Η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Η Κίνα απόκτησε πρόσβαση στα Βαλκάνια κατά τη δεκαετία του 1970 όταν συμμάχησε με την κυβέρνηση Ενβέρ Χότζα, πρώτου τότε γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Αλβανίας. Όταν ο Χότζα διέκοψε τις σχέσεις με την Κίνα, το Πεκίνο ανέπτυξε οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία.
Η Κίνα, οικονομική και στρατιωτική δύναμη σήμερα, εξακολουθεί να έχει ενδιαφέροντα στη ΝΑ Ευρώπη.
Ωστόσο, σήμερα η κατεύθυνση της στρατηγικής της αλλάζει προς την άσκηση επιρροής μέσω βελτίωσης των εμπορικών και εμβρυϊκών πολιτικών συμμαχιών, της προώθησης στενότερων σχέσεων με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις της περιοχής και της διδασκαλίας της κινέζικης γλώσσας σε σχολεία των βαλκανίων. Η Κίνα είναι ο αισιόδοξος επενδυτής σε μια αγορά που βιώνει κρίση. Παρά τα κάποια σημάδια επιβράδυνσης, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσιάζει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 7,5% το 2012, επισκιάζοντας τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών. Τα πλοκάμια της έχουν εξαπλωθεί.
Η Κίνα διατηρεί μερίδιο σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Σερβία, σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Βουλγαρία, σε επιχειρήσεις στο Βουκουρέστι, σε ορυχεία στην Αλβανία και συζητά με την Τουρκία για τη βελτίωση των εμπορικών τους σχέσεων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011, οι συναλλαγές της Κίνας στη Ρουμανία ανέρχονται στα 2,6 δις ευρώ, στην Κροατία στο 1,1 δις ευρώ και στη Βουλγαρία στα 630 εκατ. ευρώ.
Το Παρατηρητήριο Κεντρικής Ευρώπης χαρακτηρίζει την επέκταση της Κίνας στα Βαλκάνια ως "κατάρτιση... μακρόπνοων σχεδίων για έναν σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού" που θα εκτείνεται σ' ολόκληρη την Ευρασία. Το παρατηρητήριο αναφέρει ότι το Πεκίνο "εστίασε την προσοχή του στην αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων επιχειρηματικών δυνατοτήτων της βαλκανικής χερσονήσου κάνοντας στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα και εκπονώντας μακρόπνοα σχέδια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Δρόμου του μεταξιού που θα εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρασία".
Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χι Γινπίνγκ (κέντρο) σε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό οικονομικών Ζαφέρ Καγκλαγιάν και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλί Μπαμπατσάν. [Reuters] |
Στην Αλβανία, αξιωματούχοι διοργάνωσαν προσφάτως στα Τίρανα το γκαλά "Βραδυά του Πεκίνου" προς τιμή του Λιου Κι, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και γραμματέως της Δημοτικής Επιτροπής Πεκίνου του ΚΚΚ.
Κατά την επίσκεψή του, στις 18 Μαρτίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε με τον Λιου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στις λιμενικές υποδομές, την ενέργεια, τα ορυχεία και τον τουρισμό. Ο Μπερίσα εξέφρασε ετοιμότητα "να υποστηρίξει τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης για τις κινεζικές επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ευνοϊκή αυτή θέση (στην Αλβανία) για περαιτέρω διείσδυση στις ευρωπαϊκές αγορές".
Ο Κινέζος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο από 100 επιχειρήσεις θα επισκεφθεί το Μάιο την Αλβανία, όπου πρόσφατα ξεκίνησε στα σχολεία η διαδσκαλία της κινεζικής ως δεύτερης γλώσσας.
"Είναι αναγκαίο η κινεζική να διδάσκεται, σε προκαθορισμένη αναλογία, ως δεύτερη (ξένη) γλώσσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα", δήλωσε ο Μπερίσα στις 15 Φεβρουαρίου κατά τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο του νέου νόμου για την προπανεπιστημιακή παιδεία.
Ο Εντλίρα Πρέγκα, εκπρόσωπος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Τιράνων, δήλωσε στους SETimes ότι η Κίνα θεωρείται σοβαρός και μακράς διαρκείας εταίρος για τους Αλβανούς επιχειρηματίες, "που εν προκειμένω έχουν και την υποστήριξη της κυβέρνησης".
Ο Πρέγκα επιβεβαίωσε ότι το επιμελητήριο είχε εντατικές συναντήσεις με πιθανούς κινέζους επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ηλεκτρονικά, την παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, την ενέργεια και την παραγωγή αυτοκινήτων.
"Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Τιράνων εργάζεται με τα μέλη του για τη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στην Κίνα το προσεχές φθινόπωρο", είπε ο Πρέγκα.
Το αυξημένο κινεζικό ενδιαφέρον συνδέεται με την οικονομική κρίση σε αρκετές χώρες. "Οι επιχειρηματίες αναζητούν νέες δυνατότητες στην έρευνα για ασφαλείς και μακροπρόθεσμες αγορές", είπε ο Πρέγκα στους SETimes.
Η Σερβία κινείται κι αυτή προς σύσφιξη των σχέσεών της με την Κίνα αφού οι δύο χώρες ακολουθούν παρόμοια πολιτική γραμμή -- Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Με το άνοιγμα εργοστασίου στη Βουλγαρία φέτος, η Great Wall Motors κατέστη η πρώτη κινεζική αυτοβιομηχανία που συναρμολογεί αυτοκίνητα στην ΕΕ. [Reuters] |
Ο Σέρβος υπουργός παιδείας Ζάρκο Ομπράντοβιτς και ο πρέσβης της Κίνας στη Σερβία Ζαγκ Ουανξού υπέγραψαν, στις 14 Μαρτίου, μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας σε 2.462 Σέρβους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας.
"Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να γνωρίσουν οι Σέρβοι μαθητές την κινέζικη παράδοση και πολιτισμό. Η εκμάθηση της κινεζικής είναι σημαντική και για οικονομικούς λόγους", δήλωσε ο Ομπράντοβιτς στα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου, σύμφωνα με τον σταθμό B92.
Μαθήματα της κινεζικής γλώσσας ξεκίνησαν σε 31 δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Σερβίας. Κατά τον Ζαγκ, η παράδοση των μαθημάτων προς τους Σέρβους μαθητές γίνεται από 14 δασκάλους από την Κίνα. Τα άτομα αυτά είναι εθελοντές οι οποίοι επελέγησαν για να διδάξουν δύο φορές την εβδομάδα.
Η δασκάλα Μέγκσουαν Γκούο είπε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι τα μαθήματα παρουσιάζουν στους μαθητές τον κινεζικό πολιτισμό και παραδόσεις μέσω της γλώσσας. Η ίδια είπε ότι 260 από τους 300 μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν το πρώτο της μάθημα.
"Ήταν πρόθυμοι να μάθουν, πράγμα που έκανε το μάθημα ευκολότερο απ' ότι περίμενα", είπε η Γκούο στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Μολονότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, οι κινεζικές επιχειρήσεις ανθούν στο Κοσσυφοπέδιο, όπου δραστηριοποιούνται 454 κινεζικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο εμπορίου του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Άρτα Ιστρέλι, πολιτικός σύμβουλος της υπουργού εμπορίου και βιομηχανίας Μιμόζα Κουσάρι-Λίλα, είπε ότι παρόλο που το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, "η χώρα σήμερα κατέχει το 9% των συνολικών εξαγωγών του Κοσσυφοπεδίου".
"Κατά το 2011, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 28 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 90,8% σε σχέση με το 2010. Οι εισαγωγές από την Κίνα ξεπέρασαν τα 168 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25,8% σε σχέση με το 2010", δήλωσε στους SETimes ο Ιστρέλι.
SETimes.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου