακέτου» που θα προβάλλει κάθε δυνατότητα τουριστικής εξόρμησης στις περιοχές γύρω από τις Πρέσπες.
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο Δήμος Πρεσπών προωθεί τέσσερις ακόμη προτάσεις για ένταξη στο Interreg που αφορούν τη συνεργασία με δήμους της ΠΓΔΜ, οι οποίες προβλέπουνδημιουργία δικτύου μονοπατιών στο ορεινό σύμπλεγμα που συνδέει τις δύο χώρες, τη διατήρηση των πλίθινων παραδοσιακών κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή, την προώθηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας από τουριστικές επιχειρήσεις και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα των γεωργικών κατασκευών και μηχανημάτων.
Τέλος, ο δήμος Αμυνταίου προωθεί επτά προτάσεις για ένταξη στο Interreg που αφορούν δημιουργία σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και ειδικότερα στις περιοχές όπου αναπτύσσεται δραστηριότητα της ΔΕΗ από τη μία πλευρά και μεγάλων εργοστασίων από την άλλη, αλλά και σχέδιο ασφάλειας των υδάτινων οικοσυστημάτων ώστε να ελέγχεται η ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων εγκατάστασης συστημάτων ηλιακής ενέργειας.
http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου