Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου «Ολοκληρωμένο κίνημα κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Αλβανία."

Μικρο-πιστώσεις... οι κατηγορίες που επωφελούνται 

Υπογράφτηκε η νέα συμφωνία  με γερμανικές εταιρείες, για την κοινωνική προστασία των οικογενειών που έχουν ανάγκη και για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ποιοι συμμετέχουν στο σύστημα χρηματοδότησης.
 
"Η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2013 η ακραία φτώχεια να εξαληφθεί.
Υπήρχαν πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού να φέρει παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας , σε επαφή με το γνωστό νομπελίστα, Καθηγητή Muhamed Yunuss, ζητώντας του συνεργασία με την κυβέρνηση να εφαρμόσει ολοκληρωμένο κίνημα κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Αλβανία. "
Αυτό είπε χθες, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της "Κοινωνικής Προώθησης Επιχειρήσεων" της εταιρείας JSC και της γερμανικής εταιρείας «Κοινωνική ΕπιχείρησηYunus». Η κοινή συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του «κοινωνικού κινήματος των επιχειρήσεων στην Αλβανία", η οποία θα ξεκινήσει εφαρμογή την 1η Απριλίου 2012. «Η άνοδος της κοινωνικής επιχείρηματικότητας στην Αλβανία έχει ως βάση την κατανομή των πιστώσεων προς τις φτωχότερες και τις ευάλωτες ομάδες που αποκλείονται από άλλες πηγές πίστωσης και την εφαρμογή αυτού του κινήματος, οι ανάγκες των φτωχών και ευάλωτων στην αλβανική κοινωνία δεν θα πρέπει να πληρούνται μόνο με την οικονομική υποστήριξη από την οικονομική βοήθεια, αλλά μέσω του μικρο-πιστωτικού σύστηματος θα έχουν τις ευκαιρίες απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης, αποσπώντας από το χάσμα της φτώχειας », - δήλωσε ο Ξέρας.     .Το Υπουργείο Εργασίας συνεργάστηκε στενά με την Grameen Creative (Η Grameen Creative είναι μια κοινωνική επιχείρηση που ίδρυσε ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς) και δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση του «Ολοκληρωμένου κοινωνικού κινήματος της επιχειρηματικότητας  στην Αλβανία." και από την υπογραφή της συμφωνίας χθες, έγινε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Η  Τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας, Σπύρος Ξέρας, η Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας  Γιουνούς, Saskia Bruysten Γιουνούς, η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας "Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας", Ardita Bonatti. Επίσης παρόντες ήταν ο διευθυντής του YSB στην Αλβανία, Αλέξης Rawlinson, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας". Μια κοινωνική επιχείρηση είναι μια επιχείρηση, της οποίας η αποστολή είναι η εξέταση κοινωνικών ή περιβαλλοντικών αναγκών κατά  οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Το κόστος της καλύπτεται από το εισόδημα που βγάζει.


Οι Δραστηριότητες του Αλβανικού  Κινήματος της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
 
Οι Δραστηριότητες του Αλβανικού  Κινήματος της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας  θα περιλαμβάνουν:
- Επώαση των κοινωνικών επιχειρήσεων: παροχή συμβούλων, την κατάρτιση και τη δημιουργία δικτύων επιχειρηματικών σχεδίων 
- Κοινωνικό επιχειρηματικό εγχείρημα επενδυτικών κεφαλαίων: επένδυση για τα καλύτερα σχέδια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
- Ένας διαγωνισμός ιδεών για την κοινωνική επιχειρηματικότητα: ο ανταγωνισμός για τα επιχειρηματικά σχέδια και η γνώση του εδάφους σε όλη τη χώρα
- Οι εταιρικές σχέσεις με τις τοπικές αρχές: η δημιουργία των κοινοτήτων της  κοινωνικής επιχειρηματικότητας
-  Πανεπιστημιακές Δραστηριότητες: διαλέξεις, δραστηριότητες με σπουδαστές και  συνεργασία με τα πανεπιστήμια, προκειμένου να συμπεριλάβουν στα προγράμματα σπουδών τους την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

- Ευαισθητοποίηση του κοινού: τα μέσα ενημέρωσης, «πρεσβευτές» των κοινωνικών επιχειρήσεων και δημόσιες εκδηλώσεις.
- Ανταλλαγές και  διεθνείς επενδύσεις: η συμπεριφορά στην Αλβανία του εκτεταμένου δίκτυου κοινωνικής επιχειρηματικότητας Grameen / Γιουνούς. Το έργο θα επικεντρωθεί στις ανάγκες των φτωχότερων και πιο ευάλωτωνμελών τ  της αλβανικής κοινωνίας.
 
Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης


Επιπλέον, η κίνηση θα συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός νέου θεσμού μικροχρηματοδότησης, ώστε να παρέχει μικροχρηματοδοτήσεις, με βάση τη μέθοδο Grameen . Αυτό θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• Μικροπίστωση για τους φτωχούς, οι οποίοι απαλλάσσονται από άλλες πηγές πίστωσης (συμπεριλαμβανομένων των φορέων μικροχρηματοδότησης με εμπορικούς όρους)
• Στοχευμένοι πελάτες είναι οι γυναίκες, συνήθως λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου που έχουν στην ευημερία της οικογένειας
• Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, εγγυημένη  επιστροφή από το μοντέλο του δανεισμού σε όμιλο και το πέρασμα σε μεγαλύτερα δάνεια στη συνέχεια
• Πίστωση για προσοδοφόρες δραστηριοτήτες . Μετά την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας, θα αρχίσουν αμέσως οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου