Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Καιρός και πολιτικές παίζουν το ρόλο τους στην ενεργειακή κρίση των Βαλκανίων


photoΟ φετινός ψυχρός χειμώνας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ενεργειακή σταθερότητα. Οι διακοπές ρεύματος ανάγκασαν πολλούς να διαβάζουν και να εργάζονται υπό το φως κεριών.Το Κοσσυφοπέδιο αντιμετώπισε περιοδικές διακοπές ρεύματος, πΓΔΜ και Σερβία κήρυξαν αμφότερες ενεργειακές κρίσεις και η Αλβανία αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα στη διανομή -- όλα αυτά λόγω των καπρίτσιων της μητέρας φύσης αυτό το χειμώνα.


Με πάνω από ένα μήνα θερμοκρασιών ψύχους και μαζική χιονόπτωση, η περιοχή των Βαλκανίων αντιμετώπισε έναν από τους χειρότερους χειμώνες της εδώ και δεκαετίες.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην παραγωγή, οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή.

ΠΓΔΜ, Ελλάδα και Μαυροβούνιο εισήγαγαν όλες ηλεκτρικό ρεύμα αυτό το χειμώνα. Οι μονάδες υδροηλεκτρικής ισχύος στη Σερβία παρήγαγαν το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1926 λόγω της μειωμένης ροής υδάτων.

Η Ρουμανία μείωσε τις εξαγωγές ρεύματος όταν ο ηγετικός παραγωγός της, Hidroelektrika, αναγκάστηκε να τερματίσει εμπορικές συμβάσεις έπειτα από ατύχημα τον Οκτώβρη, και η Δημοκρατία Σέρπσκα αναγκάστηκε να ακυρώσει συμβάσεις πώλησης λόγω της ξηρασίας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιό του πως η Αλβανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση όλων των εποχών. Με περίπου 100% της ενέργειας της χώρας να παράγεται από μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας, προέκυψαν σημαντικά προβλήματα όταν οι υδάτινοι πόροι για τις μονάδες πάγωσαν.

"Θα συνεχίσουμε να αγοράσουμε [ρεύμα]. Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο [προς έγκριση], ώστε να μην υπάρξει έλλειψη ενέργειας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντική όπως το ψωμί, το νερό και τα φάρμακα", ανέφερε ο Μπερίσα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η πΓΔΜ κήρυξε ενεργειακή κρίση ώστε να καταφέρει να καλύψει καταναλωτικές ανάγκες. Η κυβέρνηση προέτρεψε για λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας -- ωστόσο δεν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην τροφοδοσία και οι τιμές του ηλεκτρισμού δεν ανέβηκαν.

"Η κατάσταση κρίσης κηρύσσεται ως αποτέλεσμα της σοβαρής διακοπής στη λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας και την αδυναμία της λειτουργικής βιωσιμότητάς του, την έλλειψη ηλεκτρισμού στο σύστημα συνοδευόμενο από αδυναμία εισαγωγών... καθώς επίσης εξαιρετικά αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών", ανέφερε στα μέσα του μήνα ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βλάντιμιρ Πεσέβσκι.

Αν και η ενεργειακή κρίση επηρεάστηκε από φυσικούς παράγοντες, έχουν παίξει το ρόλο τους και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες.

Από το 1999, Κοσσυφοπέδιο και Σερβία έχουν διατηρήσει το ανεπίλυτο ζήτημα της μετάδοσης ενέργειας.

Η Ζάνα Μπαϊράμι-Ράμα, εκπρόσωπος Τύπου της επιχείρησης μετάδοσης Κοσσυφοπεδίου KOST, δήλωσε στους SETimes πως η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές απώλειες λόγω της παρέμβασης της Σερβικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

"Η Σερβική Εταιρεία Μετάδοσης (EMS) … προκαλεί σοβαρή οικονομική ζημία στην KOST και στους καταναλωτές του Κοσσυφοπεδίου γενικά, παραβιάζοντας τις διατάξεις της Κοινοτικής Συνθήκης για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", ανέφερε η Μπαϊράμι-Ράμα.

Αναφέρει πως η EMS αξιώνεται την κυριότητα των ενεργητικών που ανήκουν στην KOST, επιτρέποντας συνεπώς στη Σερβική επιχείρηση να ωφεληθεί από τη μετάδοση ηλεκτρισμού μέσω του Κοσσυφοπεδίου και πουλώντας το δικαίωμα για χρήση των γραμμών διασύνδεσης του Κοσσυφοπεδίου.

Οι αυξημένες τιμές εισαγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποτέλεσμα της ανάγκης των εταιρειών για καταβολή ΦΠΑ στη Σερβία -- αυξάνοντας το κόστος στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπου 20% υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες στην περιοχή.

"Το ηλεκτρικό ρεύμα που εξήχθη μέσω εμπορικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο [θεωρείται εισαγωγή από την EMS], και οι έμποροι πρέπει να καταβάλουν ΦΠΑ [19%] -- τιμή η οποία συμπεριλαμβάνεται στη συνέχεια στην τιμή των εισαγωγών στο Κοσσυφοπέδιο. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία προκαλεί επίσης έμμεση ζημιά στην αυξανόμενη τιμή εισαγωγών ενέργειας, η οποία τελικά καταβάλλεται από τους καταναλωτές του Κοσσυφοπεδίου", ανέφερε η Μπαϊράμι-Ράμα στους SETimes.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ένωσης Ανανεώσιμης Ενέργειας Κοσσυφοπεδίου Πελούμπ Γκινόλι ανέφερε πως το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ηλεκτρισμό επειδή δεν μπορεί να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες.

"Το Κοσσυφοπέδιο έχει τη δυνατότητα να υπερνικήσει το ενεργειακό πρόβλημα", δημιουργώντας διαφοροποίηση ενεργειακών πόρων. Πέραν της ενέργειας από άνθρακα, πρέπει να εξεταστεί και η εναλλακτική ενέργεια, ανέφερε ο Γκινόλι στους SETimes.
Στην Αλβανία, το πρόβλημα είναι κάπως διαφορετικό.

Ο επικεφαλής του Αλβανικού Ινστιτούτου Οικονομίας και Πολιτικής, Ντουράτα Σέχου, δήλωσε στους SETimes πως τα προβλήματα στη χώρα με το ηλεκτρικό ρεύμα οφείλονται στην εξάρτησή της από την υδροηλεκτρική ενέργεια

"Εξαρτόμαστε από την υδροηλεκτρική ενέργεια, και αυτό σημαίνει πως σε κάποιες περιόδους θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πως να παράγει ενέργεια, αλλά επίσης πως η απελευθέρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες για όλες τις χώρες", ανέφερε ο Σέχου.

"Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο έχουν ξεκινήσει προγράμματα για το σύστημα μετάδοσης, τα οποία θα αποτελέσουν καλή βάση για ενεργειακή ενσωμάτωση μεταξύ των δυο χωρών", δήλωσε ο Σέχου.
SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου